Pin It

Στη Γερμανία τα μεγαλύτερα συνδικάτα, Verdi, IGE Metal και DGB προγραμματίζουν εκδηλώσεις αλληλεγγύης προς τους εργαζόμενους των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου. Η γενική απεργία στη Γερμανία είναι συνταγματικά ανεπίτρεπτη και ως εκ τούτου οι δράσεις των συνδικάτων εστιάζονται σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά της λιτότητας που αγγίζει πλέον και τον Βορρά. «Η πολιτική αυτή είναι σε λάθος κατεύθυνση» τονίζει σε συνέντευξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο γ.γ. του Verdi (Ομοσπονδία Δημοσίων Υπαλλήλων Γερμανίας) Φρανκ Μπσίρκε.

 

 

- Τι σηματοδοτεί η πανευρωπαϊκή ημέρα δράσης πέρα από τον συμβολικό της χαρακτήρα;

 

Είμαστε στο πλευρό των Ελλήνων εργατών. Αυτή την εβδομάδα οργανώνουμε μαζί με αυστριακά και ελβετικά συνδικάτα μία εβδομάδα «συνειδητοποίησης» για τα πραγματικά αίτια της κρίσης. Θεωρούμε σημαντικό να περάσουμε το μήνυμα πως οι μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα είναι εντελώς αντιπαραγωγικός τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης.

 

Ξέρετε, στη Γερμανία έχουμε ζήσει εδώ και 10 χρόνια αυτήν την πολιτική λιτότητας, την οποία επίσης ονόμαζαν μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας. Αυτό το φάρμακο όχι μόνο δεν βοηθά, αλλά δηλητηριάζει τόσο τη Γερμανία όσο και τις άλλες χώρες.

 

- Οδηγούμαστε σε μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων και στις εργατικές διεκδικήσεις;

 

Από τη στιγμή που εδώ οι γενικές απεργίες είναι το τελευταίο όριο διεκδίκησης μισθών και ωρών εργασίας, η έμφαση δίνεται περισσότερο στη διεξαγωγή γενικών συνελεύσεων στους χώρους εργασίας και στην πραγματοποίηση διαδηλώσεων.

 

Αγωνιζόμαστε μαζί, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές συνθήκες που επικρατούν στα κράτη-μέλη. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ευρύ ευρωπαϊκό εργατικό κίνημα για να αγωνιστούμε ενωμένοι για την ανάκτηση ενός πραγματικού κοινωνικού κράτους.

 

 

- Πώς εξηγείτε ότι το πανευρωπαϊκό εργατικό κίνημα έως σήμερα δεν έχει καταφέρει να αποτελέσει φραγμό στις πολιτικές λιτότητας που επιβάλλονται;

 

Η κρίση έρχεται στις διάφορες χώρες με διαφορά φάσης. Στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία επήλθε ύφεση και η ανεργία αυξήθηκε. Στην Αυστρία και τη Φινλανδία υπάρχει ακόμα ανάπτυξη και γι' αυτό έχουν χαμηλή ανεργία. Αρχικά, η στάση της Μέρκελ σκότωσε τις οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου, με συνέπεια όμως οι Ισπανοί και Ιταλοί καταναλωτές να μην έχουν τα χρήματα για να αγοράσουν γερμανικά προϊόντα.

 

Τώρα πλέον είναι πιο εύκολο και για μας να πείσουμε τον κόσμο της εργασίας να αντιδράσει πιο ενεργά απέναντι στις πολιτικές λιτότητας. Σήμερα στη Γερμανία έχουμε χαμηλότερους μισθούς από ό,τι πριν από 20 χρόνια. Ενας στους πέντε εργαζόμενους πληρώνεται λιγότερο από 9 ευρώ την ώρα. Ενας στους τρεις Γερμανούς έχει μια επισφαλή εργασία.

 

Είμαστε η χώρα με τη μεγαλύτερη στασιμότητα στους μισθούς σε όλη την Ευρώπη. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια του γερμανικού οικονομικού θαύματος. Σήμερα ένας εργαζόμενος με έναν μέσο μισθό πρέπει να δουλεύει πάνω από 33 χρόνια για να πάρει μια σύνταξη πάνω από τα όρια της κοινωνικής πρόνοιας.

 

Αυτές οι δήθεν μεταρρυθμίσεις προωθούνται τώρα από τη Μερκελ για να εφαρμοστούν σε όλη την Ευρώπη. Οποιος τις υιοθετήσει, σας εγγυώμαι ότι ετοιμάζει την καταδίκη του.

 

 

Scroll to top