09/11/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι αλυσίδες του Αιγύπτιου κι εμείς

Προβληματίζει και συγκλονίζει ταυτόχρονα η ανακοίνωση της πρεσβείας της Αιγύπτου στην Ελλάδα με την οποία καταδικάζει «τη βάναυση και δειλή επίθεση σε Αιγύπτιο πολίτη το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στο νησί της Σαλαμίνας». Οι λεπτομέρειες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είναι ανατριχιαστικές. Αιγύπτιος μετανάστης βρισκόταν αλυσοδεμένος.
      Pin It

Προβληματίζει και συγκλονίζει ταυτόχρονα η ανακοίνωση της πρεσβείας της Αιγύπτου στην Ελλάδα με την οποία καταδικάζει «τη βάναυση και δειλή επίθεση σε Αιγύπτιο πολίτη το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στο νησί της Σαλαμίνας».

 

Οι λεπτομέρειες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είναι ανατριχιαστικές. Αιγύπτιος μετανάστης βρισκόταν αλυσοδεμένος και δαρμένος σε κεντρικό δρόμο του νησιού! Σοκ προκαλεί ό,τι είχε προηγηθεί. Ο 30χρονος Αιγύπτιος Ουάλιντ εργαζόταν εδώ και ενάμιση χρόνο σε φούρνο, στο νησί, χωρίς μάλιστα να πληρώνεται τους τελευταίους μήνες.

 

Το ξημέρωμα του Σαββάτου ο φούρναρης, ο έχων και διατελέσει αντιδήμαρχος, μαζί με τον γιο του τον έδειραν, τον έδεσαν και τον μετέφεραν με φίλο τους σε ένα εξοχικό. Τον έδεσαν με αλυσίδες σε πάσσαλο, τον γύμνωσαν, τον βασάνισαν, τον απείλησαν καμαρώνοντας πως «τον έχουν δέσει όπως τις καμήλες στην Αίγυπτο«, όπως κατήγγειλε η διερμηνέας Ραμπάμπ Χάσαν. Ταυτόχρονα, οι δράστες το γλεντούσαν αλλάζοντας βάρδιες. Ξημερώματα Κυριακής κατάφερε και δραπέτευσε.

 

Τι να «πρωτοθαυμάσει» κανείς… Τη ρατσιστική συμπεριφορά, την εγκληματική τους πράξη της κλοπής; Διότι ο Αιγύπτιος είχε μαζί του 12.000 ευρώ, χρήματα που του εμπιστεύονταν οι συμπατριώτες του για να τα στέλνει στην Αίγυπτο.

 

Φρίττουμε όλοι από τον εξευτελισμό του ανθρωπίνου σώματος, την ταπείνωση, την καταρράκωση της αξιοπρέπειας.

 

Πώς φτάσαμε ώς εδώ; Πώς η φρίκη εισέβαλε και κατέβαλε το είναι μας και μετάλλαξε τη συμπεριφορά μας; Είναι γνωστοί οι προαιώνιοι δεσμοί Ελλήνων και Αιγυπτίων, ας μη λησμονούμε ότι επί πολλά χρόνια φιλοξενήθηκαν στα αιγυπτιακά χώματα Ελληνες και συζούσαν ειρηνικά με τους Αιγυπτίους, μεγαλουργώντας μάλιστα στα γράμματα και στο εμπόριο. Αλλά αυτή η βαθιά και ειρηνική σχέση δεν φαίνεται να είναι γνωστή στους λογής ρατσιστές.

 

Ούτε φαίνεται να γνωρίζουν ότι οι μετανάστες Αιγύπτιοι είναι από τους πλέον φιλήσυχους ανθρώπους, ζώντας σε δικές τους κοινότητες, εργαζόμενοι ειρηνικά και μη έχοντας σχέση με τις ελληνικές φυλακές.

 

Και όμως, αυτοί οι άνθρωποι τον τελευταίο καιρό έχουν δεχτεί απανωτές βίαιες επιθέσεις, εντονότατα βίαιες.

 

Μέλη της Χ.Α., άλλοτε από μόνοι τους και άλλοτε με την προτροπή βουλευτών της, έχουν κατατρομοκρατήσει μέλη της αιγυπτιακής κοινότητας, διαμηνύοντας στην οικουμένη ότι σε τούτη τη χώρα (χώρα που γέννησε την ιδέα της ελευθερίας, όπως την απεκάλεσε, συντετριμμένος, ο πρόεδρος της Ενωσης Μουσουλμάνων Ελλάδας), δεν χωράνε άνθρωποι με διαφορετικό χρώμα, με διαφορετική θρησκεία.

 

Είναι κρίμα που η κυβέρνηση κλείνει τα μάτια στις εγκληματικές πράξεις της Χ.Α., η ρατσιστική συμπεριφορά της οποίας επηρεάζει βαθύτατα τους Ελληνες, οι οποίοι νιώθουν ότι προστατεύονται από τα μέλη της, ότι έχουν μια ιδιότυπη ασυλία.

 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στα διεθνή ΜΜΕ ο Αιγύπτιος πρέσβης Τάρεκ Αντελ, φέρεται αποφασισμένος να απονεμηθεί δικαιοσύνη.

 

Πρέπει να απονεμηθεί δικαιοσύνη. Και πρέπει η κυβέρνηση, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, να αντιμετωπίσει συνταγματικά το φαινόμενο της ρατσιστικής συμπεριφοράς που παίρνει ανέλεγκτες διαστάσεις από την παρουσία της Χ.Α.

 

Και πρέπει, επίσης, όλη η κοινωνία να αποτινάξει οτιδήποτε ρατσιστικό στη συμπεριφορά τής κάθε μέρας. Απομονώνοντας όλους εκείνους που θεωρούν εαυτούς ανώτερους άλλων ή που, από φόβο μπροστά στην ανεργία και την ανασφάλεια, στρέφουν τα βέλη τους σε λάθος κατεύθυνση. Δεν φταίνε οι μετανάστες, αλλά η κακή, η ανύπαρκτη μεταναστευτική πολιτική.

Scroll to top