Pin It

Εχουν δίκιο όσοι κρούουν τον κώδωνα προ του διατροφικού κινδύνου, με άγνωστης προέλευσης προϊόντα, και του ανύπαρκτου υγειονομικού ελέγχου. Ενός κινδύνου που πλήττει, πλέον, όλη την Ευρώπη. Το τι τρώμε, συνήθως αποκαλύπτει και το ποιόν της οικολογικής και, κατ' επέκτασιν, δημοκρατικής μας συνείδησης.

 

Το ανακύψαν σκάνδαλο με τα προμαγειρεμένα προϊόντα, που περιέχουν κρέας αλόγου αντί βοδινού, έχει θορυβήσει όλες, σχεδόν, τις ευρωπαϊκές χώρες, παρ' ότι σε μερικές εξ αυτών το κρέας του αλόγου αποτελεί ξεχωριστή γαστρονομική λιχουδιά, εξαιρετικό γαστριμαργικό έδεσμα.

 

Επιστήμονες επισημαίνουν ότι προκύπτει θέμα δημόσιας υγείας όταν οι καταναλωτές δεν γνωρίζουν εάν τα άλογα που χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή τροφίμων έχουν σφραγίδα ελέγχου, εάν πήγαν σ' επίσημα σφαγεία, αν ήσαν υγιή, εάν, με λίγα λόγια, είχαν υποστεί τον υγειονομικό και κτηνιατρικό έλεγχο που απαιτείται για τη διασφάλιση των κανόνων της δημόσιας υγείας. Πριν απ' αυτό το πρωτίστης σημασίας θέμα, αναφύεται η διευρωπαϊκή απάτη, αλλά και η εθνική ξεχωριστά μια και οι καταναλωτές άλλα διαβάζουν στην ετικέτα συσκευασίας και άλλα περιέχονται στο εσωτερικό της.

 

Το ρεπορτάζ φέρνει στο φως ένα περίπλοκο δίκτυο σφαγείων, μεσαζόντων και εταιρειών, που παρεμβάλλεται μεταξύ κτηνοτρόφου και καταναλωτή, ενώ Ευρωπαίοι ακτιβιστές δεν αποκλείουν στο όλο κύκλωμα να εμπλέκεται η μαφία! Δεν είναι, άρα, μόνο ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από τους πλημμελείς ή ανύπαρκτους ελέγχους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, φωτίζεται η πλεκτάνη του ιστού της καπιταλιστικής παραγωγής και εμπορίας, η αδυναμία του καταναλωτή να παρακολουθήσει, έστω στοιχειωδώς, την πορεία της διατροφικής αλυσίδας. Αμφισβητούνται και ερευνώνται, πλέον, η τυποποίηση των προϊόντων και η προστασία ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) ως κατευθυνόμενες από σκοτεινά κέντρα διακίνησης και εμπορίας.

 

Υγεία, ηθική, δεοντολογία τινάσσονται στον αέρα σε όλες, σχεδόν, τις ευρωπαϊκές χώρες. Είναι το τίμημα της επικράτειας της αγοράς, που, πλέον, έχει υποσκελίσει εθνικές νομοθεσίες και εθνικά κράτη, αδιαφορώντας για την υγεία των πολιτών-καταναλωτών, με σκοπό πάντα το κέρδος.

 

Αλλά μια τέτοια πολιτική έχει τα όριά της, όσο αμοραλιστική κι αν είναι (άρα επικίνδυνη). Καλούνται οι εθνικές κυβερνήσεις να ενεργοποιήσουν τα αμυντικά, εθνικώς κυρίαρχα, ανακλαστικά τους.

Scroll to top