Μια σκληρή αντιπαράθεση στα όρια της πόλωσης ήταν η χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής για τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης. Οι τόνοι ανέβηκαν πολλές φορές, με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά να προσωποποιεί τις επιθέσεις του στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ είχε προηγηθεί ο Αλ. Τσίπρας απευθύνοντας και αυτός προσωπικές ερωτήσεις στον πρωθυπουργό, συνδέοντάς τις με σκληρή κριτική για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης.
Η συνολική συζήτηση ήταν «υπονομευμένη» από το γεγονός ότι οι αριθμοί δεν ευνοούσαν καθόλου την αξιωματική αντιπολίτευση – εκτός αν γινόταν ένα θαύμα και μεταστρέφονταν ακόμη μερικοί βουλευτές της Ν.Δ. ή του ΠΑΣΟΚ!
Με αυτή την έννοια, ο πρωθυπουργός είχε την άνεση να προκαλέσει τον βασικότερο αντίπαλό του, βασιζόμενος έστω και στις ελάχιστες ψήφους που διαθέτει η κυβερνητική πλειοψηφία πάνω από τον μαγικό αριθμό 150. Κανείς βέβαια δεν πίστεψε ότι η κυβέρνηση του κ. Αντ. Σαμαρά θα μείνει στην εξουσία μέχρι το 2016. Αυτή η αριθμητική «υπεροπλία» του πρωθυπουργού τού επέτρεψε να μην αναφερθεί σε συγκεκριμένα ζητήματα, ούτε να δώσει λεπτομέρειες, ούτε ακόμη περισσότερο να δεσμευτεί…
Από την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προχώρησε σε μια ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό, επιφυλάσσοντας μια ακόμη πιο «ιδιαίτερη» μεταχείριση στον αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγ. Βενιζέλο, θέλοντας να πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων, να διευρύνει -όσο είναι δυνατό- το πραγματικό ή εικαζόμενο χάσμα ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ και να μεταφέρει με κάποιο τρόπο την οργή της κοινωνίας μέσα στο Κοινοβούλιο.
Δύσκολο να αποτιμηθεί αμέσως το αποτέλεσμα της χθεσινής –πολιτικής, και όχι αριθμητικής–αναμέτρησης, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι σίγουρα η κοινοβουλευτική διαδικασία των ψηφοφοριών και οι γνωστές «ατάκες» στις οποίες καταφεύγουν οι αρχηγοί δεν συμβαδίζουν πάντα με όσα περιμένει ο απλός πολίτης. Αναμφίβολα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν καλύτερα προετοιμασμένος να θέσει τουλάχιστον τα καίρια ερωτήματα γύρω από τα μεγάλα οικονομικά ζητήματα, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα και τα ζητήματα αυταρχισμού της κυβέρνησης, με αποκορύφωμα την ΕΡΤ.
Ο πρωθυπουργός θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του ότι η πλειοψηφία που διαθέτει είναι πλέον οριακή και το «ατύχημα» που φοβάται μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή…
Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει αντίστοιχα να γίνει κατανοητό ότι η μεγάλη μάχη πρέπει να γίνει στοχεύοντας στο μυαλό και την καρδιά εκατομμυρίων πολιτών που πρέπει να πειστούν από συγκροτημένες και αξιόπιστες προτάσεις για όλα τα μεγάλα θέματα ώστε να προσφέρουν την ανεπιφύλακτη υποστήριξή τους.
Η ιδεολογική και πολιτική ηγεμονία στην ίδια την κοινωνία είναι το μεγάλο στοίχημα και όταν αυτή κερδηθεί τότε μπορεί εύκολα να μεταφραστεί και στη γλώσσα των αριθμών.