08/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γ. Κοντόσταυλος, υποψήφιος δήμαρχος με τη «Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής»

Διαφάνεια, αλληλεγγύη, δημοκρατία το νέο μοντέλο του Δήμου Καισαριανής

Ανατροπή στο δημαρχοκεντρικό μοντέλο.
      Pin It

«Ανατροπή στο δημαρχοκεντρικό μοντέλο

 

Συνέντευξη στον Στέργιο Ζιαμπάκα

 

Νέο μοντέλο τοπικής διοίκησης, με την ενεργή συμμετοχή των πολιτών, προτίθεται να εφαρμόσει στην Καισαριανή ο υποψήφιος δήμαρχος με τη «Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής», Γιώργος Κοντόσταυλος, ο οποίος περιγράφει τις προτεραιότητές του για τη λειτουργία του δήμου.

 

-Διεκδικείτε τη δημαρχία Καισαριανής επικεφαλής μιας παράταξης που έχει διοικήσει τον δήμο στο παρελθόν και έχετε στόχο να εφαρμόσετε ένα νέο μοντέλο διοίκησης με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες. Περιγράψτε μας τους βασικούς άξονες του μοντέλου αυτού.

 

Η θέση μας για την ανατροπή του δημαρχοκεντρικού μοντέλου είναι θεμελιώδης. Ζούμε σε μια εποχή βαθύτατης οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κρίσης. Ως εκ τούτου, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το ξεπέρασμά της. Αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να ενεργοποιηθούν οι πολίτες. Θα πρέπει να αναζητήσουμε νέους τρόπους συμμετοχής της κοινωνίας. Θα δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο πολιτικής συμμετοχής, βασισμένο σε τρεις άξονες: α) τακτική λογοδοσία της δημοτικής αρχής, β) δημιουργία λαϊκών συνελεύσεων για τον Συμμετοχικό Προϋπολογισμό, γ) αντιπροσώπευση των κοινωνικών κινημάτων στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, για θέματα που τους αφορούν. Μόνον έτσι μπορούμε να ελπίζουμε στην ανατροπή της λογικής της ανάθεσης και της αδιαφορίας των πολιτών.

 

-Ως προς την οικονομική διαχείριση του δήμου;

 

Μας ενδιαφέρει, κατά κύριο λόγο, η διαφάνεια στη λειτουργία του δήμου. Η λειτουργία ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ οδηγούν σταδιακά στην ιδιωτικοποίηση λειτουργιών που θα πρέπει να είναι δημόσιες, όπως η λειτουργία των παιδικών σταθμών. Αυτό που θέλουμε είναι να έχουν όλοι οι εργαζόμενοι στον δήμο, σταθερές εργασιακές σχέσεις, με ικανοποιητικό μισθό και αξιοπρέπεια. Επίσης θα εξορθολογίσουμε τα δημοτικά τέλη, ώστε να μην επιβαρύνονται δυσανάλογα οι μικρές επιχειρήσεις που πλήττονται από την οικονομική κρίση. Οργανώνουμε ένα σχέδιο για την ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας αλλά και την προώθηση νέων, καινοτόμων επιχειρήσεων από άνεργους νέους. Στο κέντρο της προσοχής μας είναι οι άνεργοι και όλοι οι πολίτες που βρίσκονται στα όρια της κοινωνικής επιβίωσης. Θα κατευθύνουμε το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων του δήμου γι' αυτόν τον σκοπό και θα συνεργαστούμε με τα τοπικά κοινωνικά κινήματα αλληλεγγύης, χωρίς βεβαίως να υπονομεύουμε την αυτόνομη δράση τους. Τέλος, θα αγωνιστούμε για τη χρηματοδότηση κοινωνικών προγραμμάτων από Κοινοτικά προγράμματα (ΕΣΠΑ) και την απόδοση των φόρων από το κράτος για λογαριασμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

-Ποιες «πληγές» στην τοπική κοινωνία θέλετε να κλείσετε πρώτες;

 

Η φτώχεια, η ανεργία και η διάλυση όλων των δομών κοινωνικής στήριξης λόγω της εφαρμοζόμενης νεοφιλελεύθερης πολιτικής από τις κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, είναι τα τρία σημεία στα οποία πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος. Δομές, όπως το κοινωνικό ιατρείο και φαρμακείο, αλλά και συλλογικές κουζίνες, πρέπει να λειτουργήσουν προγραμματισμένα μέσω του δήμου όσο και με τη λογική της αλληλεγγύης από την πλευρά των πολιτών. Είναι άμεση κοινωνική ανάγκη και θα το κάνουμε χωρίς χρονοτριβή, με απόλυτη διαφάνεια.

 

-Επανήλθε στην επικαιρότητα η διαμάχη της τοπικής κοινωνίας με τη Σκοπευτική Εταιρεία. Ενα σχόλιό σας…

 

Η τελευταία απαράδεκτη απόφαση του 10ου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, με την οποία καταδικάστηκαν σε ένα χρόνο φυλάκιση ο πρώην δήμαρχος Καισαριανής, Θ. Μπαρτσώκας, ο πρώην αντιδήμαρχος, Κ. Τάσσος, και ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, Γ. Κουβάς, για τους αγώνες τους σχετικά με την παραχώρηση του ιερού χώρου του Σκοπευτηρίου στον λαό της Καισαριανής, μας οδηγούν να δηλώσουμε πως η Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής, όπως πάντα, έτσι και τώρα, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τους δημόσιους χώρους της γειτονιάς μας τόσο ενάντια στους όποιους αδηφάγους επιχειρηματίες όσο και στη λαίλαπα που λέγεται ΤΑΙΠΕΔ. Η πολιτεία δεν μπορεί να κάνει πως δεν καταλαβαίνει. Η επόμενη Δημοτική Αρχή στην οποία όλα δείχνουν πως θα είναι επικεφαλής η παράταξή μας θα τιμήσει την ιστορία της Πόλης που είναι και ιστορία των δημοκρατικών και αντιφασιστικών αγώνων όλου του ελληνικού λαού. Το Σκοπευτήριο ανήκει στον λαό!

 

Scroll to top