17/01/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συγκάλυψη διά της κάλπης

ΑΠΟΨΗ Το αλαλούμ με τις κάλπες τι άλλο δείχνει παρά τον πανικό της κυβέρνησης; Ναι, αλλά διαχέεται την ίδια ώρα στην κοινωνία το ενοχλητικό αίσθημα της απαξίωσης του Κοινοβουλίου.
      Pin It

Το αλαλούμ με τις κάλπες τι άλλο δείχνει παρά τον πανικό της κυβέρνησης; Ναι, αλλά διαχέεται την ίδια ώρα στην κοινωνία το ενοχλητικό αίσθημα της απαξίωσης του Κοινοβουλίου (γι' ακόμη μια φορά) αφού οι βουλευτές καλούνται να πειθαρχήσουν στην πρόταση της τρικομματικής κυβέρνησης για επτά κάλπες, μέσα από τρεις ψηφοφορίες.

 

Ψηφοφορία πρώτη: Μία κάλπη για Γ. Παπακωνσταντίνου. Ψηφοφορία δεύτερη (πρόταση ΣΥΡΙΖΑ): Δύο κάλπες για Γ. Παπακωνσταντίνου και Ευάγγ. Βενιζέλο. Ψηφοφορία τρίτη (πρόταση Ανεξάρτητων Ελλήνων): Τέσσερις κάλπες για Γ. Παπακωνσταντίνου, Ευάγγ. Βενιζέλο, Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμο).

 

Οι τρεις της κυβέρνησης εξάντλησαν κάθε τι παρασκηνιακό για να μην τους ξεφύγει ο έλεγχος των βουλευτών και τυχόν παραπεμφθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Διότι σ' αυτήν την περίπτωση χάνονται τ' αυγά και τα καλάθια. Η Ν.Δ. και η ΔΗΜ.ΑΡ. συγκεντρώνουν πλέον μόνο 149 βουλευτές, η δεδηλωμένη χάνεται, η κυβέρνηση πέφτει. Κάνουν, έτσι, την πρώτη ψηφοφορία, προστατεύουν τον Βενιζέλο (ουδείς από τους βουλευτές των τριών κομμάτων θα τολμήσει να μην ψηφίσει) και αμέσως πάνε στο καφενείο της Βουλής περιμένοντας να ολοκληρωθεί η διαδικασία των επόμενων εκλογών. Ο σκοπός επετεύχθη. Ναι, αλλά ο κανονισμός της Βουλής πάει περίπατο, όπως και η μυστική ψηφοφορία, δηλαδή η συνταγματική τάξη.

 

Για «πολιτικές σκοπιμότητες, που μπορεί να οδηγήσουν σε νόθευση αποτελέσματος και άρα να προκύψει έκτρωμα από τη διαδικασία», έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΚΚΕ χαρακτηρίζει πραξικοπηματική την πρόταση της πλειοψηφίας και σημειώνει ότι πρόκειται για «κουκούλωμα της υπόθεσης». Ο Καμμένος υποστήριξε πως αν δεν στηθούν τέσσερις κάλπες «θα έχουμε αλλοίωση του κανονισμού της Βουλής».

 

Κάλπες για τη συγκάλυψη του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ με κάθε τρόπο. Είναι σχεδόν συγκινητική η βούληση της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού να δείξουν την αλληλεγγύη τους στο πρόσωπο του Ευάγγ. Βενιζέλου. Είναι λογικό διότι, διαφορετικά, άπαντες χάνουν την εξουσία. Οι ευκαιριακές συμμαχίες δεν είναι ξένες στην πολιτική σκηνή, όταν, όμως, είναι κραυγαλέες, όταν χειραγωγούν τους βουλευτές, όταν παραβιάζουν τη συνταγματική νομιμότητα καταντάνε όνειδος για το δημοκρατικό πολίτευμα.

 

Η ΔΗΜ.ΑΡ. δεν φαίνεται να επηρεάζεται από την καταπάτηση των θεσμών παρ' ότι ο πρόεδρός της έχει τη φήμη του θεσμολάγνου. Τώρα που έφυγαν και οι δύο διαφωνούντες βουλευτές της οδεύει με σιγουριά προς τις κάλπες και τη διατήρηση στην εξουσία της κυβέρνησης της οποίας είναι μέλος.

 

Το ΠΑΣΟΚ απεγνωσμένα προσπαθεί να διατηρήσει το ελάχιστο της κοινοβουλευτικής του δύναμης (αλλά και εκλογικής, παρουσιάζοντας στη Βουλή τη συνοχή του).

 

Οι κάλπες βοηθάνε τη Νέα Δημοκρατία που βλέπει στις δημοσκοπήσεις να σταθεροποιείται. Και οι τρεις περιμένουν να αποκομίσουν οφέλη από τις κάλπες. Καμιά φορά οι κάλπες «ανεξαρτητοποιούνται» και κρύβουν εκπλήξεις, που, δυστυχώς, δεν θα τις δούμε.

Scroll to top