Pin It

Του Θωμά Λέκκα

 

Eχουμε ακούσει ότι η εκδίκηση μπορεί να είναι δίκοπο μαχαίρι και να πλήξει όλους τους εμπλεκόμενους. Γι' αυτό άλλωστε λένε πως είναι πιάτο που πρέπει να τρώγεται κρύο. Απαιτεί ψύχραιμο σχεδιασμό. Καταλαβαίνουμε όλοι την αγωνία των ροδακινοπαραγωγών μας. Είναι αλήθεια πως κάποιες φορές τα ροδάκινά τους μας φαίνονται άγευστα ή ακριβά, αλλά αμφιβάλλω αν υπάρχει δόλος και σίγουρα, πολύ συχνά απολαμβάνουμε την υπέροχη γεύση τους αναλογιζόμενοι τις μικρές ομορφιές που μας προσφέρει η φύση. Με σεβασμό, λοιπόν, στους παραγωγούς ας σκεφτούμε μια στιγμή και την άλλη πλευρά.

 

Η Ρωσία, κι αυτή ένα οικονομικό-κοινωνικό πείραμα τρόπον τινά, διανύει μια περίοδο που βρίσκεται στο κέντρο της προσοχής του κόσμου.

 

Οι απλοί Ρώσοι φυσικά αναλώνονται κυρίως στην καθημερινότητα. Για ένα χρόνο όμως απ’ ό,τι ανακοινώθηκε, η καθημερινότητα των Ρώσων δεν θα περιλαμβάνει κρέας, ψάρια (και χτένια!), γαλακτοκομικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, τυριά, ελιές κ.ά. εδέσματα από τη Δύση μετά από απόφαση του Πούτιν να απαγορεύσει τις εισαγωγές σε απάντηση κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τους Δυτικούς για την προσάρτηση της Κριμαίας. «Πορτοφόλι αντί πορτοφολιού».

 

Η Ρωσία φαίνεται να εισάγει 40% των προϊόντων για τις ανάγκες σίτισης των 146 εκατομμυρίων πολιτών της. Αυτόν τον χρόνο, λοιπόν, οι Ρώσοι θα περάσουν μια μίνι ετήσια πτώχευση (ψιλά γράμματα για μας) με φτωχότερο τραπέζι, χωρίς να ξέρουν αν τους συμφέρει. Γιατί η εκδίκηση, ο πυρετός του χρήματος και οι προεκτάσεις του εμπορίου απαιτούν προσεκτικούς χειρισμούς.

 

Στη διάρκεια των Ναπολεόντειων Πολέμων, οι Αγγλοι πέθαιναν από την πείνα έχοντας άσχημη σοδειά. Οι Γάλλοι είχαν περίσσια σοδειά και αναλογιζόμενοι το γρήγορο χρηματικό κέρδος πούλησαν στους Αγγλους ό,τι αυτοί χρειάζονταν. Ο Ουέλινγκτον πρέπει να είχε χαρεί με τα νέα. Ευχόμαστε καλή δύναμη στους Ρώσους φίλους μας που φυσικά μπορούν πάντα να βρουν φανταστικά ροδάκινα αν επισκεφτούν τη χώρα μας. Αναρωτιέμαι αν υπάρχει ροδακινοπαραγωγός με ξενοδοχείο στη Χαλκιδική. Και πού μπορεί να βρει κανείς στο εμπόριο εκείνον τον πεντανόστιμο πολτό από ροδάκινο, που μάλλον θα διανεμηθεί και φέτος στα σχολεία από το υπουργείο και θα χαρίσει μια ευχάριστη έκπληξη στα παιδάκια και δυσάρεστη στις καθαρίστριες.

 

[email protected]

 

Scroll to top