25/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιλεκτική ευαισθησία

      Pin It

Σπεύδει η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τις βροχηδόν αποφάσεις των ανώτατων δικαστηρίων οι οποίες κρίνουν αντισυνταγματικές τις περικοπές των μισθών τους, των επιδομάτων και των συντάξεών τους που έγιναν σύμφωνα με την πολιτική των μνημονίων. Γιατί αυτά τα δικαστήρια (ΣτΕ) στήριξαν την κυβέρνηση όταν εφάρμοζε τη μνημονιακή πολιτική, κρίνοντας συνταγματικό το κούρεμα των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου το 2012, το οποίο αφαίμαξε τα ασφαλιστικά ταμεία και οδήγησε σε απόγνωση τους μικροομολογιούχους. Τα ίδια αυτά δικαστήρια (Αρειος Πάγος) αρνήθηκαν να εφαρμόσουν την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου, που δικαίωνε τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών. Σκληρή και ψυχρή απόφαση για ανθρώπους που διεκδικούν το πενιχρό τους μεροκάματο.

 

Με τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή η κυβέρνηση, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, οι μισθοί των δικαστικών επανέρχονται και μάλιστα αναδρομικά στα επίπεδα προ του 2012, οπότε και επιβλήθηκαν οι περικοπές. Ηδη τα ποσά έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό. Αποκαθιστά με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση μια «αδικία» απέναντι στους λειτουργούς της δικαστικής εξουσίας, που τόσο την συνέδραμαν στο να διαλύσουν τον κοινωνικό ιστό, να εκτινάξουν την ανεργία στα ύψη, να συρρικνώσουν στα όρια της επιβίωσης τα εισοδήματα των εργαζομένων, να πλήξουν ανεπανόρθωτα τα εργασιακά δικαιώματα. Το ΣτΕ έκρινε επίσης αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν στις αποδοχές των ενστόλων, αποδεικνύοντας τη στενή σχέση Δικαιοσύνης και Αστυνομίας. Δεν είναι να απορεί κανείς. Δικαιοσύνη και Αστυνομία είναι οι κύριοι σύμμαχοι της εκτελεστικής εξουσίας, και η τελευταία οφείλει να τους φέρεται ευνοϊκά και να τους ανταμείβει γενναία, εάν ληφθεί υπόψη πόσο την έχουν συντρέξει στην εφαρμογή της αντιεργατικής, αντιδημοκρατικής πολιτικής της. Κυβέρνηση, Δικαιοσύνη και Αστυνομία συνεργάζονται άψογα στην υπεράσπιση των συμφερόντων τους, αδιαφορώντας όμως παγερά για τα συμφέροντα των αδύναμων κοινωνικών ομάδων. Είναι αναμενόμενο ότι την επιστροφή των χρηματικών ποσών σε δικαστικούς και ένστολους θα την πληρώσουν και πάλι μισθωτοί και συνταξιούχοι, αφού η τρόικα απαιτεί λήψη ισοδύναμων μέτρων.

 

Οι δικαστικοί καλά κάνουν και κρίνουν αντισυνταγματικές τις περικοπές στα εισοδήματά τους, όφειλαν όμως να προστατεύσουν, εκτός από τους ίδιους και τους ένστολους «υπηρέτες» τους, όλες τις κοινωνικές ομάδες, εκτός εάν θεωρούν ότι οι σχολικοί φύλακες και οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών θα τινάξουν στον αέρα την οικονομία του κράτους. Θα ήταν αστείο, εάν δεν ήταν τόσο σκληρό και απάνθρωπο. Τι λέει το υπουργείο; Οτι είναι υποχρεωμένο από το Σύνταγμα να συμμορφώνεται με τις ακυρωτικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Δύο μέτρα και δύο σταθμά τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης όσο και από την πλευρά της δικαιοσύνης. Κάποτε υπήρχε και μια κοινωνία. Ας το θυμηθούν αυτό.

 

Scroll to top