Pin It

Σε πολιτικά παραρτήματα ιδιωτικών συμφερόντων μετατρέπει τα πολιτικά κόμματα το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή για τον έλεγχο του πολιτικού χρήματος. Ταυτόχρονα νομιμοποιεί το φακέλωμα των πολιτών που εκφράζουν το πολιτικό τους φρόνημα. Περιορίζεται η κρατική χρηματοδότηση, αφού η μείωση είναι πάνω από 50%, και με δεδομένη την αδυναμία των πολιτών να συνεισφέρουν οικονομικά, τα κόμματα αναγκαστικά θα αναζητήσουν πόρους εκεί που υπάρχει το χρήμα, δηλαδή στους ιδιώτες-μεγαλοεπιχειρηματίες.

 

Οποιος συνεισφέρει στο κόμμα της αρεσκείας του ποσό ώς 1.500 ευρώ θα κόβει απόδειξη με τον αριθμό δελτίου της ταυτότητάς του (ή του ΑΦΜ του) και το ονοματεπώνυμό του. Για μεγαλύτερα ποσά η χρηματοδότηση θα γίνεται υποχρεωτικά με τραπεζική κατάθεση, ενώ οι πολιτικοί φορείς που θα δέχονται τα χρήματα υποχρεούνται να κρατούν λογιστικά βιβλία Γ' Κατηγορίας, όπως ακριβώς οι ανώνυμες εταιρείες.

 

Είτε με τον έναν τρόπο είτε με τον άλλο, οι πολίτες θα φακελώνονται, αφού αυτονόητα η εισφορά σε ένα κόμμα είναι εκδήλωση του πολιτικού τους φρονήματος. Αυτομάτως ανατρέπονται οι πολιτικές ελευθερίες, μια και θίγεται το ευαίσθητο σημείο των προσωπικών δεδομένων. Γι' αυτό και προξενεί απορία η χλιαρή αντίδραση κυρίως των αριστερών κομμάτων, από τη στιγμή που στο παρελθόν έχουν εκφράσει τη σφοδρή αντίδρασή τους και στο ενδεχόμενο ακόμα μιας τέτοιας εξέλιξης.

 

Και τώρα που το νομοσχέδιο κατατέθηκε και πρόκειται να ψηφιστεί το φθινόπωρο στην Ολομέλεια της Βουλής, οι αντιδράσεις είναι ελάχιστες. Το Δημόσιο τείνει να εξαφανιστεί από τη συμμετοχή του στο πολιτικό σκηνικό ως μια διαρκής εγγύηση και τη θέση του καταλαμβάνει το ιδιωτικό κεφάλαιο, που εμφανίζεται ως πανάκεια στη λειτουργία της αγοράς, αλλά τώρα και στον ίδιο τον μηχανισμό του πολιτικού-κομματικού συστήματος.

 

Κόμματα Α.Ε. λοιπόν, για να αλωθεί αυτός ο μηχανισμός από όσους ελέγχουν και διακινούν το χρήμα, οι οποίοι την ίδια ώρα εγκλωβίζουν το φρόνημα των πολιτών και πράττουν αναλόγως εάν τους βολεύει αυτό το φρόνημα ή όχι. Πρόκειται για επικίνδυνη εξέλιξη, που διαβρώνει το πολιτικό σύστημα και επιτρέπει στους ισχυρούς της πολιτικής της οικονομίας και των ΜΜΕ να εξαγοράζουν κυριολεκτικά πολιτικούς σχηματισμούς τους οποίους θα χρησιμοποιούν για τα συμφέροντά τους.

 

Scroll to top