01/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο,τι θα θέλατε να μάθετε για το βιβλίο-φαινόμενο και την ταινία-οδοστρωτήρα

Οι «Αγώνες Πείνας» ρίχνουν φωτιά στην αρένα

Τώρα που το δεύτερο μέρος της σειράς «Hunger Games» βγήκε στις αίθουσες, δεν επιτρέπεται να αγνοείτε τα βασικά. Πώς γράφτηκε η τριλογία της Σούζαν Κόλινς και πώς μεταφέρεται σταδιακά στη μεγάλη οθόνη, έστω και ξεχειλωμένη, σπάζοντας τα ρεκόρ εισπράξεων.
      Pin It

Τώρα που το δεύτερο μέρος της σειράς «Hunger Games» βγήκε στις αίθουσες, δεν επιτρέπεται να αγνοείτε τα βασικά. Πώς γράφτηκε η τριλογία της Σούζαν Κόλινς και πώς μεταφέρεται σταδιακά στη μεγάλη οθόνη, έστω και ξεχειλωμένη, σπάζοντας τα ρεκόρ εισπράξεων

 

Της Λήδας Γαλανού

 

hunger-gamesΕχουν περάσει μόλις πέντε χρόνια απ’ όταν οι «Αγώνες Πείνας» έκαναν την εμφάνισή τους στα ράφια των βιβλιοπωλείων και, ακόμα περισσότερο, στις online αγορές. Και τα πράγματα στη young adult ψυχαγωγία δεν είναι πια τα ίδια. Το «The Hunger Games» είναι η τριλογία μυθιστορημάτων της Σούζαν Κόλινς, η οποία κυκλοφορεί στα ελληνικά με τον συνολικό τίτλο «Αγώνες Πείνας» (Εκδόσεις Πλατύπους). Πρόκειται για ένα νεανικό, φουτουριστικό μυθιστόρημα φαντασίας, που εκδόθηκε το 2008. Ηρωίδα είναι η 16χρονη Κάτνις Εβερντιν, η οποία ζει στην Πάνεμ, την περιοχή όπου υπήρχε η Βόρεια Αμερική πριν από την καταστροφή του Σύμπαντος. Μια παντοδύναμη κυβέρνηση ελέγχει τον κόσμο, από τα γραφεία της στην Κάπιτολ, την πρωτεύουσα, με επικεφαλής τον στυγερό Πρόεδρο Σνόου. Οι Αγώνες Πείνας είναι ετήσιοι αγώνες, που μεταδίδονται από την τηλεόραση. Η κυβέρνηση επιλέγει ένα αγόρι κι ένα κορίτσι από τον κάθε γεωγραφικό τομέα της χώρας και τα βάζει να πολεμήσουν μεταξύ τους μέχρι θανάτου.

 

Η συγγραφέας λέει ότι εμπνεύστηκε το βιβλίο μία μέρα που, κάνοντας ζάπινγκ, έβλεπε εναλλασσόμενες εικόνες από reality τηλεπαιχνίδια και από νεκρούς στον πόλεμο του Ιράκ. Αποφάσισε να πλάσει έναν μελλοντικό κόσμο όπου ο φόνος έχει τον χαρακτήρα παιχνιδιού και μεταδίδεται τηλεοπτικά.

 

Απ’ όταν πρωτοκυκλοφόρησε το «Hunger Games», έχει μεταφραστεί σε 26 γλώσσες και τα δικαιώματά του έχουν πουληθεί σε 38 χώρες. Το δεύτερο μυθιστόρημα της τριλογίας, με τίτλο «Catching Fire», κυκλοφόρησε το 2009 και το τρίτο, «Mockingjay», τον Αύγουστο του 2010.

 

Οπως είναι φυσικό, η κινηματογραφική μεταφορά της σειράς δεν άργησε να πάρει μπροστά. Με παραγωγό τη mini-major Lionsgate (κι όχι, παραδόξως, ένα από τα πιο στιβαρά αμερικανικά στούντιο), ο πρώτος τόμος έγινε ταινία που βγήκε τον Μάρτιο του 2012, με σκηνοθέτη τον Γκάρι Ρος τού «Pleasantville» και του «Seabiscuit». Το άνοιγμα έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ (εξαιρώντας τα σίκουελ των κινηματογραφικών franchises). Συγκέντρωσε 152,5 εκατ. δολάρια στο πρώτο τριήμερο προβολής της, μόνο στη Βόρεια Αμερική. Με κόστος 78 εκατ.. δολάρια, οι «Αγώνες Πείνας» έφτασαν τελικά τα 700 εκατ. δολάρια σε παγκόσμιες εισπράξεις, κι αυτό μόνον από την κινηματογραφική προβολή τους.

 

Παράλληλα, ανέδειξαν σε νεανικό ίνδαλμα την Τζένιφερ Λόρενς, τη δυναμική και ανερχόμενη πρωταγωνίστρια που ενσαρκώνει την Κάτνις Εβερντιν. Μπορεί έναν χρόνο νωρίτερα να βρέθηκε υποψήφια για Οσκαρ για τον ρόλο της στο καλλιτεχνικό αριστούργημα «Winter’s Bone» (το κέρδισε πέρσι για τον «Οδηγό Αισιοδοξίας»), αλλά ώς τότε δεν είχε σπάσει τον πάγο με το ευρύ κοινό.

 

Η συνέχεια δεν άργησε λεπτό. Μάλιστα η Lionsgate αποφάσισε να κεφαλαιοποιήσει την επιτυχία της επεκτείνοντας το τρίτο βιβλίο της σειράς, το «Mockingjay», σε δύο ταινίες και διαμορφώνοντας την ιστορία σε μια κινηματογραφική τετραλογία. Σκηνοθέτης των τριών επόμενων φιλμ, ο Φράνσις Λόρενς τού «I Am Legend» και του «Νερό για ελέφαντες», που διεκδικεί μια θέση στον μύθο. Και την κατακτά: Υπερβαίνοντας κάθε πρόβλεψη, το δεύτερο μέρος τού «Hunger Games», με τίτλο «Αγώνες Πείνας: Φωτιά», ξεπέρασε το άνοιγμα της πρώτης ταινίας, κάλυψε μεμιάς το τεράστιο κόστος του και οδεύει ολοταχώς για να γίνει μια από τις πιο εμπορικές ταινίες όλων των εποχών.

 

Αρχικά, το «Hunger Games: Catching Fire», με budget τα 130 εκατ. δολάρια, κάλυψε ήδη τον υπέρογκο προϋπολογισμό του μαζεύοντας στο άνοιγμά του στην Αμερική, μόλις σε τρεις μέρες, 161 εκατ. δολάρια, ξεπερνώντας τον προκάτοχο του ρεκόρ, τη «Νέα Σελήνη» από το franchise του «Twilight». Για κερασάκι στην τούρτα έκανε και το τέταρτο καλύτερο άνοιγμα ταινίας όλων των εποχών, ξεπερνώντας ακόμη και το «The Dark Knight Rises» που κατείχε μέχρι σήμερα την τέταρτη θέση με 160,9 εκατομμύρια δολάρια. Ετσι, το «Catching Fire» βρίσκεται στην τέταρτη θέση των καλύτερων ανοιγμάτων όλων των εποχών πίσω από τους «Avengers» (207,4 εκατ. δολ.), το «Iron Man 3» (174,1 εκατ. δολ.) και το τελευταίο κεφάλαιο του Χάρι Πότερ (169,2 εκατ. δολ.). Κι αυτό είναι μόνον η αρχή!

 

Με την Τζένιφερ Λόρενς να έχει πια πάρει μια θέση στην καρδιά και του τελευταίου Αμερικανού θεατή (ο υπόλοιπος κόσμος παραμένει ίσως λίγο πιο κυνικός), η σειρά συγκεντρώνει ένα καστ-πρόταση, συνδυάζοντας γνωστούς ηθοποιούς και νεανικές αποκαλύψεις. Οι Λίαμ Χέμσγουορθ και Τζος Χάτσερσον πλαισιώνουν την «Κάτνις» ως ερωτικά ενδιαφέροντά της μέσα κι έξω από την αρένα, ενώ το τρίδυμο Γούντι Χάρελσον, Ελίζαμπεθ Μπανκς και Στάνλεϊ Τούτσι προσφέρουν τις ευπρόσδεκτες κωμικές πινελιές στην ιστορία. Στη λίστα προστίθενται ο Ντόναλντ Σάδερλαντ, ιδανική επιλογή στον ρόλο του Προέδρου Σνόου, ο Λένι Κράβιτς με απαράμιλλο σεξαπίλ, αλλά και, στη δεύτερη ταινία, ο Φίλιπ Σίμορ Χόφμαν, προσδίδοντας στο φιλμ απρόσμενο κύρος. Ταυτόχρονα, κάθε μέρα ξεπηδούν στον νεανικό Τύπο αποκαλύψεις των ταινιών που αρχίζουν, σταδιακά, ν’ αποκτούν φανατικούς οπαδούς.

 

Το φαινόμενο του «Hunger Games» δεν έχει διεισδύσει ικανά στην ελληνική αγορά ακόμα. Η τριλογία των μυθιστορημάτων της Σούζαν Κόλινς δεν θριάμβευσε, προς το παρόν, στις πωλήσεις, ενώ η πρώτη ταινία, «Αγώνες Πείνας», ξεκίνησε την πορεία της τον περσινό Μάρτιο σε 71 αίθουσες πανελλαδικά, συγκεντρώνοντας μόλις 27.000 εισιτήρια στο πρώτο της τετραήμερο προβολών. Μήπως φέτος ήρθε η ώρα και το ελληνικό κοινό να παραδοθεί στην εθιστική απόλαυση που προσφέρει η ιστορία της Κάτνις Εβερντιν, γεμάτη σασπένς, με μια ζοφερή εικόνα του μέλλοντος που υπόσχονται να διασώσουν η ειλικρίνεια, ο έρωτας και η σπίθα της επανάστασης;

 

 

Info: Η ταινία «Αγώνες Πείνας: Φωτιά» προβάλλεται στις αίθουσες από την Πέμπτη.

 

Scroll to top