09/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για τα Βρετανικά Κινηματογραφικά Βραβεία

BAFTA στο Διάστημα

Το «Gravity» του Αλφόνσο Κουαρόν προηγείται με 11 υποψη- φιότητες. Ακολουθούν με 10 οι ταινίες «12 χρόνια σκλάβος» του Στιβ ΜακΚουίν και «Οδηγός διαπλοκής» του Ντέιβιντ Ο. Ράσελ.
      Pin It

Το «Gravity» του Αλφόνσο Κουαρόν προηγείται με 11 υποψη- φιότητες. Ακολουθούν με 10 οι ταινίες «12 χρόνια σκλάβος» του Στιβ ΜακΚουίν και «Οδηγός διαπλοκής» του Ντέιβιντ Ο. Ράσελ

 

Της Νόρας Ράλλη

 

Μέχρι το 1999 δίνονταν μετά τα Οσκαρ, ως εκ τούτου, κανείς δεν τους έδινε σημασία, κι ας ήταν ένας θεσμός μόλις 8 χρόνια μικρότερός τους. Ωστόσο, έναν χρόνο μετά, η απονομή των Βρετανικών Βραβείων Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (BAFTA) μετατέθηκε νωρίτερα των αντίστοιχων αμερικανικών και πλέον θεωρούνται προάγγελοί τους. Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, όσοι θεωρούν ότι εξαιτίας τους η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου άρχισε να βλέπει με διαφορετικό μάτι ταινίες όπως «Ο πιανίστας» ή ηθοποιούς όπως η Μαριόν Κοτιγιάρ.

 

Τα φετινά βραβεία BAFTA μάς μιλούν σε «διαστημική» διάλεκτο, καθώς η ταινία «Gravity» του Αλφόνσο Κουαρόν, όπως ανακοινώθηκε χθες, βρίσκεται στην κορυφή με τις περισσότερες υποψηφιότητες, έντεκα συνολικά (ανάμεσά τους οι Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Βρετανικής Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Α’ Γυναικείου Ρόλου, Σεναρίου κ.ά.). Ακολουθούν το «12 χρόνια σκλάβος» του Στιβ ΜακΚουίν και ο «Οδηγός διαπλοκής» του Ντέιβιντ Ο. Ράσελ με 10 υποψηφιότητες έκαστη και τρίτο στη σειρά, με εννέα, έρχεται το θαλασσινό δράμα «Captain Phillips» του Ιρλανδού Πολ Γκρίνγκρας. Και ενώ ο «Guardian» υποστηρίζει πως «το Gravity είναι ιδιοφυές, αλλά το «12 χρόνια σκλάβος» πρέπει να υπερισχύσει», οι κριτικοί περίμεναν περισσότερες υποψηφιότητες για την τρυφερή και βαθιά ανθρώπινη «Φιλομένα» του Στίβεν Φρίαρς. Είναι μεν υποψήφια για Καλύτερη Ταινία, αλλά συνολικά μόνο τέσσερις υποψηφιότητες συγκέντρωσε. Ο ίδιος ο Φρίαρς απουσιάζει εντελώς. Αντίθετα ο Σκορσέζε έπεισε περισσότερο και «Ο λύκος της Wall Street» έλαβε 4 υποψηφιότητες.

 

Ετσι, λοιπόν, για την Καλύτερη Ταινία υποψήφιες είναι οι: «12 χρόνια σκλάβος», «Οδηγός διαπλοκής», «Captain Phillips», «Gravity» και «Φιλομένα». Στην κατηγορία Καλύτερης Σκηνοθεσίας συναγωνίζονται οι Αλφόνσο Κουαρόν («Gravity»), Πολ Γκρίνγκρας («Captain Phillips»), Ντέιβιντ Ο. Ράσελ («Οδηγός διαπλοκής»), Στιβ ΜακΚουίν («12 χρόνια σκλάβος») και Μάρτιν Σκορσέζε («Ο λύκος της Wall Street»). Στην κατηγορία του Α’ Γυναικείου Ρόλου φιγουράρουν οι Τζούντι Ντεντς («Φιλομένα»), Κέιτ Μπλάνσετ («Θλιμμένη Τζασμίν», που θεωρείται το φαβορί και για τα Οσκαρ), Εϊμι Ανταμς («Οδηγός διαπλοκής»), Εμα Τόμσον («Saving Mr. Banks»), Σάντρα Μπούλοκ («Gravity»). Στην αντίστοιχη κατηγορία για τους άνδρες, συνυποψήφιοι είναι οι Μπρους Ντερν («Νεμπράσκα» – η ερμηνεία του στην ταινία του Αλεξάντερ Πέιν ως ηλικιωμένου που υποφέρει από βαριά άνοια θεωρείται οσκαρική), Τσιγουετέλ Ετζιοφόρ («12 χρόνια σκλάβος»), Κρίστιαν Μπέιλ («Οδηγός διαπλοκής»), Λεονάρντο ντι Κάπριο («Ο λύκος της Wall Street»), Τομ Χανκς («Captain Phillips»).

 

Δυστυχώς, ανάμεσά τους δεν συγκαταλέγεται ο Μάικλ Ντάγκλας, πράγμα που επισημαίνουν πολλές εφημερίδες του εξωτερικού, για την εξαιρετική ερμηνεία του ως Λιμπεράτσε στο «Behind the Candelabra» του Σόντερμπεργκ. Ωστόσο, ο Ματ Ντέιμον που κρατάει τον δεύτερο ρόλο, υποδυόμενος τον εραστή του, κέρδισε υποψηφιότητα για τον Β’ Ανδρικό Ρόλο, μαζί με τους Ντάνιελ Μπρουλ («Rush»), Μπράντλεϊ Κούπερ («Οδηγός διαπλοκής»), Μπαρκάντ Αμπντί («Captain Phillips») και Mάικλ Φασμπέντερ («12 χρόνια σκλάβος»).

 

Στην κατηγορία Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, συναγωνίζονται το «The act of killing» του Τζόσουα Οπενχάιμερ, σε παραγωγή Βέρνερ Χέρτσογκ, σοκαριστικό και εντελώς αληθινό, στα όρια του ντοκιμαντέρ, το «Metro Manila» του Σον Ελις, με ερασιτέχνες ηθοποιούς, που βραβεύτηκε ως η καλύτερη ανεξάρτητη ταινία της Βρετανίας, η πολυσυζητημένη «Ζωή της Αντέλ» του Α. Κασίς, η εξαιρετική «Τέλεια ομορφιά» του Σορεντίνο, καθώς και η «Wadjda» («Το απαγορευμένο ποδήλατο», όπως μεταφράστηκε στα ελληνικά) της Χάιφα Αλ Μανσούρ, που πραγματεύεται τη σχέση ενός δεκάχρονου κοριτσιού από το Ριάντ με το πράσινο ποδήλατό του, σε μια χώρα που θεωρείται ανήθικο για ένα κορίτσι να κάνει ποδήλατο!

 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι ο Γούντι Αλεν δεν κερδίζει υποψηφιότητα για σκηνοθεσία, αλλά για το σενάριο της τελευταίας του ταινίας «Θλιμμένη Τζασμίν» (έως τώρα ήταν 10 φορές υποψήφιος για BAFTA, εκ των οποίων έχει κερδίσει τα εννέα). Συνυποψήφιοι στην ίδια κατηγορία είναι οι Ερικ Σίγκερ και Ντέιβιντ Ο. Ράσελ («Οδηγός διαπλοκής»), Αλφόνσο και Τζόνας Κουαρόν («Gravity»), Τζόελ και Ιθαν Κοέν («Inside Llewyn Davis») και Μπομπ Νέλσον («Nεμπράσκα»). H 67η τελετή απονομής των βραβείων θα πραγματοποιηθεί στη βασιλική Οπερα του Λονδίνου, την Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου 2014.

 

 

 

 

 

 

 

[email protected]

 

Scroll to top