caffeini

13/01/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Μνήμη

Η καφεΐνη βελτιώνει τη μνήμη

Σύμφωνα με νέες έρευνες, η καφεϊνη βελτιώνει τη μνήμη ακόμα και 24 ώρες μετά την κατανάλωσή της.
      Pin It

Η καφεΐνη βελτιώνει τη μνήμη έως 24 ώρες μετά την κατανάλωσή της, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η δράση αυτή έρχεται να προστεθεί στη γενικότερη διεγερτική επίδραση που ασκεί στον οργανισμό η καφεΐνη, η οποία περιέχεται στον καφέ, το τσάι και ορισμένα «ενεργειακά» ροφήματα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχολογικών και εγκεφαλικών επιστημών Μάικλ Γιάσα του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευροεπιστήμης «Nature Neuroscience», σύμφωνα με το BBC και το «New Scientist», έκαναν ένα «τυφλό» πείραμα. Οι συμμετέχοντες, οι οποίοι δεν έπιναν στο παρελθόν συχνά προϊόντα με καφεΐνη, κλήθηκαν να πάρουν είτε ένα εικονικό χάπι (πλασέμπο), είτε ένα χάπι καφεΐνης των 200 μιλιγκράμ, αφού προηγουμένως είχαν μελετήσει μια σειρά από εικόνες επί πέντε λεπτά.

Την επόμενη ημέρα, οι ερευνητές εξέτασαν την ικανότητα των εθελοντών να θυμούνται τις εικόνες που είχαν δει την προηγούμενη ημέρα. Την καλύτερη μνήμη, όπως έδειξαν τα τεστ, είχαν όσοι είχαν πάρει την καφεΐνη. Όμως, φαίνεται πως η σωστή δόση παίζει ρόλο, γιατί όταν το πείραμα επαναλήφθηκε με ποσότητα καφεΐνης 100 ή 300 μιλιγκράμ, δεν υπήρξε η ίδια βελτίωση της μνήμης, ενώ επιπλέον, στη δεύτερη περίπτωση, παρατηρήθηκαν και τα αναμενόμενα συμπτώματα υπερδιέγερσης.

Το κέντρο μνήμης στον ανθρώπινο εγκέφαλο βρίσκεται στον ιππόκαμπο, γι’ αυτό οι περισσότερες επιστημονικές έρευνες σχετικά με την μνήμη εστιάζονται σε αυτήν ακριβώς την εγκεφαλική περιοχή. Η νέα μελέτη ήταν διαφορετική από προηγούμενα πειράματα, επειδή οι συμμετέχοντες πήραν την καφεΐνη, αφού είχαν δει και προσπαθήσει να απομνημονεύσουν τις εικόνες. Στις προηγούμενες έρευνες, η καφεΐνη είχε δοθεί εκ των προτέρων, πράγμα όμως που προκαλούσε σύγχυση κατά πόσον η τυχόν βελτίωση της μνήμης οφειλόταν όντως στην ίδια την καφεΐνη ή σε άλλους παράγοντες, όπως για παράδειγμα στην ένταση της προσοχής.

Ο Μάικλ Γιάσα, προτίθεται πλέον να μελετήσει τους συγκεκριμένους βιολογικούς μηχανισμούς μέσω των οποίων η καφεΐνη ωφελεί την μνήμη. Όπως είπε, «γνωρίζουμε επίσης ότι η καφεΐνη σχετίζεται με υγιή μακροζωία και μπορεί να έχει προστατευτική δράση στη νόσο Αλτσχάιμερ».

Άλλοι επιστήμονες, πάντως, όπως ο Γιον Σάιμονς του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί και δήλωσαν ότι χρειάζονται περαιτέρω στοιχεία από άλλες μελέτες σε μεγαλύτερο δείγμα πληθυσμού, που να επιβεβαιώνουν το νέο εύρημα.

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top