21/01/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τρεις μορφές βίας

ΑΠΟΨΗ Καταδικάστηκε απ' όλα τα πολιτικά κόμματα η βομβιστική έκρηξη στο εμπορικό κέντρο Mall στο Μαρούσι. Ο πρωθυπουργός και οι δύο αρχηγοί που συμμετέχουν στην κυβέρνηση... .
      Pin It

Καταδικάστηκε απ' όλα τα πολιτικά κόμματα η βομβιστική έκρηξη στο εμπορικό κέντρο Mall στο Μαρούσι. Ο πρωθυπουργός και οι δύο αρχηγοί που συμμετέχουν στην κυβέρνηση εμφανίστηκαν θορυβημένοι και έντονα προβληματισμένοι. Εκτός από τις επιπτώσεις στην πολιτική ζωή της χώρας, ανησυχούν και για τις εμπορικές (φόβοι για μείωση επισκεπτών στη χώρα και προσέλκυση επενδυτών).

 

Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ κάνουν λόγο για μια «νέα γενιά τρομοκρατών» ενώ η ΔΗΜΑΡ εκτιμά ότι το χτύπημα προέρχεται από τον ίσαμε σήμερα γνωστό πυρήνα της τρομοκρατίας. «Ακρως επικίνδυνη και ύποπτη ενέργεια» χαρακτήρισε την έκρηξη της βόμβας το ΚΚΕ, που «εντάσσεται στον σχεδιασμό εκφοβισμού του λαού και προσφέρει υπηρεσίες σε όσους επιδιώκουν την ενδυνάμωση των μηχανισμών καταστολής και τρομοκράτησης του λαού».

 

Μπορεί το Mall να είναι μνημείο αυθαιρεσίας και έμβλημα των μεγάλων εταιρειών που καταβροχθίζουν τις μικρές, αλλά στους ορόφους του φιλοξενεί μικρά παιδιά, ανύποπτα όπως και τους γονείς τους. Αρα η όποια τάχα συμβολική πράξη αναιρείται αυτομάτως, χάνει την (πιθανή) δυναμική της και καταντά μια ακραία μορφή βίας. Είναι ίσως η πρώτη φορά που τοποθετείται βόμβα στην «καρδιά» της κοινωνίας και εγείρει βεβαίως πολλά ερωτήματα.

 

Προηγήθηκαν οι σφαίρες στα γραφεία της Ν.Δ. στη Συγγρού, η κοινωνία πανικοβλήθηκε ή προβληματίστηκε, αλλά δεν τρομοκρατήθηκε. Το χτύπημα όμως με τη βόμβα την τρομοκράτησε. Ποιος γονιός θα πάει πλέον με άνεση στο εμπορικό κέντρο;

 

Η έκρηξη δεν μπορεί να ιδωθεί έξω από το κλίμα βίας των τελευταίων ημερών, με τη βίαιη εισβολή της αστυνομίας στις καταλήψεις σπιτιών, με τα γκαζάκια εναντίον γνωστών δημοσιογράφων, με το ρατσιστικό έγκλημα στα Πετράλωνα, με τα Καλάσνικοφ στο κτίριο της Ν.Δ. και με τις αυθαίρετες συλλήψεις νεαρών στα Εξάρχεια. Η έκρηξη ήταν το αποκορύφωμα και οφείλουν άπαντες να προβληματιστούν με τις τρεις μορφές βίας που εξαπλώθηκαν στην ελληνική κοινωνία. Η βία εναντίον μεταναστών από μέλη της Χρυσής Αυγής, η βία νεαρών με τα γκαζάκια και, τέλος, η βία της αστυνομίας, η αδικαιολόγητη κρατική καταστολή. Ολες αυτές οι μορφές συγκροτούν ένα εκρηκτικό μείγμα, που όσο πάει γίνεται εκρηκτικότερο.

 

Το μείγμα αυτό δείχνει ότι πλέον έχει χαθεί ο έλεγχος κυρίως από την κυβέρνηση, που ως μόνη λύση έχει την καταστολή, η οποία με τη σειρά της πυροδοτεί αντιδράσεις με απρόσμενα αποτελέσματα.

 

Η έκρηξη στο Mall πιθανόν να είναι ένα από τα απρόσμενα αποτελέσματα. Ας μην παραπονούνται οι κύριοι της κυβέρνησης για το οικονομικό κόστος, ότι πλήττεται ο τουρισμός και οι επενδύσεις, ή τουλάχιστον ας μη μεταθέτουν τη δική τους απραξία και ανικανότητα στο να προωθήσουν την ανάπτυξη στα τελευταία φαινόμενα βίας, που προφανώς συντελούν στην τουριστική ζημιά της χώρας.

 

Τα φαινόμενα βίας δεν εξαλείφονται με ευχές και ρητορείες για το ότι η δημοκρατία δεν τρομοκρατείται. Οφείλει αυτή η δημοκρατία να αποβάλει από μέσα της τη δική της τρομοκρατία και να ανοίξει πολιτικός διάλογος, με τη συμμετοχή όλων όμως των κομμάτων.

 

Μόνο έτσι χαλιναγωγείται η κρατική καταστολή και αφαιρούνται τα ελατήρια εκείνων που βάλλουν κατά των δημοκρατικών θεσμών.

Scroll to top