18/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΚΦΡΑΣΗ

      Pin It

Το όριο οχταετίας

 

Η θητεία των δημοσίων προσώπων, βουλευτών-αυτοδιοικητικών, πρέπει να υπηρετείται με όριο οχταετίας, για να μη φθείρονται τα δημόσια πρόσωπα ανεπανόρθωτα στην εξουσία, κι αν είναι διεφθαρμένοι να μη γίνονται εντελώς ασύδοτοι, όπως π.χ ο έγκλειστος του Κορυδαλλού Ακης-Απόστολος Τσοχατζόπουλος.

 

Μερικοί άνδρες κυρίως, γιατί ακόμη η πολιτική είναι ανδρικό προνόμιο, ενώ οι γυναίκες εισέρχονται υποχρεωτικά στα ψηφοδέλτια με ποσοστώσεις, δεν μπορούν να ζήσουν εκτός εξουσίας. Στην κεντρική πολιτική σκηνή, στην αυτοδιοίκηση, στα πανεπιστήμια, ως πρυτάνεις, αντιπρυτάνεις και πάει λέγοντας.

 

Αντί βεβαίως οι ψηφοφόροι να εκφράσουν την έντονη δυσαρέσκειά τους και να τους δώσουν το «πασαπόρτι», όπως έλεγε η αγράμματη αλλά σοφή γιαγιά μου, επανειλημμένως τούς επιβραβεύουν, διότι οι πονηροί πολιτικάντες τούς εκμαυλίζουν τη συνείδηση, κάνοντας τα στραβά μάτια στις παραβάσεις των νόμων, με ρουσφέτια και ατομικές εξυπηρετήσεις. Μην αμφιβάλλετε καθόλου. Ο,τι κι αν συμβαίνει στη δημόσια σφαίρα, μπορεί οι ψηφοφόροι να μην έχουν τις ίδιες ευθύνες, αλλά εκείνοι δίνουν την εντολή και έχουν μεγάλες ευθύνες. Ομως δεν στέκονται στο ύψος των ευθυνών τους. Η μεγάλη μάζα των πολιτών αρκείται στην ανέξοδη και εκ του ασφαλούς κριτική κι είναι παθητικοποιημένη στον καναπέ και στον δέκτη με το ναρκωτικό της τηλεόρασης. «Εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω», είπε κάποτε σ’ ένα ποίημά της η λογοτέχνιδα Γαλάτεια Καζαντζάκη.

 

Γιατί άλλωστε; Μήπως δεν γνωρίζουν οι πολιτικοί των κυβερνήσεων τι πρέπει να κάνουν; Αλλά η εξουσία και το σεξ είναι τα ισχυρότερα αφροδισιακά. Και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι δεν είπαν ότι «το της πόλεως όλον ήθος ομοιούται τοις άρχουσιν;»

 

Μανούσος Γ. Δασκαλάκης

 

……………………………………………..

 

Επιδόματα αναπηρίας

 

Θέλω να καταγγείλω τις επιτροπές που διαχειρίζονται τους ανάπηρους πολίτες, διότι την περασμένη εβδομάδα μείωσαν την εδώ και 14 χρόνια 67% και άνω αναπηρία του αδελφού μου, Θεόδωρου Τσουβαλάκη, και τον πήγαν στο 50%, για να του κόψουν τα 300 ευρώ που έπαιρνε από την Πρόνοια. Και όπως έμαθα είναι απόφαση των τεράτων της συγκυβέρνησης να κόψουν όσες περισσότερες συντάξεις μπορούν από τους ανάπηρους. Μήπως είναι και αυτό στα προαπαιτούμενα για να πάρουν το 1 δισ.;

 

Τι να πω, μέχρι πού θα φθάσει η ξεφτίλα τους και η αθλιότητά τους; Το να κόβεις τα προνοιακά επιδόματα από ανάπηρους ή να προσπαθείς να κλέψεις τις συντάξεις από ψυχιατριζόμενους είναι απάνθρωπο και δολοφονικό.

 

Νίκος Τσουβαλάκης

 

Δραπετσώνα

 

…………………………………………….

 

Οξυδέρκεια

 

Σύστημα και φόβος. Αόρατη σκέψη και ορμή. Είναι το πνεύμα της αλλαγής που επιφέρει τη συστράτευση των δυνάμεων της αρετής. Ελπίδα και προοπτική. Πάθος και οξυδέρκεια. Αλόγιστες στιγμές μέσα στη ραστώνη του καλοκαιριού. Μαζί με το ποτό και η αναπόληση των ιδεών. Η εποχή των εικόνων ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Είναι σεισμός και τα συντρίμμια πέφτουν. Μαζί με τη λησμονιά και τη λήθη ακολουθεί η δύναμη της αναφοράς. Ο ήχος της σιωπής θα ανανεώσει το επιστέγασμα των προσπαθειών.

Αλέξιος Μαυρουδής

 

…………………………………………….

 

Ο Τσίπρας στο Αγιον Ορος

 

Ευχάριστη έκπληξη και διπλωματική επικοινωνιακή ενέργεια η επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην ιερά κοινότητα. Το διήμερο. Ο «άθεος» αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εν μέσω των εκπροσώπων των μονών να χαιρετά και να μελετά εικόνες και κειμήλια. Και αυτά μετά από πρόσκληση τον πρωτάτου! Πάντα προβλέπουν (ακόμα και την πτώση της Πόλης) και αυτό είναι ενθαρρυντικό.

 

Αλλωστε και ο προηγούμενος της μονής Ιβήρων γέροντας Βασίλειος σ’ αυτήν την όμορφη φωτογραφία, κρατώντας το κομποσχοίνι της προσευχής στο δεξί και το κόκκινο φιλόδοξο στο αριστερό, δήλωσε: «Παρακολουθούμε την πορεία σας. Προσευχόμαστε για όλους τους Ελληνες και την Ελλάδα μας να έχουν καλούς κυβερνήτες».

 

Ευχή που πιστεύω έχουν επαναλάβει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια των επισκέψεων των πολιτικών αρχηγών και πρωθυπουργών του τόπου που επισκέπτονται το Αγιον Ορος και γι’ αυτό ο λαός και η χώρα μας πάει απ’ το καλό στο καλύτερο!..

 

Και ο πρόεδρος υποσχέθηκε αρωγός στις ανάγκες της ιερής σας κοινότητας, από όποια θέση ο ελληνικός λαός επιλέξει να έχουμε την ευθύνη.

 

Ακατάλληλη μάλλον στιγμή να ζητηθεί από τους Αγιους Πατέρες η νόμιμη συμβολή της ιεράς κοινότητος στην οικονομική στήριξη της πατρίδας μας και του χειμαζόμενου λαού της.

 

Εχουμε καιρό ώς τότε!

 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ανακοινώσει ότι στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη να αναφερθεί στο σχέδιο προγράμματος διακυβέρνησης της χώρας, αν ο λαός με την ψήφο του τού δώσει την εντολή.

 

Αναρωτιέμαι μήπως προκειμένου να γειώσει το πρόγραμμά του, ώστε να είναι οραματικό αλλά και ρεαλιστικό, πρέπει να προγραμματίσει μια αυτοπρόσωπη επίσκεψη και σε χώρους που βρίσκονται στη λαίλαπα αυτής της αδίστακτης και απάνθρωπης κυβερνητικής πολιτικής.

 

Οπως στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ της Πτολεμαΐδας, στο εργοστάσιο ζάχαρης στην Κομοτηνή, στις Σκουριές της Χαλκιδικής, στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο που κλείνει για να πουληθούν κτίρια και οικόπεδα στο ΤΑΙΠΕΔ, στο κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού και τέλος στις απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών που έχουν γίνει το σύμβολο του αγώνα για δουλειά και αξιοπρέπεια.

 

Ετσι και τις θέσεις τους θα διαμορφώσει καλύτερα και το μήνυμα θα στείλει ότι μετά τις «ιερές» ευλογίες χρειάζεται ανυποχώρητος αγώνας και πάλη για να ανατραπεί αυτή η πολιτική και ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρωτοπόρος.Α.Μ.

 

(στοιχεία του στην «Εφ.Συν.»)

 

[email protected]

 

Scroll to top