23/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ζήσε Μάη μου…

Τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ σφραγίζονται και είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος μέσα από τη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που επαγγέλλεται η κυβέρνηση, να οδηγηθούμε στην εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίησή της. Σε αναμονή διαθεσιμότητας γιατροί και εργαζόμενοι.
      Pin It

ygeia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ σφραγίζονται και είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος μέσα από τη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που επαγγέλλεται η κυβέρνηση, να οδηγηθούμε στην εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίησή της. Σε αναμονή διαθεσιμότητας γιατροί και εργαζόμενοι

 

Παραμονεύει ο κίνδυνος διάλυσης των μονάδων του ΕΟΠΥΥ. Το σκέλος του νόμου για τη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που αφορά την παράδοση των μονάδων του οργανισμού στις κεντρικές επιτροπές του και από εκεί στις Υγειονομικές Περιφέρειες, τέθηκε σε εφαρμογή την περασμένη εβδομάδα. Το ίδιο και η διαθεσιμότητα των 8.000 γιατρών και εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ.

 

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως σε ένα μήνα θα ολοκληρωθεί η μεταφορά στις Υ.ΠΕ. και η κινητικότητα των εργαζομένων. Στην πραγματικότητα μπαίνουν επιπλέον εμπόδια για την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας στους ασφαλισμένους του οργανισμού και αυξάνεται ο κίνδυνος πολλές από τις μονάδες να μη λειτουργήσουν ξανά.

 

Η μεταρρύθμιση ενισχύει την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

 

Ανοίγει την πόρτα διάπλατα, ευθαρσώς πια, στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της υγείας. Η απαξίωση των δομών του οργανισμού θα φέρει λουκέτα και συγχωνεύσεις για να επιτευχθεί ο διατυπωμένος σε σχεδιασμούς στόχος μίας νομαρχιακής μονάδας ανά δήμο.

 

Η υποβάθμιση των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας έχει ξεκινήσει προ πολλού για να οδηγηθούμε εδώ και προσεχώς στα χειρότερα. Οι ασθενείς το γνωρίζουν. Απλώς η κατάσταση επιδεινώνεται. Οι σχεδιασμοί παραμένουν σταθεροί.

 

Οι ασφαλισμένοι κατέφευγαν στις ουρές των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας πληρώνοντας χαράτσια. Περίμεναν τρεις ώρες πριν από δύο χρόνια, οκτώ ώρες στις μέρες της μεταρρύθμισης για εξετάσεις και για συνταγογράφηση. Στα πρώτα βήματα της συρρίκνωσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας πλήρωναν για μέρος των εξετάσεων, τώρα αναγκαστικά βάζουν το χέρι στην τσέπη για εξετάσεις και φάρμακα.

 

Για ένα μήνα οι σε διαθεσιμότητα πρώην εργαζόμενοι του οργανισμού θα ζουν με τα 3/4 του μισθού τους και στη συνέχεια θα μετατεθούν ή θα μεταφερθούν σε οργανικές θέσεις που θα συσταθούν -μετά την έκδοση υπουργικής απόφασης, που μάλλον θα μεταθέσει πιο μακριά από ένα μήνα τις υποσχέσεις για επαναλειτουργία των μονάδων του ΕΟΠΥΥ… Ιδωμεν.

 

Scroll to top