15/01/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ποιός ωφελείται

ΑΠΟΨΗ Ας μην επικαλεστούν τις σφαίρες που ρίχτηκαν στο κτίριο της Ν.Δ., ούτε το εμφυλιοπολεμικό κλίμα που οι ίδιοι οι αρχηγοί της συγκυβέρνησης έχουν πυροδοτήσει κατηγορώντας.
      Pin It

Οι σφαίρες κατά των γραφείων της Ν.Δ. και ο πολιτικός τζόγος

 

Ας μην επικαλεστούν τις σφαίρες που ρίχτηκαν στο κτίριο της Ν.Δ., ούτε το εμφυλιοπολεμικό κλίμα που οι ίδιοι οι αρχηγοί της συγκυβέρνησης έχουν πυροδοτήσει κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι «προστατεύει» τους «τρομοκράτες», στην αποψινή τους συνάντηση ώστε να δικαιολογήσουν την πρόθεσή τους να κυβερνήσουν με τρόπο βλαπτικό για την κοινοβουλευτική δημοκρατία.

 

Διότι στην ουσία περί αυτού πρόκειται. Κραυγάζουν ότι δήθεν κινδυνεύει η δημοκρατία από μερικές σφαίρες, την ώρα που αυτοί οι ίδιοι με την αντιδημοκρατική άσκηση εξουσίας έχουν συρρικνώσει κοινοβουλευτικούς θεσμούς, έχουν επιφέρει σχεδόν ανεπανόρθωτες βλάβες στα οικονομικά των νοικοκυριών και έχουν αποδιαρθρώσει τον κοινωνικό ιστό.

 

Και στους τρεις πόλους (πολιτεία – οικονομία – κοινωνία) έχουν αποτύχει παταγωδώς. Η Βουλή έχει μπει στα αζήτητα. Οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος πράξεις νομοθετικού περιεχομένου απεμπολώντας, έστω υπό πίεση, το θεμελιώδες δικαίωμα του συνέρχεσθαι της Βουλής.

 

Το υπουργικό συμβούλιο έχει συνεδριάσει τρεις μόλις φορές στην ώς τώρα θητεία του, ενώ οι υπουργοί αποφασίζουν διά περιφοράς για κρίσιμα ζητήματα. Και οι τρεις αρχηγοί έχουν κάνει κουρελόχαρτο την προγραμματική συμφωνία-πλαίσιο για τη συγκρότηση της τρικομματικής κυβέρνησης.

 

Παρατηρείται έντονος συγκεντρωτισμός στην κορυφή της εξουσίας, με τον πρωθυπουργό να «κατασκευάζει» τη δική του καγκελαρία. Ψηφίζουν φορολογικά νομοσχέδια που διαλύουν τα μεσαία στρώματα και εξοντώνουν τα χαμηλά, έχοντας εξωθήσει στην ανεργία έναν στους τρεις Ελληνες, «δημιουργώντας» χιλιάδες άστεγους στο κέντρο της Αθήνας και των άλλων μεγαλουπόλεων.

 

Πώς θα απαλλαγούν από όλα αυτά που προκαλούν την οργή και την αγανάκτηση της κοινωνίας; Κατασκευάζοντας φόβο, αποπροσανατολίζοντας τους ψηφοφόρους από τα φλέγοντα προβλήματα. Δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ το πρόβλημα και ας του καταμαρτυρούν προθέσεις που το κόμμα δεν φαίνεται να ασπάζεται. Είναι χαρακτηριστική η αποστροφή του εκπροσώπου Τύπου: «Τέτοιες ενέργειες όχι μόνο δεν έχουν σχέση με τη δημοκρατία, αλλά την υπονομεύουν».

 

Είναι απαράδεκτη η στάση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ που κατηγορούν την αντιπολίτευση ότι προσδοκά οφέλη από το «κλίμα τρομοκρατίας». Μάλλον αυτούς ευνοεί, όπως δείχνει και η τελευταία δημοσκόπηση. Αυτοί οι ίδιοι τρομοκρατούν με τις αποφάσεις τους την (επι)κοινωνία έχοντας ικανούς υποστηρικτές και άψογους προπαγανδιστές πολλά από τα μέσα ενημέρωσης.

 

Οι σφαίρες στοχεύουν μόνο την κοινωνία, μόνο αυτή βλάπτεται, διότι οι τρεις αρπάζουν την ευκαιρία και ομιλούν ότι τάχα προασπίζονται τη δημοκρατία, επιβάλλοντας έτσι πολιτική ασύστολης καταστολής. Δεν έχει σημασία άρα αν οι σφαίρες είναι σφαίρες «σκοπιμότητας» ή ρίχτηκαν από αγανακτισμένους, δήθεν, αντιστεκόμενους στη λαίλαπα των αντιλαϊκών μέτρων. Αυτό που πραγματικά πλήττεται από το χαλκευμένο κλίμα φόβου είναι ο ίδιος ο ελληνικός λαός, που, ως φαίνεται, δεν έχει πλέον πού την κεφαλήν κλίνη.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ σφάλλει σφάλμα μέγα όταν έρχεται σε άστοχη αντιπαράθεση με το κυβερνών μόρφωμα. Αστοχη γιατί οι βολές που δέχεται είναι κινήσεις πανικού εκ μέρους των κομμάτων εξουσίας, που βλέπουν ότι χάνουν κάθε λαϊκό έρεισμα, άρα, αυτό που πρέπει να πράξει είναι να φτιάξει προτάσεις και προγράμματα διακυβέρνησης και όχι να ασχολείται με τις πομφόλυγες Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Διαφορετικά, συμμετέχοντας δηλαδή στην ανταλλαγή ύβρεων, παίζει το παιχνίδι της κυβέρνησης, γίνεται ο «εχθρός», αυτός που φταίει για την ανασφάλεια και την «τρομοκρατία».

 

Κάποιος ωφελείται από το κλίμα που κατασκευάζεται. Αυτός δεν είναι ο ελληνικός λαός, ούτε η δημοκρατία ούτε ο κοινοβουλευτισμός. Αρα είναι το ίδιο το πολιτικό σύστημα, που με νύχια και με δόντια προσπαθεί να διατηρήσει την εξουσία του. Η εξουσία, όμως, αυτή είναι αυθαίρετη, αντιδημοκρατική, κατασταλτική. Αρα, απορριπτέα.

 

Scroll to top