15/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η μάχη του νυν περιφερειάρχη Α. Γιαννακίδη (ΠΑΣΟΚ) και του «γαλάζιου» Γ. Παυλίδη με τον Κ. Μορφίδη (ΣΥΡΙΖΑ) θα κριθεί στο νήμα

Αμφίρροπη αναμέτρηση

      Pin It

Του Νίκου Φωτόπουλου

 

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης διαιρείται σε έξι περιφερειακές ενότητες: Δράμας με έδρα τη Δράμα, Εβρου με έδρα την Αλεξανδρούπολη, Θάσου με έδρα τον Λιμένα Θάσου, Καβάλας με έδρα την Καβάλα, Ξάνθης με έδρα την Ξάνθη, Ροδόπης με έδρα την Κομοτηνή. Ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 608.182 κατοίκους, σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ (ελληνική απογραφή 2011). Πρωτεύουσά της είναι η Κομοτηνή και μεγαλύτερη πόλη η Αλεξανδρούπολη. Αποτελεί την περιφέρεια με τη μεγαλύτερη παρουσία στρατού, λόγω της γειτνίασης με την Τουρκία. Ακόμα μία ιδιαιτερότητά της είναι ότι συμπεριλαμβάνει συμπαγείς κοινότητες τουρκογενών, Πομάκων και μουσουλμάνων Ρομά. Οι τρεις αυτές ομάδες συγκροτούν από κοινού τη μουσουλμανική μειονότητα Ελλάδας, τη μόνη αναγνωρισμένη μειονότητα στη χώρα. Ο ακριβής αριθμός των μελών της δεν είναι γνωστός, αφού οι τελευταίες απογραφές έπαψαν να περιλαμβάνουν το θρήσκευμα, αλλά υπολογίζεται μεταξύ 100-150.000 κατοίκων.

 

Ο μουσουλμανικός πληθυσμός της διαμένει κατά κύριο λόγο στα ορεινά των περιφερειακών ενοτήτων Ξάνθης, Ροδόπης και στο δυτικό τμήμα της περιφερειακής ενότητας Εβρου.

 

Τη διοίκησης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης διεκδικούν οι: Γιώργος Παυλίδης, με τη στήριξης της Ν.Δ., Αριστείδης Γιαννακίδης, ΠΑΣΟΚ, Κώστας Μορφίδης με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Τρέλλης από το ΚΚΕ, Βασίλης Τραϊφόρος με τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ, Τέρενς Κουίκ των ΑΝ.ΕΛΛ., Γιώργος Μποτσίδης από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Κατερίνα Γεροστεργίου με τη στήριξη των Οικολόγων και ο χρυσαυγίτης Χρήστος Κιτσόπουλος.

 

Λόγω των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζει η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και με ανοιχτά μεγάλα ζητήματα όπως αυτό της ανεργίας, των εξορύξεων χρυσού, της παραμεθορίου κ.λπ., η εκλογική μάχη κρύβει παγίδες για τους υποψηφίους… Ετσι αναμένεται αμφίρροπη η αναμέτρηση του νυν περιφερειάρχη Αρη Γιαννακίδη (ΠΑΣΟΚ) και του «γαλάζιου» Γιώργου Παυλίδη, με τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Μορφίδη. Ο Τέρενς Κουίκ των ΑΝ.ΕΛΛ., με κύρια πλεονεκτήματα την αναγνωρισιμότητα και το επικοινωνιακό, μπορεί να είναι ο «αστάθμητος παράγοντας».

 

Στην περίπτωση του Κώστα Μορφίδη, που σε δημοσκόπηση του περασμένου Μαρτίου εμφανιζόταν χαμηλά, το πρόβλημα ήταν ακριβώς η αναγνωρισιμότητα, αφού θέσεις και προτάσεις υπάρχουν σαφείς και συγκεκριμένες. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι εκτιμήσεις ανέφεραν πως είναι θέμα χρόνου να βελτιωθεί αισθητά και να καταγράψει αξιοσημείωτη άνοδο των ποσοστών. Πάντως Κουίκ και Μορφίδης φαίνεται να πλήττουν Παυλίδη και Γιαννακίδη αντίστοιχα, διότι ο μεν πρώτος κόβει «χριστιανικές» και «συντηρητικές» ψήφους από τον υποψήφιο της Ν.Δ., ο δε δεύτερος κάνει ζημιά στον νυν περιφερειάρχη αποσπώντας του ψήφους τόσο της μειονότητας όσο και του «τσακισμένου» ΠΑΣΟΚ.

 

Scroll to top