02/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΙΝΕΜΑ-ΚΡΙΤΙΚΗ

Βαμπίρ για ζωή, σοφία και έρωτα

Η ταινία του Τζιμ Τζάρμους «Μόνο οι εραστές μένουν ζωντανοί», με executive producer τον Χρήστο Κωνσταντα­κόπουλο, είναι μια γεμάτη στιλ κλασική ερωτική επιστολή, που καμιά σχέση δεν έχει με τη σύγχρονη αισθητική των young adult ταινιών και βιβλίων.
      Pin It

Η ταινία του Τζιμ Τζάρμους «Μόνο οι εραστές μένουν ζωντανοί», με executive producer τον Χρήστο Κωνσταντα­κόπουλο, είναι μια γεμάτη στιλ κλασική ερωτική επιστολή, που καμιά σχέση δεν έχει με τη σύγχρονη αισθητική των young adult ταινιών και βιβλίων

 

Της Λήδας Γαλανού

 

Μόνο οι εραστές μένουν ζωντανοί

 

only-lovers(Only Lovers Left Alive)

 

Σκηνοθεσία: Τζιμ Τζάρμους

 

Ηθοποιοί: Τομ Χίντλστον, Τίλντα Σουίντον, Τζον Χερτ, Μία Γουασικόφσκα

 

Ο Ανταμ και η Ιβ (ναι, τα εμβληματικά ονόματα δεν επιλέγονται τυχαία), είναι δύο βαμπίρ, ερωτευμένα μέσα στους ατελείωτους αιώνες. Λατρεύουν ο ένας τον άλλον, αλλά ζουν χωριστά: εκείνος στο Ντιτρόιτ, πόλη-φάντασμα πια, γράφοντας μουσική με έμπνευση την τοπική σκηνή. Εκείνη, στη μυστικιστική Ταγγέρη, κάνοντας βόλτες τη νύχτα και συζητώντας με τον απέθαντο Κρίστοφερ Μάρλοου, τον πραγματικό συγγραφέα πίσω από την υπογραφή του Σέξπιρ. Οσο εκείνος βυθίζεται στην κατάθλιψη και την απόγνωσή του με τα «πραγματικά βαμπίρ», τους ανθρώπους, τόσο εκείνη συμφιλιώνεται με τις αλλαγές που φέρνει ο χρόνος στον κόσμο. Ενας τόσο μεγάλος έρωτας, για πόσους αιώνες μπορεί να επιβιώσει;

 

Ο Τζιμ Τζάρμους, κοιτάζοντας βαθιά μέσα στην υπέροχη ιδιοσυγκρασία του, έχοντας μάλιστα ως executive producer τον Χρήστο Κωνσταντακόπουλο, φτιάχνει μια ιστορία που στηρίζεται στην κλασική έννοια του ρομαντισμού, του σκοτεινού και γεμάτου πάθος και μελαγχολία. Οι ήρωές του είναι βρικόλακες, αλλά όχι με την ιστορία και την αισθητική των σύγχρονων young adult βιβλίων και ταινιών: εκείνο που τους καθορίζει είναι η σχέση τους με τον χρόνο και η συνεχώς εξελισσόμενη σοφία τους, όσο ο κόσμος των ανθρώπων γίνεται όλο και πιο ανώριμος και παράλογος.

 

Η ταινία κινείται κι αυτή με βήματα νωχελικά, χτίζοντας μια μοναδική ατμόσφαιρα νύχτας, υγρασίας, ενός συναρπαστικού κόσμου όπου όλα έχουν ήδη συμβεί και τίποτα δεν προκαλεί έκπληξη. Αυτό το μαγικό coolness, που μόνο ο Τζάρμους ξέρει να δημιουργεί, υποστηρίζεται από εκπληκτική μουσική, μαγική φωτογραφία -του Γιόρικ Λε Σο-, μοναδικές στιλιστικές επιλογές στους χώρους, τα σκηνικά και τα ρούχα, διαρκείς αναφορές σε σπουδαίους ανθρώπους του πνεύματος και της επιστήμης που προκαλούν δίψα για περισσότερη γνώση. Σ’ αυτή του την κινηματογραφική βόλτα, ο Τζάρμους έχει επιλέξει την ιδανική παρέα: την Τίλντα Σουίντον και τον Τομ Χίντλστον, δυο αέρινες φιγούρες, δυο ξωτικά άχρονα και άυλα, που καταφέρνουν μέσα στο στιλιζάρισμα της ταινίας να βγάλουν ρόλους αληθινούς και τόσο ζεστούς όσο παγωμένο είναι το αίμα που κυλάει στις φλέβες τους. Μαζί τους, γεμίζει την ταινία του όχι μόνο με εθιστική ατμόσφαιρα, αλλά και μ’ ένα παιχνιδιάρικο χιούμορ, ανάμεσα στην απόλυτη σοφία και τη γόνιμη αθωότητα. Φτιάχνει μια ιστορία για την απαισιοδοξία του καλλιτέχνη με το παρόν και την απαξίωση που έχει ως ευαγγέλιο ο σύγχρονος κόσμος, αλλά και για τη δύναμη που σου δίνει η απλή επιθυμία για ζωή, το κέφι για την κάθε μέρα, κυρίως για την κάθε νύχτα, ο έρωτας, το μοίρασμα μ’ ένα κοντινό πνεύμα.

 

Μπορεί το φιλμ του Τζάρμους να μην είναι παρά ένα χαριτωμένο χάδι στα πράγματα, ένα πανέμορφο αστείο, αλλά κρύβει μέσα του μια μεγάλη αλήθεια, γεμάτη ελπίδα: σ’ αυτό το σύμπαν, σ’ αυτή την εποχή που όλα διαλύονται, μόνο οι εραστές θα μείνουν ζωντανοί, γιατί ο ένας θα σώζει τον άλλο στον αιώνα τον άπαντα. Κι αν η ταινία δεν είναι πιο σύνθετη από μια κλασική ερωτική επιστολή, κανείς δεν θα μπορούσε να την υπογράψει με τόσο τέλειο στιλ όσο ο Τζιμ Τζάρμους.

 

…………………………………………

 

 

Αύγουστος

 

«Αύγουστος» του Τζον Γουελς

«Αύγουστος» του Τζον Γουελς

(August: Osage County)

 

Σκηνοθεσία: Τζον Γουέλς

 

Ηθοποιοί: Μέριλ Στριπ, Τζούλια Ρόμπερτς, Σαμ Σέπαρντ, Τζούλιετ Λούις, Τζούλιαν Νίκολς, Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Κρις Κούπερ, Αμπιγκέιλ Μπρέσλιν, Ντέρμοτ Μαλρόνεϊ

 

Το πατρικό σπίτι της οικογένειας Γουέστον βρίσκεται στην Οκλαχόμα, μέσα στις απέραντες άδειες πεδιάδες της κεντροδυτικής Αμερικής. Εκεί ζουν ο πατέρας, ο αλκοολικός συγγραφέας Μπέβερλι και η μητέρα, η καρκινοπαθής Βάιολετ, πληθωρική προσωπικότητα, δυνάστης, εθισμένη στα χάπια. Οταν ο Μπέβερλι εξαφανιστεί από το σπίτι χωρίς εξηγήσεις, τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, η αδελφή της Βάιολετ και οι τρεις κόρες της με τις δικές τους οικογένειες, θα επιστρέψουν στο σπίτι για να συμπαρασταθούν. Μόνο που η συνάντησή τους κάτω από την ίδια, φορτωμένη με ιστορία, στέγη θα είναι εκρηκτική και θα φέρει στην επιφάνεια αλήθειες, καλά φυλαγμένες για χρόνια.

 

Ο Τζον Γουέλς τού «The Company Men» διασκευάζει το βραβευμένο θεατρικό έργο του Τρέισι Λετς, ανατέμνοντας τις ισορροπίες μιας κλασικής αμερικανικής οικογένειας δυναμικών γυναικών. Οι ευάλωτες σχέσεις, τα καταστροφικά ψέματα, τα παιχνίδια εξουσίας, ξετυλίγονται σ’ ένα δράμα αδιάκοπων, αιχμηρών διαλόγων με διαλείμματα κατάμαυρου, κυνικού χιούμορ.

 

Ο θεατρικός χαρακτήρας του έργου φαίνεται ξεκάθαρα στην ταινία, με τη δράση να κυλάει στους διαφορετικούς χώρους του σπιτιού, όπου οι ήρωες συνομιλούν εναλλάξ, και το μελόδραμα, με συνεχείς αποκαλύψεις που η μια ξεπερνά την προηγούμενη σε ένταση και πικρία, έχει πέσει στο σενάριο σε υπερβολικές δόσεις.

 

Ωστόσο είναι οι ηθοποιοί, με επικεφαλής τις Μέριλ Στριπ και Τζούλια Ρόμπερτς, αλλά και με τους δεύτερους ρόλους να ερμηνεύονται αριστουργηματικά, που αναπληρώνουν τη δύναμη της ταινίας και αποτελούν από μόνοι τους αιτία θαυμασμού.

 

…………………………………………

 

 

Περπατώντας με τους δεινόσαυρους: η ταινία σε 3D

 

Περπατώντας με τους Δεινόσαυρους: Η Ταινία σε 3D  (Walking With Dinosaurs: 3D Movie)  σκηνοθεσία: Νιλ Νάιτινγκεϊλ, Μπάρι Κουκ

Περπατώντας με τους Δεινόσαυρους: Η Ταινία σε 3D
(Walking With Dinosaurs: 3D Movie)
σκηνοθεσία: Νιλ Νάιτινγκεϊλ, Μπάρι Κουκ

(Walking With Dinosaurs: 3D Movie)

 

Σκηνοθεσία: Νιλ Νάιτινγκεϊλ, Μπάρι Κουκ

 

Με τις φωνές των: Φοίβου Ριμένα, Κώστα Αποστολίδη, Υρώς Λούπη, Γεράσιμου Γεννατά, Κρατερού Κατσούλη, Αλέξανδρου Μπουρδούμη, Αργύρη Παυλίδη, Πωλίνας Ευαγγελάτου

 

Εβδομήντα εκατομμύρια χρόνια πριν, ένας μικροσκοπικός Παχυρινόσαυρος, ο Πίτσης, προσπαθεί να επιβιώσει, παρά τις διαφορές του από το υπόλοιπο κοπάδι: το ύψος και η δύναμή του δεν φτάνουν των συνομηλίκων του κι ένα ατύχημα του έχει χαρίσει μια ολοστρόγγυλη τρύπα στο αυτί. Καθώς η αγέλη του μεταναστεύει νότια για ν’ αποφύγει την παγωνιά, ο Πίτσης θα δοκιμάσει τη μεγάλη περιπέτεια, θα ερωτευτεί, αλλά και θα καταλάβει ότι η μυϊκή δύναμη δεν πιάνει μία μπροστά στην ευστροφία, την ειλικρίνεια και τις αγνές προθέσεις. Οι δεινόσαυροι αναβιώνουν ψηφιακά μέσα σε πραγματικά τοπία της Αλάσκας, με εκπληκτική τρισδιάστατη αληθοφάνεια, μοιάζουν πραγματικά ζωντανοί και εξαιρετικά ρεαλιστικοί. Ταυτόχρονα, όποτε εμφανίζεται στην πλοκή ένας νέος δεινόσαυρος, μεσότιτλοι ενημερώνουν για το είδος και τις συνήθειές του, κάνοντας την ταινία μια διασκεδαστική και κατατοπιστική εμπειρία για τα παιδιά.

 

Συμπαραγωγή του BBC Earth, εξέλιξη της τηλεοπτικής σειράς του καναλιού, το φιλμ διαφέρει από τις εκπαιδευτικές ταινίες για παιδιά που προβάλλονται σε σχετικά μουσεία και εκθέσεις στο ότι έχει μια χαριτωμένη και τρυφερή πλοκή και τον υπέροχο Πίτση για ήρωα, μικροκαμωμένο αλλά τολμηρό, υπόδειγμα για μια εφαρμογή στο δίκαιο του αδυνάτου.

 

Αποκλειστικά μεταγλωττισμένη στα ελληνικά, η ταινία έχει μόνο παιδικό χαρακτήρα, αλλά μέσα στις εκπληκτικές εικόνες της και μια απλοϊκή ιστορία που καθόλου δεν υστερεί σε αγωνία, χιούμορ και συγκίνηση, κάνει τον ενήλικο θεατή να λαχταρά να την έβλεπε με έκθαμβα παιδικά μάτια.

 

Scroll to top