08/02/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φτωχή χώρα η Ελλάδα

      Pin It

Στοιχεία-σοκ, που αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα κατοικείται πλέον από φτωχούς ανθρώπους, φέρνει στο φως έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Εμπόρων Βιοτεχνών Ελλάδας (έγινε από την εταιρεία Marc τον Δεκέμβριο).

 

Την τελευταία τριετία περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά δηλώνουν ότι η απώλεια του εισοδήματός τους κυμαίνεται από 25% έως και 50%. Η χώρα -σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας- φτώχυνε' η μεσαία τάξη εξαφανίστηκε, άνθρωποι ίσα που καταφέρνουν να ζουν και υπάρχουν και άλλοι που δεν τα καταφέρνουν.

 

Δύο στα τρία νοικοκυριά δηλώνουν ότι το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 18.000 ευρώ, ενώ για το 32,6% είναι μόλις 10.000 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι εισόδημα άνω των 30.000 λαμβάνει μόνο το 6,5% των νοικοκυριών.

 

Πλέον οι Ελληνες ζουν μόνο από τις συντάξεις, τις δικές τους αλλά και των γονιών τους. Οι μισοί δεν μπόρεσαν να καλύψουν τις βασικές τους υποχρεώσεις το 2012 και αναγκάστηκαν, αφού οι μισθοί δεν επαρκούν, να καταφύγουν στις όποιες αποταμιεύσεις ή στον δανεισμό από φίλους και συγγενείς.

 

Σοβαρό πρόβλημα μη επάρκειας για βασικές ανάγκες αντιμετωπίζουν οι πολυμελείς οικογένειες, ενώ τέσσερις στους δέκα δεν καταφέρνουν να εξοφλούν έγκαιρα τις υποχρεώσεις τους. Εκεί που έχουν μειωθεί πολύ οι δαπάνες είναι στα είδη διατροφής, στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και στη θέρμανση.

 

Κατάσταση χαοτική, αριθμοί που δείχνουν ανάγλυφα πλέον τα λείψανα της οικονομίας, κουρέλια και συντρίμμια απότοκα της μνημονιακής πολιτικής της τρικομματικής κυβέρνησης.

 

Οταν ο μισός πληθυσμός της χώρας δεν έχει τα απαραίτητα εισοδήματα για να αντεπεξέλθει στις βασικές του υποχρεώσεις και η βιωσιμότητά του εξαρτάται από τη σύνταξη (κουτσουρεμένη ούτως ή άλλως) των «παππούδων», τότε κάτι πολύ άσχημο συμβαίνει στην οικονομία της χώρας, κάτι δεν πάει καθόλου καλά με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

 

Και πώς να γινόταν διαφορετικά, όταν ένας στους δύο Ελληνες βλέπει το εισόδημά του να μειώνεται κατά μέσον όρο 40% και την ανεργία να καλπάζει; Τη στιγμή που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη και τα έσοδα από αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες μειώνονται, τότε μειώνονται δραματικά οι ελπίδες για κάποιο φως στο βάθος του τούνελ της ύφεσης.

 

Η περιβόητη ανάπτυξη που προπαγανδίζει η κυβέρνηση (αποκρατικοποιήσεις, ξένες επενδύσεις…) είναι στα χαρτιά μόνο των κυβερνώντων ή μάλλον στο μυαλό τους, γεγονός που προοιωνίζεται τεράστιους κινδύνους για την κοινωνική συνοχή και υποκρύπτει μεγάλο κοινωνικό αναβρασμό. Οσο περνάει ο καιρός και η ανάπτυξη παραμένει έννοια κενή περιεχομένου και όσο φουντώνει η φτώχεια θα πρέπει οι κυβερνώντες να προετοιμάζονται, γιατί οι εξελίξεις θα 'ναι ραγδαίες, θα τους υπερβούν. Και προφανώς θα τους γκρεμίσουν.

Scroll to top