02/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το παιχνίδι της τρόικας

      Pin It

Σαν τη γάτα με το ποντίκι παίζουν οι δανειστές με την κυβέρνηση. Εκεί που η τελευταία είχε πειστεί ότι θα βγει τον Ιούνιο από το Μνημόνιο και δεν θα χρειαστεί τρίτο δάνειο, έρχεται το Eurogroup και τη χρεώνει με 12 προαπαιτούμενα μέτρα για να πάρει τη δόση των 8,3 δισ. ευρώ, και μάλιστα τμηματικά, όπως σαδιστικά πράττει ώς τώρα κάθε φορά που εκταμιεύεται μία δόση.

 

Αναγκασμένη να επιβάλει νέα μέτρα λιτότητας, η κυβέρνηση έρχεται σε κραυγαλέα αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις της ότι δεν θα λάβει νέα μέτρα. Στη συγκεκριμένη συγκυρία, που είναι η προεκλογική περίοδος, αναγκάζεται να καταπιεί τη γλώσσα της και να τρωθεί η αξιοπιστία της, ακόμη και σ' αυτούς που είχαν θεωρήσει ότι κάτι καλό μπορούσε να βγει με τον τερματισμό των μνημονίων. Η τακτική της τρόικας, τακτική «απ' τον φούρνο στην κατάψυξη», αποδεικνύει πόσο ελλειπής και άτολμη, ανεπαρκής και υπάκουη έχει υπάρξει η κυβέρνηση, η οποία ουδέποτε απαίτησε να διαπραγματευτεί με τους δανειστές της.

 

Καλείται τώρα να επιβάλει μέτρα τα οποία θα πλήξουν τα μικρομεσαία και χαμηλά κοινωνικά στρώματα, αλλά είναι αμφίβολο εάν αυτά αντέξουν άλλη μια δοκιμασία, που στην ουσία είναι βασανιστήριο: στα εισοδήματά τους, στον ψυχισμό τους, αλλά και στην προσπάθειά τους να τα βγάλουν πέρα.

 

Επιπλέον, καλείται να παρουσιάσει το μέχρι στιγμής έργο της, που αφορά κυρίως τις μεταρρυθμίσεις στη διοικητική δομή, και επίσης: απολύσεις στο Δημόσιο, αποζημιώσεις, «ξήλωμα» διευθυντών και υπηρεσιών, εξάλειψη της διαφθοράς στη Δημόσια Διοίκηση, είσπραξη οφειλών, κατάργηση 43 φόρων υπέρ τρίτων, περικοπή με νόμο της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων.

 

Είναι μερικά μόνο απ' αυτά που οφείλει να παρουσιάσει για να πάρει τις επόμενες δόσεις.Και αυτά, βεβαίως, θα αξιολογηθούν από την τρόικα και εάν και εφ' όσον… Η κυβέρνηση είναι σε δύσκολη θέση· όφειλε, όμως, να γνωρίζει την τακτική των δανειστών και τον αμοραλισμό που τους διακρίνει, αφού η ίδια ουδέποτε όρθωσε ανάστημα, όπως γίνεται από τις περισσότερες ανεξάρτητες κυβερνήσεις που διαπραγματεύονται, έστω και με άνισους όρους.

 

Και καλά να λάβουν νέα μέτρα που θα πλήξουν τους φτωχούς. Με την εξάλειψη της διαφθοράς στη Δημόσια Διοίκηση, όμως, έχουν σοβαρό πρόβλημα, γιατί είναι οι ίδιοι οι υπαίτιοι αυτής της διαφθοράς, οι πελατειακές τους σχέσεις, η ασυδοσία «ημετέρων» γραμματέων, διευθυντών και προϊσταμένων, και η ατιμωρησία όσων είχαν εμπλακεί σε σκάνδαλα και βγήκαν αλώβητοι. Δικές τους είναι οι ευθύνες, εννοείται και των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων, και ως μονοκομματικές κυβερνήσεις στο παρελθόν και ως δικομματική τώρα· θα έχουν δύσκολο έργο ώς τις εκλογές, αλλά και στις εκλογές!

 

Scroll to top