υδρα

24/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΤΑΚΗΣ ΜΠΑΛΤΑΚΟΣ τέως γ.γ. του υπουργικού συμβουλίου

«Είμαι φιλικά προσκείμενος στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής»

Συναντηθήκαμε στο γραφείο του, κάπου κοντά στον Αρειο Πάγο. Πρόσωπο αμφιλεγόμενο, καθώς εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από την κυβέρνηση μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο με τη συνομιλία του με τον Ηλ. Κασιδιάρη, ο Π. Μπαλτάκος υπερασπίζεται με σθένος τις απόψεις του. Δεν επιβεβαιώνει ούτε αρνείται προσυνεννόηση με τον πρωθυπουργό για τις.
      Pin It

Συναντηθήκαμε στο γραφείο του, κάπου κοντά στον Αρειο Πάγο. Πρόσωπο αμφιλεγόμενο, καθώς εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από την κυβέρνηση μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο με τη συνομιλία του με τον Ηλ. Κασιδιάρη, ο Π. Μπαλτάκος υπερασπίζεται με σθένος τις απόψεις του. Δεν επιβεβαιώνει ούτε αρνείται προσυνεννόηση με τον πρωθυπουργό για τις συναντήσεις του με στελέχη που έχουν αποσχιστεί από τη Ν.Δ. Πιστεύει πως αν γίνονταν τώρα εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα τις κέρδιζε. Μιλάει για την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός γκολικού κόμματος, αν η Ν.Δ. δεν στραφεί δεξιότερα. Αμφισβητεί, αν δεν απορρίπτει, την έννοια της Κεντροαριστεράς. Δείχνει ενοχλημένος για τη συνεργασία Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ. Και δηλώνει τελικά πως «το παραμύθι της Αριστεράς πρέπει να τελειώσει».

 

Η Δεξιά είναι μόδα και ανάγκη. Φάγαμε εξήντα χρόνια το παραμύθι της Αριστεράς. Καιρός είναι να τελειώσει

 

Είτε η Ν.Δ. πρέπει να στραφεί προς δεξιότερες κατευθύνσεις ώστε να απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των δεξιών ψηφοφόρων, είτε το κενό που υπάρχει θα πληρωθεί από κάποιον δεξιό σχηματισμό

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΤΑΚΟΣΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στην Αλίκη Μάτση

 

• Οι κινήσεις τις οποίες κάνετε είναι σε προσυνεννόηση με τον πρωθυπουργό;

 

Θα απαντήσω όπως ο Αβέρωφ το ‘77, όταν ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε αν στην Ελλάδα υπάρχουν πυρηνικά όπλα. Δεν απαντώ, είπε, γιατί ό,τι και να πω είναι είδηση ή πληροφορία. Η δική μου απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι. Αλλά θα ήταν ίδια κι αν υπήρχε προσυνεννόηση.

 

• Σας έχουν αποδώσει την πρόθεση ενός νέου πολιτικού σχηματισμού εάν και εφόσον η Ν.Δ. δεν στραφεί δεξιότερα. Ισχύει;

 

Δεν έχω πει ποτέ ότι θα δημιουργήσω εγώ προσωπικά κάποιον δεξιό σχηματισμό. Δεν έχω τέτοια πρόθεση και τέτοια επιθυμία. Δεν είμαι πολιτικός και το τονίζω αυτό. Είπα κάτι άλλο όμως. Η Ν.Δ. στις εκλογές της 25ης Μαΐου βρέθηκε να έχει στα δεξιά της ένα 16,5%, το οποίο σημαίνει 900.000 ψηφοφόροι. Σ’ αυτούς περιλαμβάνονται και οι ψηφοφόροι της Χ.Α. Δεν αναφέρομαι φυσικά στην ηγεσία.

 

Βλέπω, λοιπόν, ως κλασικός δεξιός, ότι η Ν.Δ. έχει, για πρώτη φορά στα χρονικά, δεξιά της ένα τόσο δυσθεώρητο ποσοστό του εκλογικού σώματος. Αν κανείς με μαγικό ραβδί το μετέφερε στη Ν.Δ., θα είχε αυτοδυναμία με 39%.

 

Αρα δύο τινά πρέπει να συμβούν: Είτε η Ν.Δ. πρέπει να στραφεί προς δεξιότερες κατευθύνσεις ώστε να απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος ή το σύνολο αυτών των ψηφοφόρων, είτε το κενό που υπάρχει θα πληρωθεί από κάποιον δεξιό σχηματισμό ο οποίος θα προσπαθήσει να ενοποιήσει αυτούς τους ψηφοφόρους σε ένα δεξιό σχήμα πολιτικά ανεκτό. Η Ν.Δ. δεν μπορεί να συνεργαστεί με τους βουλευτές της Χ.Α., δεν μπορεί να τους μιλήσει καν. Το ίδιο συνέβη και με τους βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

 

Αναγκάζεται λοιπόν να συνεργάζεται κυβερνητικά με το ΠΑΣΟΚ, ένα κόμμα πολύ πιο ξένο σ’ αυτήν απ’ ό,τι είναι οι δεξιοί ψηφοφόροι της. Η αναγκαιότητα συνεπώς ενός δεξιού σχηματισμού προκύπτει από την ανάλυση που έκανα πριν. Οτι δηλαδή με ένα τέτοιο δεξιό κόμμα, με χαρακτηριστικά γαλλικού γκολικού κόμματος, η Ν.Δ. θα μπορεί να συνεργαστεί.

 

Αυτές είναι οι επαφές και περί αυτών των θεμάτων γίνονται οι συζητήσεις.

 

• Με ποιον συζητάτε;

 

Με πολλούς ανθρώπους που είναι εκτός πολιτικών σχηματισμών. Με τον κ. Φραγκούλη έγινε μια συζήτηση ανίχνευσης προθέσεων. Δεν έγινε συζήτηση περί δημιουργίας κόμματος.

 

• Φαίνεται πάντως η κυβερνητική συνεργασία Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ να πηγαίνει πολύ καλά προς ώρας…

 

Τα ποσοστά τι δείχνουν; 30% και τα δύο κόμματα μαζί, αυτό σημαίνει καλά; Ερχονται εκλογές. Εκεί τι θα γίνει;

 

• Πότε βλέπετε εκλογές;

 

Αν δεν επιτευχθεί ο αριθμός των 180, θα γίνουν τον Φεβρουάριο. Αν επιτευχθεί, τον Ιούνιο του 2016.

 

• Κάνετε επαφές ώστε να επιτευχθεί ο αριθμός των 180;

 

Αυτό αφορά το Μαξίμου, δεν είναι δικό μου θέμα.

 

• Καταλαβαίνω πάντως ότι αντιτίθεστε στη συνεργασία Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ.

 

Στις εκλογές αυτές, αν η Ν.Δ. εξακολουθήσει να είναι αγκαλιά με το ΠΑΣΟΚ, τότε το 16,5% θα διευρυνθεί και το 22,5% θα συρρικνωθεί. Είναι ξεκάθαρο κι αυτό εμένα δεν μ’ αρέσει.

 

• Πού θα στραφεί το μεγαλύτερο ποσοστό των ψηφοφόρων που θα φύγουν από τη Ν.Δ.; Στη Χ.Α.;

 

Προς δεξιότερα σχήματα γενικότερα.

 

• Σας έχουν καταλογίσει ότι είστε πολύ φιλικά προσκείμενος προς τη Χ.Α.

 

Είμαι πολύ φιλικά προσκείμενος στους ψηφοφόρους της Χ.Α. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν δικοί μας άνθρωποι. Γιατί να τους αφήσουμε εκεί;

 

• Η Ν.Δ. όμως, από την εποχή του Κώστα Καραμανλή, έκανε μια στροφή θα έλεγα κεντροδεξιά…

 

Σωστά την έκανε τότε. Τώρα τέτοια στροφή είναι αδιανόητη γιατί δεν υπάρχει κανένα κέντρο. Ποιο είναι το κεντρώο κόμμα και ποιοι οι κεντρώοι ψηφοφόροι;

 

• Εσείς θα μετείχατε σ’ έναν καινούργιο δεξιό πολιτικό σχηματισμό;

 

Δεν με απασχολεί τίποτα που να έχει προσωπικό χαρακτήρα.

 

• Με ποιο κίνητρο ενεργείτε;

 

Εχω πει και για μένα και για τον Αντ. Σαμαρά και για άλλους ότι ουσιαστικά δεν είμαστε πολιτικοί. Είμαστε δαυλοί αναμμένοι στον βωμό της πατρίδας μας. Μπορεί να έχει μια άλλη αντίληψη των πραγμάτων ο πρωθυπουργός αυτή τη στιγμή, αλλά δεν σημαίνει ότι η πρόθεσή του δεν είναι αγαθή.

 

• Θεωρείτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει πρώτο κόμμα;

 

Αν οι εκλογές γίνουν σήμερα, ναι. Αν γίνουν τον Φεβρουάριο, δεν μπορώ να το ξέρω.

 

• Είστε υπέρ των πρόωρων εκλογών ή της εξάντλησης της τετραετίας;

 

Οσο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, δεν θα έπρεπε η Ν.Δ. σε καμία περίπτωση να προκαλέσει εκλογές.

 

• Θα μπορέσουν να υπάρξουν οι 180;

 

Δεν μπορώ να το προβλέψω.

 

• Ο πρωθυπουργός όμως έχει εκφράσει την πεποίθηση ότι θα βρεθούν…

 

Κάτι ξέρει το οποίο εγώ δεν γνωρίζω.

 

• Εχετε καταλογίσει πολλά στην Αριστερά…

 

Τα πάντα καταλογίζω στην Αριστερά. Η πτώχευση της χώρας οφείλεται στην Αριστερά.

 

• Γιατί; Δεν κυβέρνησε ποτέ…

 

Με τις οιμωγές, τις κραυγές και τα αναφιλητά τόσων δεκαετιών κατάφερε όμως να πείσει όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τη Ν.Δ. για το «δίκαιο του αγώνα», με αποτέλεσμα να οδηγηθούν οι δύο αυτές παρατάξεις στη λήψη τέτοιων μέτρων που προοδευτικά οδήγησαν τη χώρα σε πτώχευση. Μπορώ να πω κι άλλα πολλά, αλλά θα περιοριστώ σε κάτι απλό: Η ελληνική Αριστερά νομίζω πως έχει ξεχάσει να επαναλάβει την ανάγνωση του Κομμουνιστικού Μανιφέστου. Στο κείμενο αυτό, με σαφήνεια αναλύεται ο ρόλος του διεθνισμού ως μέσου παγκόσμιας επικράτησης του καπιταλισμού. Γιατί λοιπόν τόση επιμονή στον διεθνισμό;

 

• Το ΠΑΣΟΚ πού το κατατάσσετε;

 

Οπου εκείνο κατατάσσει τον εαυτό του. Ο αυτοπροσδιορισμός τους είναι Κεντροαριστερά.

 

• Τι είναι Κεντροαριστερά;

 

Για μένα η φράση Κεντροαριστερά δεν σημαίνει απολύτως τίποτα.

 

• Η λέξη Κεντροδεξιά σημαίνει κάτι;

 

Η Κεντροδεξιά είναι η αστική τάξη της χώρας.

 

• Εχετε πει ότι η Αριστερά οδηγεί τη χώρα σε νέα Βάρκιζα.

 

Οχι, η ίδια οδηγείται σε νέα Βάρκιζα. Δεν θα μπορέσει να κάνει κυβέρνηση. Είναι αδύνατο.

 

• Γιατί;

 

Με ποιον θα συμπράξει; Με βάση τα ποσοστά του Μαΐου του 2014, αν ήταν εθνικές εκλογές, οι ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι θα είχαν 174 έδρες. Αυτό σημαίνει σύμπραξη Κεντροαριστεράς και Αριστεράς, χωρίς το ΚΚΕ. Αναρωτιέμαι λοιπόν, οι ηγεσίες και των τριών κομμάτων που αυτοαποκαλούνται Κεντροαριστερά και Αριστερά γιατί την επόμενη μέρα δεν έριξαν την κυβέρνηση Σαμαρά; Θα ήταν παρά πολύ εύκολο αν το ΠΑΣΟΚ είχε αποσύρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση. Γιατί δεν το έκανε; Τι διαφορετικό έγινε το 1945; Το ΕΑΜ είχε μέσα του και δυνάμεις τής τότε Κεντροαριστεράς, όπως ήταν ο Τσιριμώκος ή ο Σβώλος. Τότε κατέθεσαν τα όπλα, τα άφησαν στο χώμα. Τηρουμένων των αναλογιών, τι τους εμπόδιζε στις 26 Μαΐου να κάνουν κίνηση σύμπραξης; Αν λοιπόν δεν το έκαναν τότε, τι θα τους οδηγήσει να το κάνουν τον Φεβρουάριο του 2015;

 

• Και η Ν.Δ. όμως δείχνει να φοβάται. Μέσω των κ. Γεωργιάδη και Βορίδη απευθύνονται ακατάπαυστα προσκλήσεις στα δεξιά της…

 

Κάνουν αυτό το οποίο εγώ υπέδειξα από τον Ιούνιο, στροφή δηλαδή προς τα δεξιά. Το απεδέχθησαν στο πολιτικό συμβούλιο του κόμματος. Λογικό δεν είναι;

 

• Δεν φαίνεται πάντως να ανταποκρίνονται…

 

Ναι, γιατί θέλουν αλλαγή πολιτικής. Δεν σημαίνει ότι επειδή τους σφύριξες θα ‘ρθουν. Αν πάνε χωρίς να έχουν μαζί τους τα πολιτικά τους πιστεύω, δεν θα μεταφέρουν ψηφοφόρους. Θα μεταφέρουν μόνο τον εαυτό τους. Οι ψηφοφόροι θα μείνουν εκεί που ήταν.

 

• Το Μνημόνιο έχει όντως λήξει;

 

Με τη νομική έννοια του όρου έχει λήξει. Αν έχει λήξει πολιτικά και οικονομικά, θα το δούμε τον Σεπτέμβριο. Ολη η προσπάθεια αυτή τη στιγμή του πρωθυπουργού και της Ν.Δ. –και δικαίως– είναι να λήξει και κατ’ ουσίαν.

 

Η Ν.Δ., επαναλαμβάνω, μπορεί να ανακάμψει αν απαλλαγεί από τη Μέρκελ, τον Ράιχενμπαχ και τους Γερμανούς. Αυτό πάει να κάνει. Από το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να απαλλαγεί γιατί θα πέσει η κυβέρνηση. Γι’ αυτό και βάζει το αντιρατσιστικό.

 

• Αντιτάσσεστε στο αντιρατσιστικό; Και γιατί;

 

Με σφοδρότητα. Πρώτα απ’ όλα για το ζήτημα που θέτουν οι 38 –κι είναι κι άλλοι, μερικοί δεν βρέθηκαν κιόλας λόγω διακοπών– της Γενοκτονίας των Ποντίων. Είναι περίεργο να κολάζεται ποινικά αυτός που αρνείται το Ολοκαύτωμα των Εβραίων κι απ’ την άλλη να μην κολάζεται αυτός που λέει ότι δεν έγινε ποτέ Γενοκτονία των Ποντίων, όταν μάλιστα έχει αναγνωριστεί από την ελληνική Βουλή. Ο δεύτερος λόγος έγκειται στο ότι σε ένα νομοσχέδιο που προσπαθεί να τιμωρήσει συμπεριφορές που έχουν σχέση με τον φυλετισμό, την εθνότητα, τον εθνικισμό, μπήκε μια φράση ότι ρατσισμός είναι να καταφερθείς και εναντίον της γενετήσιας προτίμησης του άλλου. Από πού κι ώς πού; Για ποιον λόγο πρέπει να ποινικοποιείται η αντίθεση στην ομοφυλοφιλία; Τρίτος λόγος είναι ότι θα υπάρχει κίνδυνος όργανα του κράτους, όπως οι ένστολοι, αλλά και ιερείς, να διώκονται αν πουν ότι αντιτίθενται π.χ. στους ιεχωβάδες, όπως και αν στον στρατό φωνάξουν κάποιο σύνθημα εναντίον της Τουρκίας. Αυτό το τελευταίο έχει κάπως βελτιωθεί.

 

• Ως νομικός θεωρείτε ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία κατά της Χ.Α. ώστε να καταδικαστούν οι φυλακισμένοι ηγέτες της;

 

Δεν μπορείς να σχολιάζεις υποθέσεις που είναι σε εκκρεμοδικία, πολλώ μάλλον όταν δεν γνωρίζεις τη δικογραφία. Οι ανακρίτριες κι ο εισαγγελέας ξέρουν καλύτερα.

 

• Θα αναλαμβάνατε ως συνήγορος την υπεράσπισή τους;

 

Δεν έχω κάνει ποτέ ποινικό, αλλά ούτως ή άλλως δεν θα αναλάμβανα ποτέ συνήγορος σε τέτοια δίκη. Η δίκη έχει πολιτικό χαρακτήρα, αφού είναι εν ενεργεία βουλευτές. Δεν εννοώ όμως ότι είναι πολιτική δίωξη.

 

• Υπάρχει περίπτωση κυβερνητικής συνεργασίας Ν.Δ. – Χ.Α.;

 

Είναι κάτι που δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει σε καμία περίπτωση.

 

• Τι τίτλο θα βάζατε σ’ αυτή τη συνέντευξη;

 

Η Δεξιά είναι μόδα και ανάγκη. Φάγαμε εξήντα χρόνια το παραμύθι της Αριστεράς. Καιρός είναι να τελειώσει.

 

Scroll to top