03/02/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ανομία της Πολιτείας

      Pin It

Yποσημειώσεις

 

Του Γιώργου Σταματόπουλου

 

Σπουδαία η πρόσφατη ημερίδα για την εγκληματικότητα, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσίευσε χθες η «Εφ.Συν.». Οι πολίτες παρ' όλη την κρίση εκτιμούν ότι η ανομία εντοπίζεται στην ίδια την πολιτεία, στον αυταρχισμό της κυβέρνησης και στην έλλειψη αξιοκρατίας. Διαλύονται έτσι πολλοί μύθοι ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης η κοινωνία οδηγείται σε κατάσταση χαώδους βίας, ότι οι μετανάστες ευθύνονται κατά κύριο λόγο γι' αυτό το χάος, ότι τέλος πάντων όλοι καιροφυλακτούμε για ν' αρπάξουμε ό,τι μπορούμε από τον διπλανό αδιαφορώντας για τη σωματική του ακεραιότητα ή για την ίδια του τη ζωή.

 

Οπως μύθος είναι και το ότι οι πολίτες δείχνουν ανυπακοή αρνούμενοι να πληρώσουν έκτακτους φόρους (χαράτσια), απλώς αδυνατούν να πληρώσουν, δεν υπάρχει περίσσευμα για φόρους από το πετσοκομμένο και ρημαγμένο εισόδημά τους.

 

Αντιθέτως με όλα αυτά τα προπαγανδιστικά που προωθεί η κυβέρνηση μέσα από τα «καλόβουλα» τηλεοπτικά παράθυρα, οι ερευνητές ερμηνεύουν τη σύνεση και τη συγκράτηση της ελληνικής κοινωνίας στο ότι αυτή ενστερνίζεται διαιώνιες αξίες, όπως η αλληλεγγύη, ο δημοκρατικός πολιτισμός και η δημοκρατία.

 

Θα μπορούσαν να παρουσιάσουν πιο «ειδικά» τις αξίες, η ερμηνεία τους, όμως, παραμένει εντυπωσιακή και πειστική.

 

Αλλού γι' αλλού ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, που ήταν παρών στην εκδήλωση. Επαιρόμενος, μεγαληγορώντας, ακκιζόμενος τα 'ριξε όλα στους μετανάστες, παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία της έρευνας δεν έδειξαν αύξηση στην παραβατικότητα των μεταναστών. Δεν ξέχασε βεβαίως τα Εξάρχεια (το άβατον!). Αξίζει εδώ το σχόλιο του συναδέλφου: «Ο υπουργός έχασε την ευκαιρία να φύγει σοφότερος, καθώς αποχώρησε λίγο μετά την έναρξη κι έτσι δεν άκουσε την επιστημονική ερμηνεία της κατάστασης».

 

Μήπως ήταν καλύτερος ο καλός μας δήμαρχος Αθηναίων; Γι' αυτόν φταίνε τα δύο άκρα, οι «μπαχαλάκηδες» και η Χρυσή Αυγή, κι έτσι βγήκε από τον κόπο να αναγνωρίσει το φταίξιμο στη δική του Αρχή και στην Πολιτεία εκτενέστερα. Χωρίς πολιτική, χωρίς σχέδια, χωρίς ευαισθησία ίσως, πώς να αναλύσουν την έννοια παραβατικότητα, που ενίοτε οδηγεί στο έγκλημα; Η μικρή αύξηση της παραβατικότητας στην περίοδο που διανύουμε, ανευρίσκεται σε μικρές επιθέσεις κατά περιουσιακών στοιχείων (χρήματα, τρόφιμα κ.λπ.).

 

Ας φροντίσουν Δένδιας και Καμίνης να ομορφύνει το κέντρο της Αθήνας ή να σταματήσει η αφαίμαξη των εισοδημάτων των πολιτών και μετά ας πουν ό,τι κατεβάσει η γκλάβα τους. Η στάση τους δείχνει ότι δεν έχουν πολιτικό ανάστημα, ίσως δεν έχουν σκοτιστεί ποτέ για το τι σημαίνει πολυσύχναστο κέντρο μιας μεγαλούπολης, όπως η Αθήνα.

 

Το να βρίσκεις αποπομπαίους τράγους είναι εύκολο και βολικό, γιατί μεταθέτεις έτσι τις δικές σου ευθύνες σε ανίσχυρους φτωχοδιάβολους και ταυτοχρόνως συσκοτίζεις την αλήθεια. Και η αλήθεια είναι ότι κύριοι υπαίτιοι είναι οι κρατικές και οι δημοτικές αρχές, η αδιαφορία τους, η ανεπάρκειά τους, η πίστη τους στις δυνάμεις της κρατικής βίας.

 

[email protected]

Scroll to top