spiliotopoulos

09/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΡΗΣ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων

«Δεν έχω πρόβλημα να συγκρουστώ με κατεστημένα συμφέροντα»

Αποφεύγει να αντιπαρατεθεί ευθέως με τον «αντάρτη» της Ν.Δ., Ν. Κακλαμάνη, ο εκλεκτός Μαξίμου και Συγγρού για τον δημαρχιακό θώκο της Αθήνας Αρης Σπηλιωτόπουλος. Αποφεύγει όμως και να πάρει θέση για το αν θα τον στηρίξει στον δεύτερο γύρο των εκλογών.
      Pin It

Αποφεύγει να αντιπαρατεθεί ευθέως με τον «αντάρτη» της Ν.Δ., Ν. Κακλαμάνη, ο εκλεκτός Μαξίμου και Συγγρού για τον δημαρχιακό θώκο της Αθήνας Αρης Σπηλιωτόπουλος. Αποφεύγει όμως και να πάρει θέση για το αν θα τον στηρίξει στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, επικαλούμενος τις έως τώρα δημοσκοπήσεις που δεν δείχνουν κάτι τέτοιο. Παρουσιάζει εαυτόν ως τον πλέον κατάλληλο, ορμώμενος από την πείρα του στον πολιτικό στίβο, λόγος με τον οποίο, συνάμα με το νεαρό της ηλικίας του, αιτιολογεί και την επιλογή του πρωθυπουργού στο πρόσωπό του. Χαρακτηρίζει τον Γ. Καμίνη «υπηρεσιακό δήμαρχο», ενώ για τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, λέει ότι έχει «ξύλινο λόγο, αντίστοιχο με αυτόν του κόμματός του». Αποδίδει, τέλος, τις διπλές υποψηφιότητες της Ν.Δ. «σε προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά και στην πολιτική συγκυρία», δίχως να επεκτείνεται περαιτέρω.

 

«Οι κομματικές κόντρες και οι προσωπικές φιλοδοξίες δεν αφορούν τους Αθηναίους. Μακάρι ο Νικήτας να ήταν δίπλα μας

 

«Είμαι σε ηλικία που ακόμα έχω πολλές αντοχές. Βασική μου επιδίωξη είναι να γίνει η Αθήνα μια γειτονιά

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στην Αλίκη Μάτση

 

 • Από βουλευτής, υποψήφιος δήμαρχος. Γιατί;

ΑΡΗΣ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Αισθάνθηκα έτοιμος να δώσω, να προσφέρω στην πόλη μου. Στην Αθήνα. Αλλωστε το έργο που απαιτείται, αν και διαφορετικό, είναι εξαιρετικά σημαντικό. Η επαφή με τον πολίτη, άμεση. Οι δυνατότητες δημιουργίας, μεγάλες. Τα αποτελέσματα, χειροπιαστά. Ενας δήμαρχος, κυρία Μάτση, μπορεί να κάνει πολλά, αρκεί να ξέρει ποια είναι τα προβλήματα, να τα έχει ιεραρχήσει και να έχει βρει λύσεις. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι βρίσκομαι ήδη στην επόμενη ημέρα, έτσι ώστε και το πρόγραμμα του συνδυασμού μου να ολοκληρωθεί με ιεραρχημένους και κοστολογημένους στόχους. Ηδη, οι συνεργάτες μου κι εγώ έχουμε θέσει τις βασικές προτεραιότητές μας: η καθαριότητα, ο ηλεκτροφωτισμός και η ασφάλεια του δημότη παράλληλα με την ενίσχυση των κοινωνικών δικτύων βρίσκονται πρώτα στην ατζέντα μου. Ο σχεδιασμός και οι δράσεις για την οικονομική ανάπτυξη, την αισθητική αναβάθμιση της πόλης και τον πολιτισμό θα προχωρήσουν παράλληλα, προκειμένου να φτάσουμε στον τελικό στόχο μας: να γίνει η Αθήνα παγκόσμιο κέντρο αναφοράς. Και σε αυτή την προσπάθεια δεν έχω πρόβλημα να συγκρουστώ με κατεστημένα συμφέροντα.

 

• Στην κούρσα, εκτός των άλλων, υπάρχει και εσωκομματικός «αντίπαλος». Ο Νικήτας Κακλαμάνης.

 

Δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω. Στη μάχη για την Αθήνα δεν περισσεύει κανείς. Μακάρι ο Νικήτας να ήταν δίπλα μας. Αλλά, όπως έχω πει, τον βρήκα στην πολιτική. Εχει τη διαδρομή, την ιστορία του. Οπότε είμαι ο τελευταίος που θα του έλεγα τι να κάνει. Ομως, και αυτό που θα πω δεν αφορά μόνο τον κ. Κακλαμάνη, οι κομματικές κόντρες και οι προσωπικές φιλοδοξίες δεν αφορούν τους Αθηναίους και τις Αθηναίες. Το μόνο που ενδιαφέρει τους δημότες είναι ποιος δήμαρχος θα βάλει τέλος στη μιζέρια, στο σκοτάδι, στη βρόμα, στην εκμετάλλευση. Ποιος θα είναι παρών έχοντας απαντήσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας που αντιμετωπίζει η πλειονότητα των πολιτών. Αλλά και ποιος θα μπορεί να πάει ένα βήμα παραπέρα: να κάνει την Αθήνα κέντρο επιχειρηματικότητας που θα προσφέρει θέσεις εργασίας και θα φέρει στην πόλη έσοδα από τον τουρισμό και τον πολιτισμό.

 

• Είναι γνωστό ότι της ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς σας προηγήθηκε συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά. Γιατί θεωρείτε ότι επιλεχθήκατε εσείς από τον πρωθυπουργό έναντι του κ. Κακλαμάνη;

 

Γιατί, ενώ έχω εμπειρία, είμαι σε ηλικία που ακόμα έχω πολλές αντοχές για να είμαι παρών στα προβλήματα και να δίνω λύσεις δίπλα στους πολίτες. Πιστεύω ότι οι Αθηναίοι θα με εμπιστευτούν και θα μου δώσουν τη δύναμη ώστε να αλλάξουμε αυτή την πόλη. Για να γυρίσουμε σελίδα στο χθες και να αποκτήσει η Αθήνα δήμαρχο που να ξέρει, να θέλει και να μπορεί. Οχι έναν υπηρεσιακό δήμαρχο, όπως ο κ. Καμίνης. Δεν έχω τίποτα με τον άνθρωπο αλλά ανταποκρίθηκα στην πρόκληση γιατί ζω στην Αθήνα. Ζω στη γειτονιά μου όπου ξέρω τους περισσότερους με τα μικρά τους ονόματα και με ξέρουν κι αυτοί. Δεν έρχομαι εδώ το πρωί για να κλειστώ σε ένα γραφείο και το βράδυ να επιστρέψω σπίτι μου στα βόρεια προάστια. Μου αρέσει το κέντρο της πόλης. Μου αρέσει να περπατώ στους δρόμους της και με ενοχλεί ο τεχνητός διαχωρισμός της Αθήνας που επέβαλε η σημερινή δημοτική αρχή, αφήνοντας το κέντρο στην τύχη του. Γι’ αυτό και βασική μου επιδίωξη είναι να γίνει η Αθήνα μια γειτονιά.

 

• Στην υποθετική περίπτωση που περάσει ο Ν. Κακλαμάνης στον δεύτερο γύρο κι όχι εσείς, ποια στάση θα κρατήσετε;

 

Τοποθετούμαι με βάση τα σημερινά δεδομένα. Κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό ούτε αποτυπώνεται σε καμία δημοσκόπηση. Αλλωστε, πρόβλημα είναι όσα κληρονόμησαν οι Αθηναίοι από το χθες. Είτε είναι έμπορος οπότε θέλει το κατάστημά του να λειτουργεί ανεμπόδιστα και να μην απειλείται, είτε γονιός που αναζητά μια θέση για το παιδί του στον δημοτικό παιδικό σταθμό, είτε άνεργος που πρέπει να στηριχθεί, είτε κάποιος που απλά διεκδικεί το αυτονόητο: να ζει ασφαλής σε μια καθαρή, σύγχρονη πόλη, της οποίας οι δρόμοι δεν είναι βυθισμένοι στο ημίφως ή στο σκοτάδι. Επιτέλους, δεν είναι δυνατόν στην Αθήνα του 21ου αιώνα να παραμένει ζητούμενο ό,τι για όλους τους κατοίκους των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων είναι δεδομένο.

 

• Πώς εξηγείτε τις διπλές υποψηφιότητες από τη Ν.Δ. σε διάφορες περιοχές;

 

Οπως καλά γνωρίζετε, δεν αφορούν μόνο τη Ν.Δ. Από εκεί και μετά, τόσο οι προσωπικές φιλοδοξίες όσο και η πολιτική συγκυρία ασφαλώς και παίζουν τον ρόλο τους. Ωστόσο, αφού με ρωτάτε, το θέμα δεν είναι αυτό. Για μένα, το μεγάλο ζητούμενο είναι η προετοιμασία μας ώστε από την 1η Σεπτεμβρίου να εργαστούμε για να δώσουμε στην Αθήνα τη νέα της ταυτότητα.

 

• Χαρακτηρίστε μας τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ με τρεις λέξεις.

 

Θα σας ζητήσω να μου παραχωρήσετε λίγες παραπάνω! Κοιτάξτε. Και με τον κ. Σακελλαρίδη δεν έχω καμία προσωπική αντιδικία. Πολύ περισσότερο από την ώρα που έχει πρόταση. Ωστόσο, η δική του πρόταση είναι εντελώς αντίθετη από τη δική μου, ενώ ο «ξύλινος» λόγος του βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με τις κομματικές σκοπιμότητες του ΣΥΡΙΖΑ.

 

• Πότε θα ανακοινώσετε τον συνδυασμό σας; Μπορείτε να μας δώσετε μια ιδέα ποιοι θα περιλαμβάνονται σε αυτόν;

 

Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία. Ηδη, τα πρώτα ονόματα τα γνωρίζετε. Σε κάθε, όμως, περίπτωση να είστε σίγουρη ότι θα σας εκπλήξουμε ευχάριστα. Και με τον συνδυασμό και με το πρόγραμμά μας.

 

Scroll to top