kaminis

13/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ, δήμαρχος Αθηναίων

«Η δημαγωγία των αντιπάλων βλάπτει την πόλη»

Στο ενδιάμεσο της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου και λίγο πριν από την προεκλογική επίσκεψη που θα έκανε σε μια από τις πολλές γειτονιές της Αθήνας η «Εφ.Συν.» συνάντησε στο δημαρχιακό μέγαρο της πλατείας Κοτζιά τον Γιώργο Καμίνη, ο οποίος μας παραχώρησε την εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που ακολουθεί.
      Pin It

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

• Ποια είναι τα προτάγματα και οι προτεραιότητες της νέας θητείας που διεκδικείτε;

 

Πρώτο ζητούμενο είναι να κάνουμε τον δήμο πιο λειτουργικό για τους κατοίκους. Για όλους, χωρίς διακρίσεις εθνικότητας και φυλής. Εξάλλου, στις κοινωνικές δομές ως δημοτική αρχή ουδέποτε ζητήσαμε ούτε διαβατήριο, ούτε ταυτότητα, ούτε πιστοποιητικά φρονημάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι παιδικοί σταθμοί. Παρά τις τρομακτικές επιθέσεις που δεχτήκαμε να είναι «μόνο για Ελληνες», ανοίξαμε τους παιδικούς σταθμούς και φιλοξενούμε όλα τα παιδάκια.

 

• Πάντως, ο δήμος εφάρμοσε ένα είδος μίνι μνημονίου. Εχουν γίνει περικοπές σε τομείς ακόμη και με κοινωνικό περιεχόμενο, απολύθηκαν εργαζόμενοι, έγιναν δραματικές μειώσεις δαπανών…

 

Οχι, δεν ισχύει αυτό. Οχι μόνο δεν μειώσαμε τις κοινωνικές δομές, αλλά τις διευρύναμε και τις προσαρμόσαμε σε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης. Πριν από τριάμισι χρόνια που αναλάβαμε, ο δήμος στήριζε 1.500-1.700 άτομα για συσσίτια. Είχε το Κοινωνικό Φαρμακείο, το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Κέντρο Αστέγων. Σήμερα υποστηρίζουμε σχεδόν 20.000 συμπολίτες μας. Οντως κάναμε οικονομίες αλλά μπορούμε και βοηθάμε περισσότερο κόσμο. Και κάνουμε οικονομία στα λεφτά των φορολογουμένων. Επίσης, δεχόμαστε χορηγίες.

 

• Για τη σύμπραξη δήμου-ιδιωτών τι πιστεύετε; Π.χ. στην καθαριότητα, όπου αυτές τις ημέρες υπεγράφη και μια σύμβαση…

 

Ο Δήμος Αθηναίων έχει αγοράσει απορριμματοφόρα μέσω leasing και η συντήρησή τους προβλέπεται να γίνεται από ιδιώτη. Γινόταν μια καλή συντήρηση, όμως η σύμβαση του leasing έληξε και τα απορριμματοφόρα περιήλθαν στην κυριότητά μας. Από εκεί και μετά έπρεπε είτε να κάνουμε διεθνή μειοδοτικό διαγωνισμό είτε να συντηρούμε τα οχήματα στα δικά μας συνεργεία. Οποιος υποστηρίζει τη δεύτερη εκδοχή, δεν έχει ιδέα τι συμβαίνει. Ούτως ή άλλως, το 40% των οχημάτων μας που χρειάζονται επιδιόρθωση τα στέλνουμε σε εξωτερικά συνεργεία. Γιατί; Μα, διότι δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε. Διαδοχικές αποχωρήσεις και συνταξιοδοτήσεις -ενδεικτικά σας λέω για να καταλάβετε ότι έχουμε μόλις έναν οξυγονοκολλητή στις υπηρεσίες. Είναι λοιπόν δυνατόν εμείς να κρατάμε καθηλωμένα απορριμματοφόρα για να τα δίνουμε στα δικά μας συνεργεία;

 

• Αρα, ο δήμος έχει έλλειψη προσωπικού…

 

Και έλλειψη προσωπικού και έλλειψη ανταλλακτικών… Ενα μόνο θα σας πω: το προσωπικό από 12.500 χιλιάδες είναι σήμερα λιγότερο από 7.500 χιλιάδες. Αυτό έχει κόστος σε όλες τις υπηρεσίες.

 

• Και πώς αντιμετωπίζετε αυτή την κατάσταση;

 

Εχουμε δώσει μάχη να κρατήσουμε τους συμβασιούχους, ειδικά στην καθαριότητα. Το τι θα γίνει αύριο-μεθαύριο πρέπει να το δούμε. Αν συνεχιστεί το καθεστώς στο οποίο δεν μπορεί να γίνει καμία πρόσληψη, θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα. Θα προσπαθήσουμε να προσλάβουμε όσους μπορούμε, αν μπορούμε. Διαφορετικά, τι θα κάνουμε; Θα αφήσουμε την πόλη να βρομίσει; Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να μείνει η πόλη καθαρή. Το ζήτημα είναι πώς θα γίνει καλύτερη δουλειά προς όφελος των δημοτών. Πιο φτηνά και, λόγω κρίσης, με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και διαφάνεια.

 

• Ο κ. Σπηλιωτόπουλος χαρακτήρισε την Αθήνα… «Καμπούλ» μετά τη βομβιστική επίθεση στην οδό Αμερικής. Νιώθουν οι Αθηναίοι τόσο ανασφαλείς όπως ίσως στο Αφγανιστάν;

 

Κοιτάξτε. Για την Αθήνα, είναι μεγάλη η συμβολή του τουρισμού. Ο εκρηκτικός μηχανισμός που εξερράγη αποτελεί χτύπημα και υπάρχει κίνδυνος για δυσμενή διεθνή αντίκτυπο. Το να κάνει ένας υποψήφιος δήμαρχος και μάλιστα πρώην υπουργός Τουρισμού τέτοιες δηλώσεις, οι οποίες μεταδίδονται από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, είναι μια στάση που επιδεινώνει αφόρητα την κατάσταση. Αντιπολίτευση ναι, να γίνεται. Δεν θα επιβάλω σε κάποιους να μη δημαγωγούν. Ομως η δημαγωγία δεν προξενεί ζημιά στον αντίπαλο αλλά στην πόλη γενικότερα.

 

• Η δική σας ατζέντα για την ασφάλεια σε τι διαφέρει από εκείνη της κυβέρνησης, που βασίζεται στην ξενοφοβία, γεγονός που εκμεταλλεύεται η Χρυσή Αυγή;

 

Πιστεύω στην πρόληψη και δευτερευόντως στην καταστολή. Δίνουμε έμφαση στην κοινωνική πολιτική και στηρίζουμε αδιακρίτως τους ασθενέστερους συμπολίτες μας που νομίζουν λανθασμένα ότι θα τους δώσουν διέξοδο η διάρρηξη και η κλοπή. Το κάνουμε όχι μόνο από αλληλεγγύη αλλά και γιατί βοηθάει στην ευταξία στην πόλη.

 

• Πολύ συχνά βλέπουμε περιστατικά καταδίωξης και στοχοποίησης μεταναστών, με πρόσχημα ας πούμε την πάταξη του παραεμπορίου. Ποια είναι η θέση σας ως δημάρχου;

 

Ως προς το παραεμπόριο, το ένα θέμα είναι η εικόνα της πόλης. Το άλλο είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός, διότι μιλάμε για προϊόντα που εισάγονται λαθραία. Τρίτον, μιλάμε για εμπόριο έξω από κανόνες, χωρίς ΦΠΑ, χωρίς αποδείξεις. Αυτή η κατάσταση καταπολεμάται κυρίως στην πηγή της, καθώς πρόκειται για οργανωμένο έγκλημα. Ο τελευταίος κρίκος της αλυσίδας είναι οι αλλοδαποί μικροπωλητές. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να διώκουμε το παραεμπόριο παντού. Διότι αλλιώς εκτρέφουμε την ανομία και δημιουργούμε εντύπωση θεσμικής καταρράκωσης.

 

• Θα ανοίξει τελικά η παιδική χαρά στον Αγιο Παντελεήμονα;

 

Η παιδική χαρά γίνεται, άρχισε να κατασκευάζεται την περασμένη εβδομάδα. Αμέσως μαζεύτηκαν οι γνωστοί «ανησυχούντες» εμποδίζοντας τις εργασίες. Προσωπικά, επικοινώνησα με την αρμόδια εισαγγελέα και την αστυνομία, ζητώντας την απρόσκοπτη κατασκευή του έργου. Πράγματι, μετά την παρέμβαση, τα δημοτικά συνεργεία επέστρεψαν στον χώρο για τη συνέχιση των εργασιών. Σας διαβεβαιώνω ότι η παιδική χαρά θα λειτουργήσει κανονικά και δεν πρόκειται να μετατεθεί το άνοιγμά της. Εχουμε κάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες και το έργο είναι καθ’ όλα νόμιμο. Δεν ευσταθούν όσα ακούστηκαν για πολιτικές σκοπιμότητες. Δεν θέλουμε εντάσεις στην πόλη και ιδίως σε προεκλογική περίοδο. Ομως δεν θα επιτρέψουμε και δεν θα νομιμοποιήσουμε μια ομάδα τραμπούκων να σταθεί εμπόδιο. Είναι καθήκον της δημοκρατικής πολιτείας η ομαλή ροή των διαδικασιών. Χωρίς καμία διάθεση πρόκλησης ή τσαμπουκά, δηλώνω ότι δεν θα κάνει κουμάντο ούτε η Χρυσή Αυγή ούτε κανείς άλλος πέρα από τα συντεταγμένα όργανα του δήμου.

 

• Το προβάδισμα που έχετε στις δημοσκοπήσεις τι σημαίνει για σας;

 

Μια καλή αρχή και τίποτα παραπάνω. Δεν πρόκειται να υποτιμήσω κανέναν από τους αντιπάλους ούτε να θεωρήσω εξασφαλισμένη την εκλογή.

 

• Λέτε ότι η υποψηφιότητά σας είναι ανεξάρτητη, έχετε όμως αποδεχτεί κομματικές στηρίξεις. Δεν είναι οξύμωρο;

 

Καθόλου. Τα πολιτικά κόμματα περνούν κρίση. Ιδίως τα κυβερνητικά, κυρίως Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, βύθισαν τη χώρα. Ωστόσο, πρώτα ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά μου και εκ των υστέρων εκδηλώθηκαν οι στηρίξεις, που αποτελεί κάτι ευπρόσδεκτο από την πλευρά μου, εφόσον μιλάμε για δημοκρατικά κόμματα. Αλλο λοιπόν αυτό κι άλλο να αναδεικνύονται υποψήφιοι από κομματικές διαδικασίες και σκοπιμότητες.

 

• Οι αυτοδιοικητικές εκλογές να αντιμετωπιστούν ξεχωριστά από την ευρύτερη πολιτική κατάσταση;

 

Εχουν μια σχετική αυτονομία. Οι πολίτες να ψηφίσουν δήμαρχο με αυτοδιοικητικά κριτήρια. Εχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν την πολιτική τους κρίση και να στείλουν πολιτικά μηνύματα στις ευρωεκλογές.

 

• Αν κερδίσετε για δεύτερη φορά, θα είναι η τελευταία σας θητεία; Συμφωνείτε με την ύπαρξη κάποιου ορίου;

 

Για μένα οχτώ χρόνια δημαρχίας είναι υπεραρκετά. Οποιος γνωρίζει την πορεία μου ξέρει ότι είμαι λάτρης της αλλαγής.

 

• Ο διαχειριστικός έλεγχος στα οικονομικά του δήμου γιατί δεν προχώρησε; Εχει μπλοκαριστεί;

 

Ο έλεγχος προχώρησε παντού. Στον δήμο και σε όλα τα νομικά πρόσωπα. Οποιος θέλει μπορεί να το διαπιστώσει και τα στοιχεία έχουν σταλεί στη Δικαιοσύνη. Ο κ. Κακλαμάνης τον ψήφισε, αλλά τον φρέναρε μετέπειτα στην Περιφέρεια με προσφυγή.

 

• Τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά πώς τις σχολιάζετε; Βλέπετε ενότητα και ανάκαμψη;

 

Η Κεντροαριστερά οφείλει κατ’ αρχάς να βρει τον προγραμματικό της λόγο. Εκτιμώ ότι οι ευρωεκλογές, σε μεγάλο βαθμό, θα ξεκαθαρίσουν το σημερινό τοπίο, το οποίο βρίσκεται σε μεταβατική φάση και επικρατεί ρευστότητα.

 

Scroll to top