12/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ υποψήφιος περιφερειάρχης με τον συνδυασμό «Αντίσταση Πολιτών Δυτικής Ελλάδας»

«Πόροι της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης»

«Θέλουμε τη συμμετοχή ενεργών πολιτών στην Περιφέρεια». Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει ο υποψήφιος περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, με τον σχηματισμό «Αντίσταση Πολιτών Δυτικής Ελλάδας», Βασίλης Χατζηλάμπρου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Εφ.Συν.». Ο κ. Χατζηλάμπρου πιστεύει πως το αποτέλεσμα των εκλογών πρέπει να είναι «σαρωτικό».
      Pin It

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ«Θέλουμε τη συμμετοχή ενεργών πολιτών στην Περιφέρεια». Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει ο υποψήφιος περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, με τον σχηματισμό «Αντίσταση Πολιτών Δυτικής Ελλάδας», Βασίλης Χατζηλάμπρου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Εφ.Συν.». Ο κ. Χατζηλάμπρου πιστεύει πως το αποτέλεσμα των εκλογών πρέπει να είναι «σαρωτικό» κατά της πολιτικής που ακολουθείται, ενώ σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητές του, εάν εκλεγεί, δηλώνει πως κάθε πόρος της Περιφέρειας θα κατανεμηθεί στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και στην παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής. Τάσσεται υπέρ της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης και δηλώνει πως η τελευταία δεν έρχεται με πεντάστερα ξενοδοχεία που δεν αφήνουν τίποτε στις τοπικές κοινωνίες, αλλά με σχέδιο άρρηκτα συνδεδεμένο με την τοπική παραγωγή, η οποία θα αποκομίσει τα οφέλη αυτής της ανάπτυξης.

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον Δημήτρη Τερζή

 

• Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους νομίζετε ότι ο κόσμος πρέπει να ψηφίσει την «Αντίσταση Πολιτών Δυτικής Ελλάδας»;

 

Για πολλούς λόγους. Κυρίως, η ψήφος του πολίτη στην Περιφέρεια συνδέεται άμεσα με την ψήφο του που αφορά τη γενικότερη πολιτική που ακολουθείται. Η ίδια πολιτική που έχει καταστρέψει την Υγεία, την Παιδεία, τις κοινωνικές παροχές είναι αυτή που έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα και στην Αυτοδιοίκηση – περικοπές χρηματοδότησης της τάξης του 65%. Αλλάζοντας λοιπόν την αυτοδιοίκηση μπορούμε να αλλάξουμε κι αυτή τη γενικότερη πολιτική.

 

• Ποιο είναι το διακύβευμα των ευρωεκλογών αλλά και των εκλογών της αυτοδιοίκησης;

 

Αν την Κυριακή το βράδυ Σαμαράς και Βενιζέλος ερμηνεύσουν τη στάση του κόσμου ως επιβράβευση της πολιτικής τους, τότε όλο αυτό θα συνεχιστεί. Την Κυριακή το βράδυ η απάντηση του κόσμου απέναντι στις πολιτικές αυτές πρέπει να είναι σαρωτική, να μη σηκώνει καμία αμφιβολία, να τους αναγκάσει να αρχίσουν να τα μαζεύουν και να φεύγουν.

 

• Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας εάν εκλεγείτε;

 

Εχουμε σκοπό να κινηθούμε άμεσα σε πέντε άξονες που περιλαμβάνουν τις προτεραιότητές μας: 1. Στη δημιουργία συστήματος συμμετοχής των ανθρώπων στη διοίκηση και όχι μόνο του περιφερειάρχη και των αντιπεριφερειαρχών. Χρειαζόμαστε το ενεργό κομμάτι του πληθυσμού, γι’ αυτό και θα ενεργοποιήσουμε άμεσα την επιτροπή διαβούλευσης στην οποία συμμετέχουν δήμαρχοι, φορείς, αλλά και πολίτες έπειτα από κλήρωση, ώστε όλοι να έχουν λόγο σ’ αυτά που καλούμαστε να πράξουμε. Σ’ αυτά που έχουμε ανάγκη. Ο κόσμος βιώνει τα προβλήματα και είναι λογικό να συμμετέχει σ’ αυτή τη διαδικασία. 2. Ολοι οι πόροι της Περιφέρειας και μέσω του ΕΣΠΑ θα διατεθούν για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνουμε αλλά και για την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής. 3. Θα αλλάξουμε τον σχεδιασμό για τα σκουπίδια. Η λύση δεν είναι στα φαραωνικά εργοστάσια. Η λύση είναι στο σχέδιο ανακύκλωσης στην πηγή των σκουπιδιών. 4. Θα ξαναδούμε και θα εντάξουμε ξανά σε φάση δημιουργίας μικρότερα έργα (αρδευτικά, αντιπλημμυρικά κ.λπ.) που απεντάχθηκαν στο παρελθόν και που βοηθούν στην ανασυγκρότηση και 5. Θα ρίξουμε βάρος στις ενδοπεριφερειακές ανισότητες ώστε οι τρεις νομοί να έχουν ίδιες ευκαιρίες στην ανάπτυξη.

 

• Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αντιμετωπίζει αύξηση της ανεργίας κατά 3 μονάδες σε σχέση με πέρυσι, σε ποσοστό που ξεπερνά το 26%. Τι σκοπεύετε να κάνετε γι’ αυτό;

 

Δυστυχώς είμαστε η 4η Περιφέρεια απ’ το τέλος –σε πανευρωπαϊκό επίπεδο– με τα μεγαλύτερα ποσοστά μακροχρόνια ανέργων, που φτάνουν στο 72%. Η αλήθεια είναι πως δεν υπήρξε κανένα ειδικό πρόγραμμα ανάσχεσης της ανεργίας. Σε αυτό το επίπεδο επιμένω πως πρέπει να ανασυγκροτηθεί η παραγωγική διαδικασία και κάθε πόρος της Περιφέρειας να διατεθεί γι’ αυτόν τον σκοπό. Η περιοχή της Δυτικής Ελλάδας μπορεί να προσφέρει θέσεις εργασίας στη μεταποίηση–τυποποίηση αγροτικών προϊόντων αλλά και στον τουρισμό. Ανάπτυξη δεν είναι τα 5άστερα ξενοδοχεία όπου ψωνίζουν από αλλού και κρατούν τους τουρίστες μέσα στερώντας απ’ τις περιοχές που τα φιλοξενούν τον τζίρο. Εμείς είμαστε υπέρ των ήπιων τουριστικών μορφών ανάπτυξης εκμεταλλευόμενοι τη φυσική ομορφιά, την Ιστορία, τον πολιτισμό, τις περιοχές Natura, σε συνδυασμό με την ντόπια παραγωγή. Πέρυσι ήρθαν 735.000 τουρίστες στο λιμάνι του Κατάκολου. Τι αγόρασαν από ντόπια προϊόντα ώστε να γίνουν οι καλύτεροι διαφημιστές τους; Εμείς λέμε πως ό,τι έχει δεσμεύσει το ΤΑΙΠΕΔ στη Δυτική Ελλάδα θα το πάρουμε πίσω ώστε να το αξιοποιήσουμε προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Αλλά επειδή -όπως είπα στην αρχή- όλα συνδέονται, αυτό προϋποθέτει και την αλλαγή της πολιτικής της χώρας.

 

Scroll to top