07/02/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ψιχία αγροτικής ημιπολιτικής

      Pin It

Τα ψιχία που έταξε η κυβέρνηση στα αιτήματα των αγροτών ασφαλώς δεν χρήζουν ιδιαίτερης ανάλυσης. Η ενίσχυση στους βαμβακοπαραγωγούς, η επιδότηση του κόστους ζωοτροφών για τους κτηνοτρόφους, η πληρωμή ροδακινοπαραγωγών Ημαθίας, η επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες, η συνταξιοδότηση αγροτών, η υποθηκευμένη γη από δάνεια αγροτών στην ΑΤΕ, η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου, η μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, καθώς και η ενίσχυση της ρευστότητας των αγροτών και η διευκόλυνση των σχεδίων βελτίωσης και μεταποίησης διαφόρων δραστηριοτήτων γεωργών και μεταποιητών, είναι απλώς ημίμετρα, ένα πακέτο που, απλώς, αν δεν γίνει αποδεκτό από τις αγροτικές ενώσεις, θα ισχύσει και πάλι η επιβολή του νόμου και της τάξης. Είναι το αδιέξοδο της τρικομματικής κυβέρνησης στη χάραξη εσωτερικής πολιτικής, που, όμως, το θέλουν είτε όχι, αυτή η πολιτική διατάσσεται έξωθεν.

 

Την ίδια ώρα με την κυβερνητική εξαγγελία για την αγροτική πολιτική συμβαίνει το εξής παράδοξο, έξω από κάθε σχεδιασμό: Υψωμένα χέρια, χέρια απελπισίας, ανέχειας, πείνας, δείχνουν τον τρόμο και τον πανικό περιμένοντας να αρπάξουν μια ευτελή σακούλα με τρόφιμα από παραγωγής των λαϊκών αγορών, που με τη σειρά τους, θέλησαν να δείξουν τη διαμαρτυρία τους για τη μη προώθηση των προϊόντων τους.

 

Δεν είναι τυχαίο ότι οι «λαϊκατζήδες» αντιμετωπίστηκαν σαν «μεσσίες» από το πλήθος των ανέργων, πολύτεκνων, συνταξιούχων και οικονομικά αδύναμων πολιτών.

 

Εάν αντιπαρέλθει κάποιος τη θλίψη που προκαλούν τέτοιες εικόνες, ίσως οδηγηθεί στην αισιόδοξη πλευρά τους, αν δηλαδή γίνει μια ώσμωση μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών, έξω από τη λειτουργία της αγοράς.

 

Είναι σημαντικό ότι αγρότες και παραγωγοί έχουν επανειλημμένως τονίσει πως θέλουν τους καταναλωτές δίπλα στον αγώνα τους. Αυτό σημαίνει μια άλλη προσέγγιση των διακοινωνικών σχέσεων, πολύ κοντά στον συνεταιριστικό τρόπο παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων.

 

Η ικανοποίηση της κυβέρνησης μετά την εξαγγελία των 11 μέτρων-συμφωνίας για το αγροτικό πακέτο είναι θνησιγενής, πρώτα απ' όλα από την παραπομπή στο μέλλον του θέματος για το αίτημα της μείωσης της τιμής του πετρελαίου.

 

Θα περιμένουν -λέει- την αντίδραση των αγροτών και στη συνέχεια οι αρμόδιοι υπουργοί θα καλέσουν τους αγρότες και τις ενώσεις τους σε διάλογο! Αυτό κι αν είναι αγροτική πολιτική. Αν δηλαδή οι αγρότες διαφωνήσουν, τον λόγο έχουν οι αστυνομικές δυνάμεις. Ζητείται μέτρον…

Scroll to top