ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ

02/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

«Δεν είναι εύκολο να βρει νέο Τσιριμώκο η κυβέρνηση»

«Να γνωρίζει η κυβέρνηση ότι δεν είναι εύκολο να βρει νέο Τσιριμώκο» επισημαίνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντονής και χαρακτηρίζει τα όσα συμβαίνουν στον χώρο του Κέντρου και της Kεντροαριστεράς ως «συνέχιση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής με αριστερό πρόσημο».
      Pin It

«Να γνωρίζει η κυβέρνηση ότι δεν είναι εύκολο να βρει νέο Τσιριμώκο» επισημαίνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντονής. Αναφέρεται στην προσπάθεια δημιουργίας «ενός μεγάλου ρεύματος πολιτικής και κοινωνικής ανατροπής, που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας» και χαρακτηρίζει τα όσα συμβαίνουν στον χώρο του Κέντρου και της Kεντροαριστεράς ως «συνέχιση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής με αριστερό πρόσημο». Οσο δε για το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης» είναι κατηγορηματικός: «Η πολιτική δεν είναι θέατρο σκιών, στο οποίοι κάποιοι ως φιγούρες θα διαδραματίσουν δευτερεύοντα ρόλο».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον Φώτη Παπούλια

 

• Μέσω «Παρισίων», κύριε Κοντονή, βγαίνουμε από το τούνελ όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση;

 

Θα αστειεύεστε. Ιδίως μετά τη δημόσια και κατηγορηματική δήλωση του εκπροσώπου της Κομισιόν, ότι η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε να γίνει μία προπαρασκευαστική συνάντηση με την τρόικα στο Παρίσι, ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι όχι μόνο η υπόθεση της φτωχοποίησης της κοινωνίας και η εκχώρηση του δημοσίου πλούτου θα συνεχιστεί με νέα μέτρα, αλλά και ότι το δίδυμο Σαμαρά-Βενιζέλου μεταχειρίζεται φτηνά κόλπα, μήπως και πείσει πως η τρόικα φεύγει, πηγαίνοντάς την μέχρι το Παρίσι. Φτηνή προπαγάνδα από τον καταρρέοντα και απαξιωμένο κυβερνητικό θίασο, αντάξια του επιπέδου του και της καταστροφικής πολιτικής του.

 

• Ομως η κυβέρνηση επιχαίρει με το «ναυάγιο» της Αργεντινής και σας εγκαλεί για τη φράση που είχατε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν…

 

Είναι τουλάχιστον προκλητικό η εγχώρια Δεξιά να επιχαίρει για τη δύσκολη κατάσταση στην Αργεντινή, όταν οι πάντες γνωρίζουν ότι το πρόβλημα που σήμερα βιώνει ο λαός της, το δημιούργησαν οι ομοϊδεάτες της Ν.Δ. με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές τους, οι οποίοι έφυγαν νύχτα από τη χώρα με ελικόπτερο. Και είναι ακόμη πιο προκλητικό να επιχαίρουν αυτοί που κατέστησαν την Ελλάδα μαζί με το ΠΑΣΟΚ «κρανίου τόπο», οδηγώντας χιλιάδες ανθρώπους στην απόγνωση και στις αυτοκτονίες. Τελικά, μπροστά στη μόνιμη επιδίωξή τους να τρομοκρατούν την κοινωνία, αποδεικνύονται αδίστακτοι και πλαστογράφοι. Μήπως ευθύνεται η Αριστερά για το πρόβλημα που δημιούργησαν οι δεξιές κυβερνήσεις στην Αργεντινή;

 

• Το πολυνομοσχέδιο θωρακίζει τη μνημονιακή πολιτική. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να το αλλάξει;

 

Αν δεν μπορεί η κυβέρνηση της Αριστεράς ν’ ανατρέψει το νεοφιλελεύθερο σχέδιο, αυτό σημαίνει ότι δεν υφίσταται ψήγμα εθνικής κυριαρχίας και αξιοπρέπειας. Κάτι τέτοιο όμως θα ήταν παράλογο και ανυπόφορο να το σκεφτόταν κάποιος. Με την ψήφιση όμως του πολυνομοσχεδίου από Θερινό Τμήμα της Βουλής, η κυβέρνηση ευτελίζει και αποδυναμώνει, έτι περαιτέρω, το κοινοβούλιο και τη θεσμική λειτουργία του. Νομοθετεί για σημαντικά θέματα κατακαλόκαιρο, πιστεύοντας ότι θα παρακάμψει τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Επιβεβαιώνεται έτσι η πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι «η συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής» σημαίνει συνέχιση του αντικοινωνικού και καταστροφικού πλαισίου και διαρκή επιτήρηση της χώρας από τους δανειστές. Εμείς θα ανατρέψουμε σε μια πορεία το σύνολο αυτού του αντικοινωνικού θεσμικού πλαισίου και τ’ αποτελέσματά του.

 

• Η κυβέρνηση ψάχνει εναγωνίως τους 180 πρόθυμους βουλευτές ώστε να εκλέξει η παρούσα Βουλή Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

 

Είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να προσεγγίσει τον απαιτούμενο αριθμό των 180 βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Αντίθετα φαίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ να διευρύνει την πολιτική του επιρροή με τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει. Αυτή η αναδυόμενη κατάσταση δυσχεραίνει την πρόθεση της κυβέρνησης να ρυθμίζει το πολιτικό παιχνίδι. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το πολιτικό, τραπεζικό και εν γένει οικονομικό σύστημα, δεν πρόκειται να αφήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ανενόχλητο στον αγώνα που κάνει να ανατρέψει το σύστημα της εκμετάλλευσης και της διαφθοράς. Να γνωρίζει όμως η κυβέρνηση ότι δεν είναι εύκολο να βρει νέο Τσιριμώκο, ούτε να «προσεταιριστεί» συνειδήσεις, προς ικανοποίηση της επιθυμίας της να νέμεται την εξουσία. Η οποιαδήποτε προσπάθεια της κυβέρνησης να μας μεταφέρει στο μακρινό 1965 θα αποτύχει. Το πληρώσαμε ακριβά με μία δικτατορία, με βασανιστήρια και φυλακές και πάνω απ’ όλα με τη μισή Κύπρο υπό κατοχή. Υποστηρίζουμε την ανάγκη να φύγει αυτή η κυβέρνηση και θα πράξουμε ότι είναι δυνατόν, στο επίπεδο των συνταγματικών θεσμών και της δημοκρατίας για να το επιτύχουμε.

 

• Το κόμμα σας επιχειρεί ανοίγματα προς ΔΗΜΑΡ, ανεξάρτητους βουλευτές, προς την υπόλοιπη Αριστερά. Πιστεύετε ότι υπάρχουν «ευήκοα ώτα» για τη δημιουργία ενός δημοκρατικού, ριζοσπαστικού ρεύματος;

 

Οι τελευταίες πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ για το ξεπούλημα της ΔΕΗ, το ξεπούλημα των αιγιαλών, την προστασία των δασών, στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία και διαμόρφωσαν σε κοινωνικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο ένα κοινό πεδίο συζήτησης και δράσης. Η συμμετοχή κοινωνικών φορέων, οργανώσεων, δικτύων, αλλά και κομμάτων δείχνει το εύρος της προσπάθειας που αποκτά συνεχώς μεγαλύτερη απήχηση. Για τη δημιουργία όμως ενός δημοκρατικού ριζοσπαστικού ρεύματος χρειάζεται συνέχεια και ενδυνάμωση αυτής της προσπάθειας, η οποία εμφανώς προκαλεί αμηχανία, αλλά και συνεχή ρήγματα στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

 

• Ακούμε από συναδέλφους σας και στελέχη του κόμματος απόψεις όπως «αυτοδυναμία ή τίποτα», «κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ». Τι απ΄ όλα σηματοδοτεί την κυβέρνηση της Αριστεράς;

 

Δεν νομίζω ότι τίθενται από την πλευρά μας απλουστευτικά τα ζητήματα. Γνωρίζουμε ότι τα θέματα της κυβέρνησης είναι σύνθετα και με αυξημένο αίσθημα ευθύνης τ’ αντιμετωπίζουμε. Η προσπάθειά μας είναι να διαμορφωθεί ένα μεγάλο ρεύμα πολιτικής και κοινωνικής ανατροπής, που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας και θα βάλει ένα οριστικό τέρμα στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας. Επομένως, η αυτοδυναμία, την οποία επιδιώκουμε και επιθυμούμε, είναι το μέσον για την εφαρμογή ενός προγράμματος κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης της χώρας. Ακόμη και σε συνθήκες αυτοδυναμίας, ο ΣΥΡΙΖΑ θα απευθυνθεί και σε άλλες αριστερές και αντιμνημονιακές δυνάμεις για να οργανώσει μαζί τους την αριστερή διακυβέρνηση. Θα ήθελα όμως να τονίσω ότι σήμερα, ακόμη και στους κοινωνικούς και πολιτικούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ, έχει γίνει πεποίθηση πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να είναι το πρώτο κόμμα και οι προσπάθειές τους συντονίζονται στην αποτροπή της αυτοδυναμίας του. Ξέρουν πολύ καλά τις «επιπτώσεις» της αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ. Είμαι όμως βέβαιος και σ’ αυτό συντείνει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ότι αυτές τις επιπτώσεις τις κατανοεί τόσο ο κόσμος της εργασίας όσο και οι αριστερές προοδευτικές δυνάμεις.

 

• Με άρθρο του ο Α. Τσίπρας περιέγραψε, θα έλεγα αδρά, το περιεχόμενο των συμμαχιών, δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα όσα συμβαίνουν και στον χώρο της Κεντροαριστεράς…

 

Η επιδίωξη της πλατύτερης δυνατής συσπείρωσης των κοινωνικών τάξεων που πλήττονται ανεπανόρθωτα από τις μνημονιακές πολιτικές και των πολιτικών δυνάμεων, οι οποίες αναφέρονται στο αδιέξοδο της ασκούμενης πολιτικής, διαμορφώνουν ένα νέο τοπίο συζήτησης και κοινής δράσης. Σε αυτή την προσπάθεια, χρειάζεται συνεχώς να συσπειρώνονται όλο και περισσότερες κοινωνικές αλλά και πολιτικές δυνάμεις, που διαβλέπουν την ανάγκη ανατροπής της υφιστάμενης πολιτικής. Υπό αυτή την έννοια όσα συμβαίνουν στον χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, για τη συνέχιση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής με δήθεν αριστερό πρόσημο, μας αφορούν άμεσα, ώστε να πετύχουμε την αποτροπή των όσων εξυφαίνονται και να καταδείξουμε τον βαθύτατο αντιδραστικό ρόλο τους. Και αυτό επιτυγχάνεται μόνο με τη δημιουργία ενός μετώπου κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων ανατροπής. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την πορεία έχει επίγνωση του ιστορικού του ρόλου και γι’ αυτό δεν θα γίνουμε ούτε ιεροεξεταστές της προοδευτικότητας, ούτε όμως και πλυντήριο της διαπλοκής.

 

• Βλέπετε πρόωρες εκλογές; Και πώς απαντάτε στο σενάριο της αριστερής παρένθεσης;

 

Υπάρχουν πράγματι κυβερνητικοί κύκλοι, οι οποίοι μπροστά στον πανικό που νιώθουν από την επερχόμενη επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ απεργάζονται σενάρια τύπου «αριστερής παρένθεσης». Εχει σημασία όμως να γνωρίζουν όλοι ότι η πολιτική δεν είναι «θέατρο σκιών» στο οποίο κάποιοι ως φιγούρες θα διαδραματίσουν δευτερεύοντα ρόλο, ιδίως αν πρόκειται για την Αριστερά, που κοινωνικά εκπροσωπεί τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Μέσα από την άσκηση της κυβερνητικής εξουσίας εμείς είμαστε σίγουροι ότι αυτή η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία θα μετασχηματίζεται καθημερινά σε μια μεγάλη πολιτική πλειοψηφία, νομιμοποίησης και στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής μας. Η κυβέρνηση της Αριστεράς καθημερινά θα ενισχύεται από το παραγόμενο κυβερνητικό έργο, γιατί θα κάνει παρελθόν και παρένθεση τα μνημόνια και τους πολιτικούς τους διεκπεραιωτές. Ας μη βαυκαλίζονται οι εκπρόσωποι του συστήματος της εκμετάλλευσης, της διαπλοκής και της διαφθοράς με παρενθέσεις και λοιπά σημεία στίξεως, γιατί η ανανεωτική και ριζοσπαστική Αριστερά θα βαρύνει με όλο το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της στην πολιτική εξέλιξη της χώρας και τη χειραφέτηση του λαού μας.

 

Scroll to top