29/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο τρυφηλός βίος των Ελλήνων

      Pin It

Το 2008, το ελληνικό Δημόσιο εισέπραττε από τους φόρους επί της ακίνητης περιουσίας 437 εκατομμύρια ευρώ. Σήμερα, μετά τις μνημονιακές υποχρεώσεις και για να παραχθεί το περίφημο «πρωτογενές πλεόνασμα», προβλέπεται να εισπράξει από την ίδια πάνω-κάτω φορολογητέα ύλη (τα ακίνητα δεν αυξήθηκαν, ούτε ανέβασαν την «αξία» τους) περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Κι όλα αυτά με επίσημη μείωση του ΑΕΠ κατά 25%, ανεργία 27,2%, υπερχρέωση εκατομμυρίων νοικοκυριών και φτώχεια 35%, την ίδια περίοδο.

 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με απόλυτη συνείδηση (και με την παραχώρηση όλης της… εξουσίας στις τράπεζες) η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου ακολουθεί πιστά το μνημονιακό πρόγραμμα «δημοσιονομικής προσαρμογής», το οποίο εισέρχεται όλο και πιο βίαια στη φάση της εκτεταμένης λεηλασίας, όχι μόνο της δημόσιας περιουσίας (βουνά και θάλασσες μέσω ΤΑΙΠΕΔ), αλλά και της ιδιωτικής. Επειδή, όπως κυνικά είπε και ο Γκίκας Χαρδούβελης, στην Ελλάδα έχουμε «υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης», μόνο οι «συνεργάσιμοι» πολίτες πιθανόν να κρατήσουν τις ιδιοκτησίες τους (ώστε να έρθει το ποσοστό ιδιοκατοίκησης κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο) και, βεβαίως, εφόσον -κατά τον νέο Κώδικα των Τραπεζών- οι ίδιοι πολίτες διαπιστώνεται ότι είναι και «συνεργάσιμοι δανειολήπτες» (sic), δηλαδή υποτάσσονται στις απαιτήσεις των τραπεζιτών.

 

Φοβόμαστε ότι ορισμένες ομάδες εργασίας έχουν ήδη εντοπίσει και στοχοποιήσει και το άλλο υπερβολικό φαινόμενο του πολλαπλασιασμού των συνταξιούχων (600.000 πρόκειται να βγουν στη σύνταξη τους επόμενους μήνες), οι οποίοι επιμένουν να διάγουν τρυφηλό βίο κηφήνα και να επιβαρύνουν τα ασφαλιστικά Ταμεία και το Δημόσιο, ενώ, δίνοντας το μεγαλύτερο μέρος της σκανδαλώδους σύνταξής τους στα άνεργα παιδιά και εγγόνια τους, τα εκμαυλίζουν και τορπιλίζουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας. Το πράγμα γίνεται σοβαρότερο αν συνυπολογίσουμε τις πληροφορίες των δημοσκοπικών επιτελείων του Μαξίμου και των Βρυξελλών ότι οι ηλικιωμένοι στην Ελλάδα (και όχι μόνο) -που ως ποσοστό του πληθυσμού διαρκώς αυξάνονται λόγω υπογεννητικότητας και φυγής στην ξενιτιά των νεότερων γενιών- δεν πρόκειται να ξαναψηφίσουν δεξιά και μνημονιακά.

 

Scroll to top