Pin It

Ασήκωτα φαίνονται για την κυβέρνηση τα βάρη των νέων φόρων στα ακίνητα, καθ' όσον πυκνώνουν οι βολές κατά του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, τόσο από τη συμπολίτευση (sic) όσο και από το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας (Κοινοβουλευτική Ομάδα), κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, το σχέδιο Στουρνάρα δεν μπορεί να περάσει από τη Βουλή, πολλώ δε μάλλον όταν διατυπώνονται έντονες διαφωνίες από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

 

Με την επιμονή του ο υπουργός Οικονομικών, καίτοι εμφανίστηκε διαλλακτικότερος, απλώς προσπαθεί να πείσει ότι τηρεί τη δέουσα διαδικασία, ότι όλοι, δήθεν, οι φόροι που επιβάλλει η κυβέρνηση θα ενοποιηθούν σε έναν.

 

Αντιμετωπίζει, όμως, την απαξιωτική κρίση προς το πρόσωπό του, την ώρα που οι εκτιμήσεις στον κύκλο των συνεργατών του πρωθυπουργού διίστανται για τον τρόπο που θα φορολογηθούν τα ακίνητα. Η μεν τρόικα φαίνεται να μην ενδιαφέρεται, οι δε συνεργάτες του Γ. Στουρνάρα αντιδρούν τελείως αντίθετα. Ασφαλώς δεν πρέπει να διαλάθει την προσοχή των οικονομικών συμβούλων του υπουργού ο φάκελος με σφαίρα που έφτασε, όχι φυσικά στα χέρια του, από το Ηράκλειο Κρήτης με την αναφορά ότι «σε περίπτωση εκποίησης κινητής ή ακίνητης περιουσίας Κρητικού ή Ελληνα, οι συνέπειες θα είναι σοβαρές για εσάς και τους εντολείς σας…», ασχέτως του εάν είναι σοβαροί, ή όχι, η επιστολή και οι αποστολείς.

 

Το κυβερνητικό σκάφος, όντως, έχει βουλιάξει στα αβαθή, όπως λέει το ρεπορτάζ, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Μετά και τις αντιδράσεις των εταίρων της κυβέρνησης συζητείται έντονα η μετάθεση του σχεδίου Στουρνάρα για μερικούς μήνες. Είναι πασιφανές ότι ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο αγωνιούν για το ποια θα είναι η εξέλιξη στον χώρο των κοινωνικών κινητοποιήσεων, δεδομένου ότι αγρότες και ναυτεργάτες έχουν δηλώσει ότι το «παρών» τους δεν θα είναι συμβολικό, αλλά δυναμικό.

 

Τη στιγμή, όμως, που αυτό (το προσχέδιο) δεν γίνεται δεκτό ούτε από βουλευτές που πρόσκεινται στον πρωθυπουργό, γίνεται κατανοητό ότι υπάρχει εσωκομματική σύρραξη σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση των ακινήτων. Είναι πιθανό πολλοί βουλευτές να θίγονται απ' αυτήν τη φορολόγηση, αλλά και στελέχη της συμπολίτευσης από τα δύο κόμματα, εξ ου και οι έντονες αντιδράσεις. Η θέση του υπουργού φαίνεται δύσκολη` ή θα παραμείνει αδιάλλακτος στο σχέδιο φορολόγησης ή θα καταντήσει ακόμη μια μαριονέτα στο παιχνίδι του πολιτικού συστήματος, όπερ έδει δείξαι.

Scroll to top