14/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Περί «πέμπτης φάλαγγας»

      Pin It

Του Τάσου Παππά

 

Η «πέμπτη φάλαγγα» συγκροτείται από ανθρώπους που βρίσκονται εντός της πολιορκημένης πόλης και κινούνται με τρόπο που ευνοεί τον επιτιθέμενο. Τα μέσα που χρησιμοποιούν είναι πολλά: σαμποτάζ, δολιοφθορές, διασπορά ψευδών ειδήσεων που έχουν σκοπό να σπάσουν το φρόνημα των πολιτών, καλλιέργεια κλίματος ηττοπάθειας. Μπορεί να λειτουργούν αυτοβούλως επειδή έχουν μια διαφορετική αντίληψη για τα πράγματα και το μέλλον της πόλης, ή σε συνεργασία με τον εχθρό.

 

Για την ύπαρξη «πέμπτης φάλαγγας» στην Ελλάδα μίλησε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Είπε ότι «υπάρχουν κάποιοι που για λόγους ανοησίας ή μικροκομματικής λογικής χαίρονται, ως μη όφειλαν, όταν κάποιοι αναπαράγουν αρνητικά στερεότυπα και όταν κάποιοι επιχειρούν να μας απαντήσουν, γιατί δεν θέλουν να πειστούν ότι η Ελλάδα βγαίνει από το Μνημόνιο και την κρίση». Ποιους άραγε φωτογραφίζει ο Ευάγγ. Βενιζέλος;

 

-Υποψιαζόμαστε βασίμως ότι αναφέρεται στον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε τον έχει χαρακτηρίσει αντιευρω- παϊκό και επικίνδυνο κόμμα που χαίρεται με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα και λυπάται με τις επιτυχίες της κυβέρνησης.

 

-Πιθανότατα εννοεί κι εκείνες τις μερίδες της επιχειρηματικής τάξης που ποντάρουν στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και στην επιστροφή στο εθνικό νόμισμα για να πλουτίσουν εύκολα και χωρίς κόπο.

 

Ωστόσο, στην «πέμπτη φάλαγγα», αν τραβήξουμε τον συλλογισμό του κ. Βενιζέλου μέχρι τις έσχατες συνέπειές του, θα μπορούσαν ακόμη να ανήκουν:

 

-Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, επειδή γκρινιάζουν συνεχώς, διαφωνούν δημοσίως με επιλογές της κυβέρνησης, οργανώνουν διαμαρτυρίες εντός του Κοινοβουλίου, κατηγορούν τον κ. Βενιζέλο ότι έχει μετατρέψει το κόμμα σε συνιστώσα της Νέας Δημοκρατίας και ζητούν μετ’ επιτάσεως διάλογο με την Αριστερά ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, προκειμένου η επόμενη κυβέρνηση να έχει σαφή προοδευτικό προσανατολισμό.

 

- Η ΔΗΜΑΡ του Φ. Κουβέλη, επειδή αποχώρησε από την κυβέρνηση παραιτούμενη από τον ρόλο της «σοβαρής Αριστεράς», ερωτοτροπεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και απορρίπτει τις προσκλήσεις για συμμετοχή στις διαδικασίες διαλόγου που θα οδηγήσει στον σχηματισμό της ελληνικής «Ελιάς». Ως γνωστόν η δημοκρατική παράταξη -το έχει πει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- είναι η εγγύηση της πολιτικής σταθερότητας. Για να συμβεί αυτό πρέπει να μεγαλώσει, αλλά η ΔΗΜΑΡ δεν συναινεί.

 

-Η Δικαιοσύνη, γιατί ανοίγει ξαφνικά όλες τις υποθέσεις σκανδάλων, δεν αφήνει την κυβέρνηση να απολαύσει την προεδρία της χώρας στην Ε.Ε. και να αναδείξει τα επιτεύγματα της πολιτικής της. Αλλάζει την ατζέντα της δημόσιας συζήτησης και με τις ενέργειές της επαναφέρει στο προσκήνιο το παρελθόν του συναινετικού δικομματισμού. Μ’ άλλα λόγια δείχνοντας στην κοινωνία αυτούς «που τα έφαγαν», ακυρώνει στην πράξη το επίσημο αφήγημα «όλοι μαζί τα φάγαμε» και δίνει επιχειρήματα στους «εσωτερικούς εχθρούς».

 

Το μυαλό μας πάει έως εκεί στην αναζήτηση των μελών της «πέμπτης φάλαγγας». Αν υπάρχουν κι άλλοι που δρουν στα μετόπισθεν, επιβλαβώς για τα εθνικά συμφέροντα, δεν το γνωρίζουμε. Δεν διαθέτουμε αχαλίνωτη φαντασία.

 

Scroll to top