27/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Λεφτά στους ένστολους

      Pin It

Μετά τους δικαστικούς ήρθε η ώρα και για τους ένστολους να πάρουν πίσω τα λεφτά τους, αυτά που περιέκοψαν οι μνημονιακές εντολές. Θαυμάσια ομονοούντες, πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν δίστασαν να ανάψουν το πράσινο φως για την επιστροφή των χρημάτων στους ένστολους. Γίνεται φανερό αμέσως ότι λεφτά υπάρχουν, τα δίνουν όμως επιλεκτικά, σ' αυτούς κυρίως που γνωρίζουν ότι είναι η δεξαμενή των ψηφοφόρων τους. Η ομόνοια που δείχνουν οι δύο πολιτικοί σηματοδοτεί και κλίμα προεκλογικής περιόδου.

 

Αναρωτιούνται ίσως πολλοί γιατί αυτή η επιλεκτικότητα, που αυτονοήτως προκαλεί κοινωνικό αυτοματισμό. Τόσες άλλες κατηγορίες εργαζομένων χειμάζονται αλλά ουδείς ποτέ από την κυβέρνηση ενδιαφέρθηκε γι' αυτούς. Θα μπορούσαν λ.χ. να διαθέσουν τα λεφτά στις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών. Δεν το κάνουν, διότι αυτές οι κατηγορίες εργαζομένων δεν είναι στυλοβάτες του συστήματος, όπως είναι ο στρατός και η αστυνομία, που ασφαλώς είναι μηχανισμός εξουσίας κάθε κυβέρνησης. Γι' αυτό και δεν δείχνει η κυβέρνηση να ανησυχεί για το πώς αντιδρά η τρόικα, εξάλλου έχει φροντίσει να βρει ισοδύναμα μέσα από την αναδιευθέτηση του μισθολογίου των ενστόλων.

 

Η ταύτιση των δύο πολιτικών αρχηγών στο θέμα αυτό δείχνει καθαρά ότι η προεκλογική περίοδος είναι ανοιχτή πλέον και ο καθένας προσδοκά οφέλη από την κίνηση αυτή, πέραν του γεγονότος ότι οι ένστολοι είναι οιονεί εγγύηση για κάθε κυβέρνηση. Είναι σκάνδαλο για τους υπόλοιπους εργαζόμενους η άνιση μεταχείριση που έχουν οι ένστολοι εκ μέρους της κυβέρνησης, αλλά αυτό περνάει σε δεύτερη μοίρα. Το κύριο μέλημα της δικομματικής κυβέρνησης είναι να φανεί συνεπής στους δανειστές και γι' αυτό δεν διστάζει να ξεπουλήσει αντί πινακίου φακής τον εθνικό πλούτο, όπως τους αιγιαλούς, τα δάση, την ενέργεια, προς όφελος πάντα μεγαλοεπιχειρηματιών, τραπεζιτών και όλων εκείνων που υπηρετούν τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης.

 

Η «αύρα» εκλογών έχει αρχίσει και διαχέεται στην επικράτεια. Η τελευταία κίνηση της κυβέρνησης θα προκαλέσει περισσότερη κοινωνική οργή. Διασώζεται ακόμα από το γεγονός ότι αυτή η οργή δεν έχει μετουσιωθεί ακόμη σε πολιτικό και κοινωνικό ρεύμα που θα τους απομακρύνει από την εξουσία. Αλλά κάποια στιγμή το ποτήρι ξεχειλίζει.

 

Scroll to top