katseli

27/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Λούκα Κατσέλη, πρόεδρος Κοινωνικής Συμφωνίας, πρώην υπουργός

«Θεωρώ πιο έντιμο να επισημοποιηθεί η διάλυση του ΠΑΣΟΚ»

Η Λούκα Κατσέλη κατηγορεί τον Ευάγγελο Βενιζέλο ότι «κατάντησε την άλλοτε μεγάλη δημοκρατική παράταξη δεκανίκι της Νέας Δημοκρατίας».
      Pin It

Την επισημοποίηση της διάλυσης του ΠΑΣΟΚ, ως την πιο έντιμη επιλογή για τους ψηφοφόρους και τα στελέχη του, προτείνει η Λούκα Κατσέλη και κατηγορεί τον Ευάγγελο Βενιζέλο ότι «κατάντησε την άλλοτε μεγάλη δημοκρατική παράταξη δεκανίκι της Νέας Δημοκρατίας». Η πρώην υπουργός εξαπολύει σφοδρή επίθεση στη δικομματική κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας «εμπαιγμό και απόπειρα εξαγοράς ψήφου ενόψει ευρωεκλογών το κοινωνικό μέρισμα». Για τις επικείμενες κάλπες του Μαΐου εκτιμά ότι αν η αποδοκιμασία των κυβερνητικών κομμάτων και των «δορυφόρων» τους δεν είναι μεγάλη, η μνημονιακή πολιτική «όπως κι αν λέγεται» θα συνεχιστεί. Η κ. Κατσέλη ανακοινώνει ότι η Κοινωνική Συμφωνία δεν θα κατέβει αυτόνομα στις ευρωεκλογές, αλλά θα στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια «κοινή προσπάθεια ανατροπής της ασκούμενης πολιτικής σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο». Τέλος, κρατά απόσταση από τον Γιώργο Παπανδρέου και τα σενάρια ολικής επαναφοράς του, δηλώνοντας: «Ο ευρύτερος χώρος της προοδευτικής Αριστεράς και του σοσιαλιστικού χώρου δεν έχει ανάγκη μεσσίες…».

 

«Το Ποτάμι ιδρύθηκε και προωθείται από εξωθεσμικούς παράγοντες με στόχο να λειτουργήσει ως ανάχωμα στην άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ»

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

• Φιλανθρωπία και ψίχουλα ή επίτευγμα και ανταπόδοση θυσιών το πρωτογενές πλεόνασμα;

 

Οταν το πρωτογενές πλεόνασμα επιτυγχάνεται μέσω δραματικών μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις, άδικη φοροεπιδρομή στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, «στάση πληρωμών» του Δημοσίου στις οφειλές προς τρίτους και περικοπές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τότε ούτε ως επίτευγμα μπορεί να χαρακτηριστεί ούτε είναι βιώσιμο. Οσο για το αποκαλούμενο «κοινωνικό μέρισμα» των 500 εκατ., πρόκειται για μια προφανή απόπειρα εξαγοράς ψήφου ενόψει ευρωεκλογών. Η χορήγηση ενός πεντακοσάρικου σε ανθρώπους που δεν τα βγάζουν πέρα αποτελεί εμπαιγμό. Θα πρέπει να ξέρει η κυβέρνηση των δανειστών ότι η αξιοπρέπεια των πολιτών που πληγώθηκε βάναυσα δεν εξαγοράζεται.

 

• Θα υπάρξει έξοδος στις αγορές πριν από τις ευρωεκλογές; Τι θα σημάνει μια τέτοια εξέλιξη;

 

Η κυβέρνηση, στην προεκλογική προσπάθειά της να πείσει ότι το «success story» αποτελεί πραγματικότητα, θα κάνει τα αδύνατα δυνατά να αντλήσει έστω και ένα μικρό ποσό από τις αγορές. Ακόμη κι αν αυτό καταστεί δυνατό με λογικό κόστος, θα είναι άκρως επικίνδυνο εφόσον οι ρυθμοί ανάπτυξης εξακολουθούν να είναι αρνητικοί ή έστω χαμηλότεροι των επιτοκίων. Οι αγορές θα αποκομίσουν κάποια κέρδη, αλλά δεν θα βελτιωθούν ούτε η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ούτε οι προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας, ούτε η ποιότητα ζωής εκατομμυρίων Ελλήνων που βιώνουν το δράμα της ανεργίας, της υπερχρέωσης και της φτώχειας. Μόνο μια ριζική αλλαγή του μείγματος της οικονομικής πολιτικής και η προώθηση μιας μακρόπνοης αναπτυξιακής στρατηγικής για την αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης της χώρας μπορεί να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για βιώσιμη χρηματοδότηση της οικονομίας από τις διεθνείς αγορές.

 

• Η αντιπολίτευση προβλέπει νέο μνημόνιο μετά τις κάλπες του Μαΐου. Συμφωνείτε;

 

Αν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών δεν προκαλέσουν ισχυρούς πολιτικούς κλυδωνισμούς, προβλέπω συνέχιση της ίδιας πολιτικής που διευρύνει την ανεργία, τις ανισότητες και τη φτωχοποίηση μεγάλων κοινωνικών ομάδων, διαλύει τις δημόσιες υπηρεσίες και το κοινωνικό κράτος ενώ, στο όνομα των δήθεν «μεταρρυθμίσεων», ωφελεί συγκεκριμένα συμφέροντα ή χτίζει «νέα τζάκια». Το αν η πολιτική αυτή θα λέγεται Μνημόνιο, Προγραμματική Συμφωνία ή όπως αλλιώς, έχει ελάχιστη σημασία. Οσο λοιπόν κι αν καλλιεργείται από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ένα κλίμα απεμπλοκής από το Μνημόνιο, αυτό είναι δώρον άδωρον εφόσον η πολιτική παραμείνει η ίδια.

 

• Ποια είναι η εκτίμησή σας για την αναμέτρηση των ευρωεκλογών; Θα έχουμε ανατροπή δεδομένων; Κι αν ναι, ανοίγει o δρόμος για πρόωρες;

 

Το κλίμα δυσαρέσκειας είναι διάχυτο και θεωρώ ότι οι πολίτες με την ψήφο τους, ιδιαίτερα στις ευρωεκλογές, θα δείξουν την αναγκαιότητα αλλαγής πορείας. Οσο μεγαλύτερη είναι η αποδοκιμασία των κομμάτων της συγκυβέρνησης, αλλά και των «δορυφόρων» τους, τόσο πιο γρήγορα θα έλθουν οι εθνικές εκλογές.

 

• Η Κοινωνική Συμφωνία θα κατεβάσει ψηφοδέλτιο; Θα συνάψετε ίσως κάποια συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ;

 

Δεδομένης της ανάγκης συστράτευσης δυνάμεων για αλλαγή πορείας και αποφυγής διασποράς των ψήφων μόνο και μόνο για λόγους καταγραφής, η απόφαση που πήραμε είναι να μην κατέλθουμε αυτόνομα σ’ αυτές τις ευρωεκλογές αλλά να στηρίξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ στην κοινή προσπάθεια ανατροπής της ασκούμενης πολιτικής τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

 

• Το ψηφοδέλτιο της Ελιάς πώς το κρίνετε; Θα υπάρχουν το ΠΑΣΟΚ και o Ευάγγελος Βενιζέλος σε δύο μήνες;

 

Για πρώτη φορά από την ίδρυσή του το ΠΑΣΟΚ δεν κατεβαίνει αυτόνομα σε εκλογική αναμέτρηση. Αυτό είναι το «επίτευγμα» της σημερινής του ηγεσίας, που κατάντησε την άλλοτε μεγάλη δημοκρατική παράταξη δεκανίκι της Νέας Δημοκρατίας. Η δημιουργία της Ελιάς είναι μια απέλπιδα προσπάθεια του κ. Βενιζέλου και συγκεκριμένων στελεχών του ΠΑΣΟΚ που έχουν στηρίξει τις πιο νεοφιλελεύθερες πολιτικές επιλογές να παρουσιαστούν ως δήθεν «κεντροαριστεροί» μέσα από ένα δήθεν νέο σχήμα. Θεωρώ πιο έντιμο προς τους χιλιάδες ψηφοφόρους και τα στελέχη που αγωνίστηκαν όλα αυτά τα χρόνια μέσα από τις τάξεις του ΠΑΣΟΚ να επισημοποιηθεί η διάλυσή του και η ιστορία να κρίνει την προσφορά του στον τόπο.

 

• Αν επιστρέψει o Γιώργος Παπανδρέου ή αν ιδρύσει κάτι καινούργιο, o χώρος της Κεντροαριστεράς μπορεί να ελπίζει;

 

Ο ευρύτερος χώρος της προοδευτικής Αριστεράς και του σοσιαλιστικού χώρου δεν έχει ανάγκη μεσσίες… Χρειάζεται πάνω απ’ όλα ξεκάθαρες και ρεαλιστικές προοδευτικές λύσεις στα καίρια ζητήματα που έχουμε μπροστά μας.

 

• Πώς σχολιάζετε το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη; Τι σας έλκει και τι σας απωθεί;

 

Με φοβίζουν απολίτικα μορφώματα, που ακριβώς σε περιόδους κρίσης αξιών και θεσμών επενδύουν στην αποϊδεολογικοποίηση και την επιφανειακή προσέγγιση των προβλημάτων και διλημμάτων, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι σαφές ότι ιδρύθηκε και προωθείται από εξωθεσμικούς παράγοντες με στόχο να αποτρέψει μια «πολιτική ψήφο» στις επικείμενες εκλογές και να λειτουργήσει ως ανάχωμα στην άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ.

 

• Ζήσατε από κοντά την ταραγμένη κυβερνητική περίοδο του ΠΑΣΟΚ και την αποχώρηση Παπανδρέου από την πρωθυπουργία, o οποίος κατήγγειλε συμφέροντα, ενώ άλλοι πρώην συνάδελφοί σας παρομοίως ισχυρίστηκαν ότι συγκεκριμένα κέντρα εξώθησαν τα πράγματα στην εκτροπή. Τι λέτε από τη μεριά σας και ποια είναι αυτά τα συμφέροντα;

 

Εξωθεσμικά κέντρα που προσπαθούν να επηρεάσουν την πολιτική ζωή του τόπου πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν. Αποτελούνται από άτομα που μέσα από προνομιακές σχέσεις με κυβερνητικά στελέχη, τράπεζες, ΜΜΕ, ποδοσφαιρικές ομάδες ασκούν επιρροή στην επιλογή και υλοποίηση πολιτικών για ίδιον όφελος. Δεν αρκεί ο καταγγελτικός λόγος. Ως πολιτικοί θα κριθούμε από το τι κάναμε και κάνουμε για να αποκτήσει ο πολιτικός βίος την αυτονομία του και να απαλλαγεί από το καρκίνωμα της παραεξουσίας.

 

Scroll to top