Pin It

Σε πλήρη αντίθεση με την κοινωνία βρίσκεται η κυβέρνηση με τα σχέδιά της να τεμαχίσει και να ξεπουλήσει το 30% των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ, τη «μικρή ΔΕΗ» όπως αποκαλούν το «φιλέτο» αυτό. Απέναντί της βρίσκει τεράστια κινητοποίηση εναντίον του ξεπουλήματος, που η ίδια το ονομάζει απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Αποφεύγει να δηλώσει ευθαρσώς ότι η κίνησή της αυτή είναι η αποτύπωση, η ενσάρκωση της απεχθούς νεοφιλελεύθερης πολιτικής στην οποία ομνύουν Νέα Δημοκρατία και το συγκυβερνών ΠΑΣΟΚ.

 

Αξιωματική αντιπολίτευση, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, αλλά και οι τοπικές κοινωνίες στη Βόρεια Ελλάδα θα είναι σύμμαχοι στις απεργιακές κινητοποιήσεις που ετοιμάζουν η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και τα δευτεροβάθμια σωματεία. Ο προσανατολισμός τους να κλείσουν τις πέντε-έξι μεγάλες μονάδες παραγωγής στα λιγνιτικά κέντρα της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση της χώρας, ενώ οι επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες που έχουν εξαγγείλει τα μέλη του σωματείου «Σπάρτακος» θα συντείνουν στις απρόβλεπτες διακοπές ρεύματος. Η κυβέρνηση δεν λαμβάνει υπόψη τις τοπικές κοινωνίες, το έχει άλλωστε αποδείξει πολλές φορές στην πορεία της.

 

Στη Δυτική Μακεδονία σχεδόν όλες οι οικογένειες έχουν κάποιο μέλος που εργάζεται στα ορυχεία και στους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς. Με το ξεπούλημα πολλοί θα περάσουν στην ανεργία, που ήδη μαστίζει την περιοχή, άρα θα δημιουργηθούν μεγάλες αναταράξεις και μεταβολές στις εργασιακές σχέσεις. Ούτε αυτό φαίνεται να ενοχλεί την κυβέρνηση, ούτε βέβαια ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ, που θα μπορούσε να είναι το εφαλτήριο για μια κοινωνική παραγωγική ανασυγκρότηση όλης της χώρας.

 

Η ενεργειακή πολιτική θα έπρεπε να είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Αντ' αυτού εύκολα υποτάσσεται στις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για ιδιωτικοποίηση της αγοράς ηλεκτρισμού. Είναι παραπάνω από επιτακτική η ανάγκη να μπει φραγμός στην κυβερνητική ασυδοσία. Η συσπείρωση όσων αντιδρούν στο ξεπούλημα της «μικρής ΔΕΗ» δείχνει ότι δημιουργείται ένας ισχυρός πόλος αντίστασης, αφού συμμετέχουν οι τοπικές κοινωνίες. Τα συλλαλητήρια και οι καταλήψεις στις πύλες των σταθμών παραγωγής ρεύματος στην Εορδαία, το Αμύνταιο και τη Φλώρινα είναι μόνο η αρχή της αντίστασης των κατοίκων, οφείλει, όμως, αυτή η αντίσταση να γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα ώστε να ευαισθητοποιηθούν όσο περισσότεροι πολίτες απέναντι στα δημόσια αγαθά που η κυβέρνηση έχει βαλθεί να «ξεφορτωθεί», επειδή έτσι θέλουν οι δανειστές κι επειδή αυτή είναι η «ιδεολογία» τους. Τότε, ίσως, πολλά αλλάξουν.

 

Scroll to top