29/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΝΑΣΟΣ ΓΙΑΚΑΛΗΣ

«Εχουμε αποδείξει πως μπορούμε να υποστηρίξουμε τους νησιώτες»

Οι περικοπές στην Αυτοδιοίκηση ήταν πολύ μεγάλες, εξαιτίας των μνημονίων.
      Pin It

Οι περικοπές στην Αυτοδιοίκηση ήταν πολύ μεγάλες, εξαιτίας των μνημονίων

 

Συνεντεύξη: Ανθή Παζιάνου

 

Στη συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» ο επικεφαλής της παράταξης «Ισχυρό Βόρειο Αιγαίο» και απερχόμενος περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής επισημαίνει ότι η αρμοδιότητα της ακτοπλοΐας πρέπει να δοθεί στην περιφέρεια και ότι υπάρχουν πόροι για έργα

 

-Ποιος είναι ο απολογισμός της απερχόμενης περιφερειακής αρχής;

 

«Σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία και έναν γενικότερο προβληματισμό για τις αλλαγές που επέβαλε ο “Καλλικράτης”, η παράταξή μας, χωρίς μεμψιμοιρία, άρπαξε την πρόκληση να λειτουργήσει έναν νέο θεσμό που σήμερα έχει γίνει συνείδηση στους πολίτες και έχει δώσει όραμα ανάπτυξης για το Βόρειο Αιγαίο, αφήνοντας πίσω τοπικιστικές αντιλήψεις του παρελθόντος.

 

Αναλαμβάνοντας μία εκ του μηδενός περιφερειακή αρχή καταφέραμε να ομοιογενοποιήσουμε τις αναπτυξιακές προοπτικές και με μία πολιτική ισόρροπης κατανομής των απαιτήσεων να προτάξουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα σαν λαός που κατοικεί στο φυσικό σύνορο της Ευρώπης με τον υπόλοιπο κόσμο. Δεν επικαλεστήκαμε τη μοίρα μας για το δύσκολο έργο που μας έλαχε· διαχειριστήκαμε το ΕΣΠΑ υπερκαλύπτοντας για πρώτη φορά τον στόχο προωθώντας έργα που επί χρόνια έμεναν στη θεωρία. Μέσα σε μία τριετία, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, μακριά από μικροπολιτικές αντιλήψεις και εξαφανίζοντας την προηγούμενη εμπειρία “κρατικής” διαχείρισης των πόρων και των αρμοδιοτήτων του παλιού θεσμού, συνεργάστηκε με τους δήμους, στάθηκε δίπλα στον πολίτη. Ο απολογισμός μας είναι θετικός και αποτυπώνεται στην εμπιστοσύνη με την οποία μας περιβάλλει σήμερα ο κόσμος για τη συνέχιση του έργου μας, μέσω της εκ νέου υποψηφιότητάς μας».

 

-Στο μείζον θέμα με τα πλοία, η συγκυβέρνηση δεν στάθηκε δίπλα στους νησιώτες;

 

«Η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών μας είναι απαράδεκτη. Το έχω διατυπώσει σε κάθε συνάντηση που παρευρέθηκα για το ακτοπλοϊκό τα τελευταία χρόνια, στην Αθήνα. Κάποιοι νομοθετούν και αποφασίζουν για τη μοίρα των νησιών μας, χωρίς να έχουν ιδέα ενδεχομένως και για το πού βρίσκονται στον χάρτη. Ακόμα και αυτό που η Ευρώπη θεωρεί “νησιωτικότητα” και είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο, δεν λαμβάνεται υπόψη από την κεντρική πολιτική σκηνή. Ας δώσουν την αρμοδιότητα της ακτοπλοΐας στην περιφέρεια και ας περιβάλουν την Αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα τον νέο αυτό θεσμό των περιφερειών με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, άρα και διευρυμένες αρμοδιότητες σε όλα τα ζητήματα. Εξάλλου ο ίδιος ο νόμος του “Καλλικράτη” προέβλεπε αυτήν την αρμοδιότητα, πράγμα που δεν έγινε. Σε κάθε περίπτωση εμείς έχουμε αποδείξει πως είμαστε πάντα σε θέση να υπερασπιστούμε σθεναρά τους νησιώτες».

 

-Εν τέλει λεφτά υπάρχουν για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου;

 

«Οι περικοπές που έγιναν στην Αυτοδιοίκηση ήταν πολύ μεγάλες, εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών. Παρ' όλα αυτά εμείς αξιοποιήσαμε κάθε ευκαιρία για εξεύρεση κονδυλίων. Στην πιο δύσκολη οικονομική συγκυρία στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έγιναν σημαντικά έργα που ήταν αναγκαιότητα επί δεκαετίες, και μπροστά στη νέα πρόκληση της νέας προγραμματικής περιόδου είμαστε πανέτοιμοι να αδράξουμε κάθε ευκαιρία για τους νέους, τους ανέργους και την ανάπτυξη του τόπου μας, διαχειριζόμενοι πλέον και χρήματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Ως εκ τούτου, φυσικά και μπορούν να γίνουν έργα, όπως και έγιναν πολλά στην προηγούμενη θητεία μας».

 

-Κατεβαίνετε υποψήφιος περιφερειάρχης ως ανεξάρτητος αυτή τη φορά, γεγονός που το έχετε ξανατολμήσει με επιτυχία στο παρελθόν· και συγκεκριμένα από τη θέση του υποψήφιου δημάρχου Μυτιλήνης. Δεν σας εκφράζει κάποιος πολιτικός χώρος;

 

«Κατεβαίνω ως ανεξάρτητος υποψήφιος και αυτό είναι κάτι που το έχω κερδίσει στη διαδρομή μου για πάνω από 20 χρόνια στην Αυτοδιοίκηση. Είτε είχα την υποστήριξη κάποιου κόμματος είτε όχι, ποτέ δεν λειτούργησα “κομματικά”. Ημουν δήμαρχος ή περιφερειάρχης των πολιτών, χωρίς αποκλεισμούς, και αυτό το αναγνώριζε πάντα ο κόσμος, που και σήμερα στηρίζει την παράταξή μας για το έργο της προς όφελος του τόπου. Είναι σαφές πως λίγη σημασία έχει πια για τον κόσμο που ψηφίζει για την Αυτοδιοίκηση ποιος πολιτικός χώρος μπορεί να εκφράζει τον Γιακαλή ως άνθρωπο».

 

Scroll to top