29/12/13


Γολγοθάς ασφαλισμένων

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ απεργούν από τις 25 Νοεμβρίου, ο υπουργός δεν τηρεί τις οδηγίες του προϊσταμένου του για συζήτηση από «μηδενική βάση» και καταθέτει αιφνιδιαστικά τροπολογίες. Οι ασθενείς ταλαιπωρούνται και μένουν χωρίς περίθαλψη, με τεράστια οικονομική επιβάρυνση.
      Pin It

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ απεργούν από τις 25 Νοεμβρίου, ο υπουργός δεν τηρεί τις οδηγίες του προϊσταμένου του για συζήτηση από «μηδενική βάση» και καταθέτει αιφνιδιαστικά τροπολογίες. Οι ασθενείς ταλαιπωρούνται και μένουν χωρίς περίθαλψη, με τεράστια οικονομική επιβάρυνση

 

«Kλειστόν». Οι ταμπέλες με τα μεγάλα γράμματα κρεμασμένες στις πόρτες εισόδου των πολυϊατρείων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας ανά τη χώρα το λένε καθαρά. Oι ασφαλισμένοι περνούν τις πόρτες σε αναζήτηση γιατρού που θα αντιμετωπίσει το πρόβλημά τους ή θα τους γράψει τα απαραίτητα για την υγεία τους φάρμακα. «Μέσα δεν υπήρχε ψυχή. Περπάτησα τους διαδρόμους. Σε ένα γραφείο είδα έναν γιατρό. Του ζήτησα να μου γράψει τη συνταγή. “Δεν μπορώ. Εχουμε απεργία”. Το φαρμακείο είναι κλειστό. Δεν υπάρχει κανένας. Θα πας στο νοσοκομείο», μας λέει ο 74χρονος Μιχάλης, που έχει υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού και κάθε δίμηνο επισκέπτεται το Πολυϊατρείο της Νέας Ιωνίας για να γράψει τα φάρμακά του. Οι μνημονιακές πολιτικές στην Υγεία για τον Μιχάλη σημαίνουν ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση. «Τώρα;», τον ρωτάμε. «Εχω ξεμείνει από φάρμακα, αλλά δεν μπορώ να πάω να τα αγοράσω. Ολα μαζί μού κοστίζουν 170 ευρώ τον μήνα. Ζήτησα από τον “Ευαγγελισμό” να γίνει το ραντεβού πιο νωρίς, μου είπαν ότι δεν γίνεται. Ούτε στον συμβεβλημένο γιατρό με τον ΕΟΠΥΥ μπορώ να πληρώσω από δέκα έως τριάντα ευρώ. Δεν είμαι διατεθειμένος να δώσω ούτε ένα φράγκο. Δώσαμε τη ζωή μας γι' αυτά τα πράγματα».

 

Στον αντίποδα, ο υπουργός Υγείας που με την εκβιαστική του γραμμή έχει οδηγήσει στο αδιέξοδο αυτό, με τους ασφαλισμένους να έχουν μείνει χωρίς περίθαλψη και τους γιατρούς να απεργούν υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα σε ένα ανεκτό επίπεδο περίθαλψης. Οι γιατροί απεργούν από τις 25 Νοεμβρίου, ενώ έχει ξεκινήσει η από «μηδενική βάση» συζήτηση που σύστησε ο πρωθυπουργός παίρνοντας απόσταση από τον υπουργό του. Η οδηγία αυτή φυσικά δεν τηρείται από τον Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος καταθέτει αιφνιδιαστικά τροπολογίες που υποβαθμίζουν μισθολογικά και βαθμολογικά τους γιατρούς και τους οδηγεί στην απόλυση, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι. Μένει να δούμε τι θα απογίνει η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας των ασφαλισμένων με τα 350 πολυϊατρεία και τους 6.000 γιατρούς που το υπουργείο θέλει να… «μεταρρυθμίσει».

 

Scroll to top