27/11/13


Θανατηφόρα γρίπη

Περισσότεροι οι θάνατοι από τον ιό Η1Ν1

Υπερδεκαπλάσια ήταν τα θύματα της γρίπης το 2009 - Μεγάλη απόκλιση από τις τότε εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
      Pin It

gripiΟι νέες εκτιμήσεις από μια μεγάλη διεθνή ερευνητική ομάδα είναι πολύ υψηλότερες από τις επίσημες εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τα θανατηφόρα κρούσματα της πανδημικής της γρίπης του 2009.

Ο ιός Η1Ν1 προκάλεσε τότε περίπου 203.000 θανάτους πνευμονικής αιτιολογίας παγκοσμίως, ενώ αν συνυπολογισθούν και οι άλλοι θάνατοι από επιπλοκές που σχετίζονται με τον ιό, τότε ο αριθμός ανέρχεται στους 400.000.

Εξήντα ερευνητές από 26 χώρες, με επικεφαλής την καθηγήτρια Λόουν Σίμονσεν της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, δημοσίευσαν τη νέα μελέτη στο ιατρικό περιοδικό «PLoS Medicine».

Απέδειξαν πως οι περισσότεροι θάνατοι από την πανδημία αφορούσαν κυρίως ανθρώπους της νεότερης και μέσης ηλικίας και κατοίκους χωρών της Νότιας Αμερικής (Μεξικό, Αργεντινή, Βραζιλία). Όμως, διαπιστώθηκε ότι τα θανατηφόρα κρούσματα ήταν αναλογικά πολύ λιγότερα στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τις περισσότερες περιοχές της Ευρώπης.

Επίσης, σημαντικό ποσοστό των θανάτων της πανδημίας του 2009 ήταν σε ανθρώπους κάτω των 65 ετών, αντίθετα με αυτό που συμβαίνει συνήθως με την εποχική γρίπη, που πλήττει κατεξοχήν άτομα της τρίτης ηλικίας.

Ο ΠΟΥ είχε βασιστεί μόνο στις περιπτώσεις μόλυνσης από τον ιό, που έχουν επιβεβαιωθεί σε κάποιο επιστημονικό εργαστήριο αναφέροντας έναν πολύ χαμηλό αριθμό θανάτων.

Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι άδικα είχε κατηγορηθεί ως υπερβολική η κινητοποίηση των εθνικών και διεθνών υπηρεσιών υγείας, καθώς μπορεί μεν ο ιός να μην ήταν θανατηφόρος όσο η ισπανική γρίπη του 1918, αλλά επρόκειτο για έναν πολύ απειλητικό και θανατηφόρο ιό.

Οι ερευνητές δήλωσαν πως θα συνεχίσουν να μελετούν την πορεία που ακολούθησε ο ιός ώστε να κατανοήσουν γιατί μερικές χώρες επλήγησαν πολύ περισσότερο από άλλες.

Scroll to top