Pin It

Οι κινήσεις που γίνονται στον χώρο του Τύπου, κυρίως η φημολογούμενη και αναμενόμενη συγχώνευση ΔΟΛ και Πήγασου, δρομολογούν ένα νέο τοπίο όπου ουδείς γνωρίζει εάν θα δημιουργηθεί κάτι καλύτερο ή χειρότερο από αυτό που συμβαίνει σήμερα. Και τα δύο συγκροτήματα είναι υπερχρεωμένα και αναζητούν μέσω της συγχώνευσης να τύχουν μιας καλής διευθέτησης εκ μέρους των τραπεζών.

 

Ηχρυσοφόρος εποχή πήρε τέλος, αφού συνέτεινε όμως στο να εμφανιστούν ως εκδότες άνθρωποι που δεν είχαν σχέση με τη δημοσιογραφία, που ήθελαν απλώς να προωθήσουν μέσω του Τύπου τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα ασκώντας πιέσεις στις εκάστοτε κυβερνήσεις. Αυτή όμως η τακτική υποβάθμισε τον ρόλο της δημοσιογραφίας και της ανεξαρτησίας της και ήταν αναπόφευκτο να μειωθούν το κύρος και η αξιοπιστία των μέσων ενημέρωσης. Ηταν φυσική συνέπεια να συρρικνωθούν οι πωλήσεις καθώς και οι διαφημίσεις, καθιστώντας προβληματική τη λειτουργία των τηλεοπτικών καναλιών, των ραδιοφώνων και των εφημερίδων.

 

Οι τελευταίες εξελίξεις πρέπει να προβληματίσουν όλους, όχι μόνο τους ανθρώπους των ΜΜΕ, αλλά και τους πολιτικούς και την ίδια την κοινωνία. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι ο Τύπος θα ξαναγίνει η φωνή των αδύναμων και θα κάνει κριτική στην εξουσία, απογυμνώνοντάς την και φέρνοντας στο φως τα ολισθήματά της, είτε αφορούν την οικονομία, είτε τη διοίκηση, είτε τις πολιτικές ελευθερίες και τα κοινωνικά-εργασιακά δικαιώματα. Εάν δεν διασφαλιστούν όλα αυτά, οι διαφαινόμενες συγχωνεύσεις θα παραμείνουν ακόμη ένα οικονομικό αλισβερίσι μεταξύ επιχειρηματιών που αναζητούν βήμα για να πιέζουν τον εξουσιαστικό μηχανισμό με τα ανάλογα ανταλλάγματα προβολής και προώθησης των συμφερόντων τους. Οι εργοδότες δεν ενδιαφέρονται για το ποιοτικό δημοσιογραφικό προϊόν, για την αξιοπιστία και ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης.

 

Εχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι το νέο τοπίο στον χώρο των μέσων ενημέρωσης, που δημιουργείται με την αγαστή συνεργασία πολιτικής, οικονομικής και εκδοτικής εξουσίας, συρρικνώνει ακόμη περισσότερο την ελευθερία του Τύπου και τα περιθώρια πλουραλισμού των διαφόρων μέσων. Καιρός είναι να υπάρξουν οι κατάλληλες αντιδράσεις για να επανακτήσει η δημοσιογραφία το κύρος της στις πραγματικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε.

 

Η ρευστότητα και η κινητικότητα που παρατηρείται στην πολιτική σκηνή απαιτεί μέσα ενημέρωσης που είναι ελεύθερα και ανεξάρτητα για να μπορέσουν οι Ελληνες πολίτες να αποτιμούν σωστά τις εξελίξεις.

 

Scroll to top