04/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πείραμα σε εξέλιξη

      Pin It

Η αλλαγή του τόπου διεξαγωγής των προκαταρκτικών συζητήσεων με την τρόικα δεν άλλαξε τις διαθέσεις των εκπροσώπων των δανειστών έναντι της χώρας μας. Η στρατηγική της πίεσης για συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής χωρίς καμιά χαλάρωση παρέμεινε αναλλοίωτη και στο Παρίσι. Σε όλα τα μέτωπα. Από τα «δίδυμα» κενά (δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό) μέχρι τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά, πεδίο στο οποίο θα παιχτεί το επόμενο δράμα για τους εργαζομένους. Στο όνομα της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας θα συνεχιστεί η αποσάθρωση και η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

 

Χωρίς πολλές περιστροφές, η τρόικα επανέφερε το θέμα της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων με νόμο, την αλλαγή του αποκαλούμενου «συνδικαλιστικού νόμου» και την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων. Οι αλλαγές που έγιναν (όπως για τις ομαδικές απολύσεις, που δεν απαιτείται πλέον η έγκριση του υπουργού, αλλά έχει την ευθύνη το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας) δεν αρκούν στην τρόικα. Δεν είναι όμως μόνον η εμμονή τους στην πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Δεν παραδέχονται ούτε την αποτυχία της πολιτικής που επέβαλαν στη φορολογία και τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

 

Ενώ η εξίσωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης οδήγησε σε τεράστιες απώλειες (380 εκατ. ευρώ μόνο στο α' τετράμηνο φέτος) και οι ρυθμίσεις για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο (εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία) δεν αποδίδουν, η τρόικα δεν συνηγορεί στη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και στην αύξηση των δόσεων. Ακόμα και στο θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων που έχει δεσμεύσει το Δημόσιο, επιμένουν να γίνονται στο 1/3 της αντικειμενικής τους αξίας για να διευκολυνθούν τα «κοράκια» να πάρουν για ένα κομμάτι ψωμί τα «φιλέτα» της χώρας.

 

Κάτω από αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση θα πρέπει να κρατάει «μικρό καλάθι» για τις φοροελαφρύνσεις. Καθόλου τυχαία η επαναφορά του δημοσιονομικού και χρηματοδοτικού κενού από την τρόικα στο τραπέζι, για να λειτουργήσουν αποτρεπτικά στην υλοποίηση του πολυδιαφημισμένου κυβερνητικού σχεδίου. Το «πείραμα» των δανειστών με πειραματόζωο την Ελλάδα είναι σε πλήρη εξέλιξη. Είναι αποφασισμένοι να το τελειώσουν, αδιαφορώντας για τα συντρίμμια που αφήνουν στην ελληνική κοινωνία. «Κόκκινες» γραμμές δεν υπάρχουν από την κυβέρνηση, όπως ομολόγησε και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης πριν αναχωρήσει για το Παρίσι.

 

Scroll to top