27/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στοργή από… καρδιάς για τα παιδιά

Η υγιής ζωή των ενηλίκων, κυρίως όσον αφορά την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων, ξεκινά από το σπίτι και το σχολείο. Η επιστροφή στη μεσογειακή διατροφή διασφαλίζει το μέλλον των παιδιών μας.
      Pin It

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η υγιής ζωή των ενηλίκων, κυρίως όσον αφορά την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων, ξεκινά από το σπίτι και το σχολείο. Η επιστροφή στη μεσογειακή διατροφή διασφαλίζει το μέλλον των παιδιών μας

 

Η πρόληψη των καρδιακών παθήσεων στηρίζεται σε πρακτικές υγιεινού τρόπου ζωής που μαθαίνουν νωρίς τα παιδιά, στο σπίτι και στο σχολείο. Η ικανότητά μας να έχουμε μια ασπίδα απέναντι στην καρδιακή νόσο αύριο εξαρτάται από το τι κάνουμε ως γονείς, γιατροί, εκπαιδευτικοί της υγείας, ηγέτες της βιομηχανίας τροφίμων και πολιτικοί σήμερα. Με την ενεργό πρόληψη, τα παιδιά μας μπορεί να είναι σχεδόν απαλλαγμένα από τη νόσο των στεφανιαίων αρτηριών ως ενήλικες.

 

Διότι οι εποχές που η Ελλάδα ήταν δεύτερη μετά την Ιαπωνία στην κατάταξη των χωρών με χαμηλό κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακών νοσημάτων έχουν παρέλθει προ πολλού. Δεν δώσαμε τη δέουσα προσοχή στον τομέα της πρόληψης. Ο τρόπος ζωής και οι διαιτητικές συνήθειές μας έχουν αλλάξει και έχει εγκαταλειφθεί ο παραδοσιακός μεσογειακός τύπος διατροφής.

 

Οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης προσπαθούν να μιμηθούν τον μεσογειακό τύπο διατροφής, ενώ οι χώρες της Νότιας Ευρώπης τον εγκαταλείπουν. Η παχυσαρκία αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων και η χώρα μας συγκαταλέγεται στις 5 πρώτες ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά την παχυσαρκία των ενηλίκων και στις 3 πρώτες ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά την παιδική παχυσαρκία.

 

Η πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων πρέπει να ξεκινάει από την παιδική ηλικία. Η οικογένεια, το σχολείο, η θεσμική θωράκιση του παιδιού-καταναλωτή από την πολιτεία, η προώθηση της σωματικής δραστηριότητας των παιδιών και η επιστροφή στα πατροπαράδοτα μεσογειακά διαιτητικά πρότυπα αποτελούν αναγκαίες συνιστώσες για την αναστροφή της παρούσας κατάστασης.

 

Αν αποτύχουμε να δράσουμε άμεσα, θα πληρώσουμε το ανθρώπινο και οικονομικό κόστος της αδράνειάς μας, κληροδοτώντας το και στην επόμενη γενιά.

 

Scroll to top