kalpi-ekloges

24/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πολλαπλή ψήφος

H εκλογική συμπεριφορά των πολιτών καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από αυτά που νιώθουν ευρύτερα να διακυβεύονται. Πολλαπλής αξίας η ευρωπαϊκή ψήφος, γιατί απαντά στους εγχώριους εκφραστές της υποτέλειας προς τους ισχυρούς της Ευρώπης και ενισχύει την Αριστερά.
      Pin It

Οι εκλογές της Κυριακής σηματοδοτούν μια κρίσιμη καμπή για τον τόπο μας αλλά και για την Ευρώπη, καθώς ψηφίζουμε για δημάρχους και περιφερειάρχες και ταυτόχρονα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οπως φάνηκε όμως ξεκάθαρα, η εκλογική συμπεριφορά των πολιτών καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από αυτά που νιώθουν ευρύτερα να διακυβεύονται, δηλαδή ψηφίζουν πολιτικά, βλέποντας πέρα από τις κάλπες της Κυριακής. Αλλά και οι έρευνες δείχνουν ότι τα εσωτερικά προβλήματα, δηλαδή η καθημερινή ζωή, είναι το κριτήριο που μετράει περισσότερο στη σκέψη των ψηφοφόρων.

 

Με αυτή την έννοια οι επιλογές είναι ξεκάθαρες. Οι Έλληνες πολίτες δεν πρέπει να διστάσουν ή να νιώσουν περιττή τη συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία, με τη δικαιολογία ότι «τίποτε δεν αλλάζει» ή ότι «όλοι ίδιοι είναι». Ας σταθμίσουν ψύχραιμα τα κέρδη και τις ζημιές των τελευταίων χρόνων στους ίδιους, στις οικογένειές τους, στη χώρα και ας αποδοκιμάσουν με σταθερότητα τους υπεύθυνους, αυτούς που συγκυβερνούν και φέρουν το βάρος δεκαετιών διακυβέρνησης. Ταυτόχρονα όμως ας μην εξαπατηθούν από τις υποτιθέμενες αντιπολιτευτικές και «αντισυστημικές» κραυγές της φασιστικής και νεοναζιστικής Ακροδεξιάς. Πρόκειται για τους εγκληματίες που φόρεσαν προβιά προβάτου και εξαπατούν ακόμη, αξιοποιώντας την ανοχή του κράτους, του παρακράτους και των περισσότερων μέσων ενημέρωσης, που χάιδευαν για χρόνια τους πιο γραφικούς από τους εκπροσώπους τους…

 

Οι εκλογές αυτές μπορούν να αναδείξουν την Αριστερά σε καθοριστικό παράγοντα των εξελίξεων, σε δύναμη πραγματικής αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών. Γι' αυτό η ψήφος για το Ευρωκοινοβούλιο έχει ιδιαίτερη σημασία. Μόνον αν ενισχυθούν οι προοδευτικές δυνάμεις, οι δυνάμεις της Αριστεράς σε ολόκληρη την Ευρώπη, θα μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση να μη μοιάζει με κόλαση για τους λαούς της, όπως θέλουν να τη βλέπουν όσοι υπονομεύουν την ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Είναι γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν μπόρεσαν μέχρι σήμερα να θεωρήσουν το Ευρωκοινοβούλιο τελείως δικό τους, όμως εξίσου είναι γεγονός ότι αυτό το όργανο έχει αποκτήσει ήδη πολύ περισσότερες αρμοδιότητες και θα είναι πιο ισχυρό από ποτέ.

 

Εκεί εκφράζονται και αντανακλώνται όλες οι αντιφάσεις της ευρωπαϊκής οικοδόμησης. Εκεί μπορούν να αναδειχθούν και να ηγεμονεύσουν οι δυνάμεις που αντιμάχονται την πολιτική της λιτότητας, εκεί μπορούν να δοκιμαστούν οι νέες απαντήσεις, και να ηττηθούν οι δυνάμεις της Ακροδεξιάς και του λεγόμενου ευρωσκεπτικισμού, που δεν είναι άλλες από τις δυνάμεις της εθνικιστικής αναδίπλωσης, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.

 

Πολλαπλής αξίας λοιπόν η ευρωπαϊκή ψήφος, γιατί απαντά όχι μόνο στους εγχώριους εκφραστές της υποτέλειας προς τους ισχυρούς της Ευρώπης, που θέλουν να καθορίζουν τις εξελίξεις σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και γιατί ενισχύει τη μεγάλη οικογένεια των δυνάμεων της Αριστεράς που εμπνέεται πάντα από το όραμα μιας Ευρώπης των λαών που κατοχυρώνει και διευρύνει συνεχώς τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα όλων των πολιτών της.

 

Scroll to top