pneymones2

02/12/13


Πνεύμονας

Νέα τεχνική «αλλάζει» τις μεταμοσχεύσεις πνευμόνων

Ερευνητές κατάφεραν να μετατρέψουν ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα σε λειτουργικά κύτταρα πνευμόνων δίνοντας ώθηση στην αναγεννητικής ιατρικής προοπτική για μοσχεύματα από τον ίδιο τον ασθενή.
      Pin It

Πρώτη φορά ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα μετατράπηκαν σε λειτουργικά κύτταρα πνευμόνων ανοίγοντας το δρόμο κάποια στιγμή για τη μεταμόσχευση σε ασθενείς πνευμονικού ιστού, ο οποίος θα έχει δημιουργηθεί από δικά τους κύτταρα.

Οι Αμερικάνοι επιστήμονες του Ιατρικού Κέντρου και του Τμήματος Βιοϊατρικής Μηχανικής του πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον καθηγητή μικροβιολογίας – ανοσολογίας Χανς-Βίλεμ Σνεκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιοτεχνολογίας «Nature Biotechnology», μετέτρεψαν τα βλαστοκύτταρα σε επιθηλιακά κύτταρα, αυτά δηλαδή που καλύπτουν την επιφάνεια των πνευμόνων.

Ο καθηγητής Χανς-Βίλεμ Σνεκ δήλωσε πως «μακροπρόθεσμα ελπίζουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την τεχνική για να δημιουργήσουμε ένα αυτόλογο μόσχευμα πνεύμονος». Μέχρι τώρα οι ερευνητές είχαν  μετατρέψει ανθρώπινα βλαστοκύτταρα σε κύτταρα καρδιάς, παγκρέατος, εντέρου, ήπατος και νεύρων και τελικά κατορθώθηκε το ίδιο με κύτταρα πνευμόνων. Πρόκειται για ένα σημαντικό επίτευγμα καθώς οι μεταμοσχεύσεις πνευμόνων έχουν ιδιαίτερα κακή πρόγνωση, αν και για την κλινική αξιοποίησή του θα χρειαστούν ακόμα αρκετά χρόνια.

Οι γιατροί στο μέλλον θα μπορούν να παίρνουν πνεύμονα από κάποιον δωρητή και αφαιρώντας όλα τα πνευμονικά κύτταρα, θα διατηρούν μόνο τον «σκελετό» του οργάνου τροφοδοτώντας τον με νέα πνευμονικά κύτταρα, που θα τα έχουν δημιουργήσει από τον ίδιο τον ασθενή, μέσω της σχετικής τεχνικής μετατροπής των βλαστοκυττάρων του. Έτσι, το μεταμοσχευμένο όργανο δεν θα απορρίπτεται από τον οργανισμό του ασθενή, όπως συμβαίνει συχνά σήμερα.

Τέλος, το πανεπιστήμιο της Κολούμπια κατέθεσε αίτηση στην αρμόδια Αρχή των Η.Π.Α. για να κατοχυρώσει την εμπορική πατέντα της νέας τεχνικής.

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top