04/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η νέα ταινία του Ανδρέα Πάντζη την Πέμπτη στις αίθουσες

Μια δύσκολη φιλία σε χρώματα νουάρ

Στη «Χαρά και τη θλίψη του σώματος» ο πολυβρα-βευμένος Κύπριος σκηνοθέτης ξανασυνεργά-στηκε με τον Γιώργο Χωραφά και έκανε γυρίσματα στη Βουλγαρία.
      Pin It

Στη «Χαρά και τη θλίψη του σώματος» ο πολυβρα-βευμένος Κύπριος σκηνοθέτης ξανασυνεργά-στηκε με τον Γιώργο Χωραφά και έκανε γυρίσματα στη Βουλγαρία

 

Της Βασιλικής Τζεβελέκου

 

ΧΑΡΗΣ ΑΜΠΡΑΖΗΣ ΣΙΛΒΙΑ ΠΕΚΤΟΒΑ«Είναι μια ταινία για τη φιλία και την προδοσία. Ο εχθρός δεν πρόκειται ποτέ να σε προδώσει, μόνο οι φίλοι προδίδονται και τότε ο καθένας μένει μόνος», είπε χθες ο πολυβραβευμένος Κύπριος σκηνοθέτης Ανδρέας Πάντζης («Ο βιασμός της Αφροδίτης», «Η σφαγή του κόκκορα», «Το τάμα») και παρουσίασε την καινούργια ταινία του «Η χαρά και η θλίψη του σώματος», μια συμπαραγωγή Κύπρου, Ελλάδας και Βουλγαρίας με την υποστήριξη του Eurimages. Είναι ένα σύγχρονο κοινωνικό φιλμ νουάρ, με τον Γιώργο Χωραφά να συνεργάζεται για τρίτη φορά με τον σκηνοθέτη.

 

Υποδύεται τον Μιλέν, τον Βούλγαρο φίλο του πρωταγωνιστή Ευαγόρα, τον οποίο ερμηνεύει ο πρωτοεμφανιζόμενος Χάρης Αμπράζης. Μοναχικός χαρακτήρας με αγνοούμενο πατέρα, προικισμένος Κύπριος φοιτητής, ο Ευαγόρας κάνει πέντε χρόνια στη φυλακή για παραχάραξη δολαρίων. Στα 35 χρόνια του βγαίνει κι αισθάνεται την ανάγκη να ξαναπιάσει το νήμα της ζωής του, να βρει τον φίλο του για χάρη του οποίου κράτησε το στόμα του κλειστό στη φυλακή. Αρχίζει να ψάχνει απεγνωσμένα τον εξαφανισμένο Μιλέν. Ταξιδεύει στη Βουλγαρία κι εκεί συναντά την Ντίτα και την ερωτεύεται. Είναι μια νεαρή όμορφη γυναίκα (την ερμηνεύει η Σίλβια Πετκόβα) η οποία εκδίδεται περιστασιακά… Στο μεταξύ τον Ευαγόρα ακολουθεί στη Βουλγαρία ο Τζον, Κύπριος αστυνομικός της Ιντερπόλ, ο οποίος αναζητά τον Μιλέν ως αρχηγό της σπείρας παραχάραξης…

 

«Η φιλία του με τον Μιλέν είναι σημαντική για τη ζωή του Ευαγόρα. Είναι άνθρωπος γαλουχημένος με την παλιά σκέψη. Στο πρόσωπο του Μιλέν βρίσκει τον φίλο, ακόμα και τον πατέρα. Στην εισβολή το ’74, ο Ευαγόρας ήταν 6 ετών. Οι ενήλικοι στην προσφυγιά χάνουν τα σπίτια, τις δουλειές, τα τιμαλφή τους. Τα παιδιά όμως χάνουν τον κόσμο γύρω τους, κάτι που λειτουργεί καταλυτικά στην ψυχολογία τους», είπε ο Ανδρέας Πάντζης. «Εψαχνα στην Κύπρο έναν ηθοποιό που να έχει τη θλίψη στο πρόσωπο και τελικά τον βρήκα στην Αθήνα, στον Χάρη Αμπράζη». Οσο για τη συνεργασία του με τον Γιώργο Χωραφά είπε: «Μετά από τρεις ταινίες φτιάχνουμε μαζί τον ρόλο. Είναι ένας συγκερασμός της προσωπικότητας του Γιώργου και του ρόλου που ερμηνεύει».

 

Τα γυρίσματα κράτησαν εφτά εβδομάδες στη Βάρνα της Βουλγαρίας. Κάθε βράδυ Κυριακής ο Γιώργος Χωραφάς επιδιδόταν σ' ένα αγώνα δρόμου. Εφευγε από το Παρίσι με προορισμό τη Βουδαπέστη κι από εκεί για Βάρνα, για να επιστρέψει πάλι το πρωί της Τρίτης στο Παρίσι, όπου έπαιζε στο θέατρο. «Παίζω τον φίλο του Ευαγόρα, και αν η λέξη μπαίνει εντός ή εκτός εισαγωγικών θα το κρίνετε εσείς μετά την προβολή» είπε χθες ο Ελληνας ηθοποιός με τη διεθνή καριέρα. «Σε κάποια στιγμή ο Μιλέν λέει στον Ευαγόρα: “Είμαι φίλος σου, αλλά πρέπει πρώτα να είμαι φίλος μου”. Μια σχέση αληθινής φιλίας δεν θα το έλεγε ποτέ αυτό, μόνο μια φιλία με σκοπιμότητα… Ωστόσο ο Μιλέν ξέρει ότι πρέπει να κρατήσει τις αποστάσεις από τον Ευαγόρα, γιατί η αστυνομία αναζητά ακόμα το “μεγάλο ψάρι”, που είναι ο ίδιος».

 

Οσο για την ωραία Σίλβια Πέτκοβα, μια σειρά από συγκυρίες ευόδωσαν τη συνεργασία της με τον Ανδρέα Πάντζη, αφού είχαν προηγηθεί τρεις συμπατριώτισσές της για τον ρόλο. Χαρακτήρισε «παράξενη ιστορία» τη σχέση της με τον Κύπριο σκηνοθέτη. «Οταν με πήρε πρώτη φορά τηλέφωνο ήμουν στο νοσοκομείο. Τα γυρίσματα τότε αναβλήθηκαν και τελικά με πήρε την ίδια ακριβώς ημέρα ένα χρόνο μετά. Οταν συναντηθήκαμε έμαθα ότι είναι από την Κύπρο, όπου είχα ζήσει μερικά χρόνια στην παιδική μου ηλικία».

 

Από την πλευρά του ο Χάρης Αμπράζης δήλωσε: «Η δυσκολία με τον Ευαγόρα ήταν ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο διαλυμένο εσωτερικά, που παρ' όλα αυτά προσπαθεί να στηρίξει τη μητέρα του, να γίνει ο γονιός του γονιού του». Και κατέληξε: «Είμαι ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα».

 

Η ολοκλήρωση της ταινίας κράτησε 8 χρόνια από την ημέρα που ξεκίνησε η συγγραφή του σεναρίου. Προβλήθηκε στην Κύπρο τον περασμένο Οκτώβριο και τη διανομή στην Αθήνα αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου ο Ανδρέας Πάντζης (6 Φεβρουαρίου στις αίθουσες). Ακούγονται ελληνικά, αγγλικά και βουλγάρικα. Παίζουν ακόμα οι Κώστας Δημητρίου, Κρις Γκρέκο, Αντρέας Καρράς, Ηλίας Αλετράς κ.ά.

 

Scroll to top