Pin It

botox

Μέχρι σήμερα, το botox συνδέονταν με ένα πρόσωπο χωρίς ρυτίδες. Ωστόσο μία νέα επιστημονική μελέτη προσφέρει ενδείξεις ότι οι ενέσεις του botox ενδεχομένως είναι ευεργετικές στην καταπολέμηση ορισμένων μορφών καρκίνου.

Όπως είναι γνωστό, η τοξίνη του botox διακόπτει προσωρινά τη λειτουργία των νευρών που βρίσκονται κάτω από το δέρμα και χαλαρώνει τους μύες, με αποτέλεσμα να ελαχιστοποιεί την παρουσία ρυτίδων. Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Science Translational Medicine, τα νεύρα βοηθούν στην αύξηση των καρκίνων του στομάχου. Όπως υποστηρίζει η μελέτη που έγινε σε ποντίκια, η χρήση της τοξίνης του botox που χαλαρώνει τα νεύρα, θα μπορούσε να σταματήσει την ανάπτυξη των όγκων του στομάχου και να τα καταστήσει πιο ευάλωτα στην χημειοθεραπεία. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν μπορεί να ειπωθεί οριστικά εάν οι ενέσεις του botox μπορεί να συμβάλουν στο να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Επιστήμονες του ιατρικού κέντρου του Πανεπιστημίου της  Columbia στη Νέα Υόρκη, και του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Τρόντχαϊμ, ερεύνησαν τον του πνευμονογαστρικού νεύρου – που εξαπλώνεται από τον εγκέφαλο προς το πεπτικό σύστημα – στον καρκίνο του στομάχου. Όπως φάνηκε, είτε η κοπή του νεύρου είτε η χρήση της τοξίνης του botox επιβράδυνε την ανάπτυξη των όγκων ή τους ανάγκασε να ανταποκρίνονται περισσότερο στη χημειοθεραπεία.

Ένας από τους επιστήμονες, ο δρ Τίμοθι Ουάνγκ, δήλωσε στο BBC: «Εάν απλώς κόψεις τα νεύρα, τότε θα θεραπεύσεις τον καρκίνο; Μάλλον όχι. Τουλάχιστον σε πρώτη φάση, αν 'κόψεις' το νεύρο, ο όγκος ανταποκρίνεται περισσότερο στη χημειοθεραπεία. Οπότε, δεν το βλέπω αυτό ως μια μόνη και ενιαία θεραπεία, αλλά ότι θα συμβάλει στο να γίνουν πιο αποτελεσματικές οι υπάρχουσες και οι μελλοντικές θεραπείες».

 

Πηγή: BBC

Scroll to top