10/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κέρδη από την υγεία

      Pin It

Ανοίγουν διάπλατα οι πόρτες για τους επιχειρηματίες και στον χώρο της Υγείας. Η μνημονιακή συγκυβέρνηση ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες των νεοφιλελεύθερων ταγών της παραδίδει στα χέρια ιδιωτών επενδυτών τα καθημαγμένα -ελέω μνημονίων- δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα με τους υποαμειβόμενους εργαζομένους τους. Ολα θα γίνονται πλέον με βάση το κόστος, αφού το κάθε νοσοκομείο θα μετατραπεί σε αυτόνομη επιχειρηματική μονάδα και η τύχη του θα εξαρτάται από τα έσοδα και τα έξοδά του. Γι' αυτόν τον λόγο συγκροτείται μια Ανώνυμη Εταιρεία (Α.Ε.) με την επωνυμία ΕΣΑΝ που θα μαζεύει και θα μοιράζει τα χρήματα, όχι όμως μόνο στα δημόσια νοσοκομεία αλλά και στα ιδιωτικά.

 

Η «Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων Α.Ε.» θα δημιουργήσει συγκεκριμένα κριτήρια με βάση την κάθε ασθένεια και θα κοστολογεί κάθε ιατρική πράξη και όποιος βγαίνει έξω από τα όρια θα πρέπει να επιλέξει ή να βάλει το χέρι στην τσέπη (αν έχει τη δυνατότητα) ή να μην προχωρήσει στις απαραίτητες θεραπείες (με τις γνωστές συνέπειες). Στο αρχικό κεφάλαιο συμμετέχει το Δημόσιο κατά 51% και σε κάποια μελλοντική αύξηση κεφαλαίου, εκτός από το Δημόσιο (που στερείται πόρους), τα (φαλιρισμένα) νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία, θα μπορούν να συμμετέχουν και εκπρόσωποι ιδιωτικών κλινικών, οι οποίοι καραδοκούν για να κερδοσκοπήσουν. Οι ήδη μειωμένοι οικονομικοί πόροι που διαθέτει σήμερα η κυβέρνηση για την Υγεία θα μηδενιστούν, οπότε θα χρειαστεί η παρέμβαση του επενδυτή για να στηρίξει τη συγκεκριμένη Α.Ε., όχι φυσικά για λόγους φιλανθρωπίας. Στην Υγεία είναι βέβαιο ότι με την Α.Ε.-τροχονόμο θα ευνοηθούν τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, ενώ τα δημόσια θα οδηγηθούν στη χρεοκοπία, αφού κατά βάση αντιμετωπίζουν πιο σοβαρές και δαπανηρές περιπτώσεις ασθενειών. Οι υγειονομικοί θα δουλεύουν υπό τη δαμόκλειο σπάθη του διαρκούς ελέγχου από τα λογιστήρια, χωρίς να έχουν περιθώρια να προχωρήσουν σε (απαραίτητες) συμπληρωματικές ιατρικές πράξεις που υπερβαίνουν το πλαφόν, ενώ και η αμοιβή τους θα εξαρτάται από την απόδοσή τους και τη συμμόρφωσή τους με τα οικονομικά δεδομένα που είναι ήδη προσδιορισμένα.

 

Η ΕΣΑΝ Α.Ε. λοιπόν, που θα πρωταγωνιστεί πλέον από το παρασκήνιο, δεν θα ελέγχει μόνο τα λογιστικά βιβλία, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά θα κρατά στα χέρια της τη ζωή και την υγεία εκατομμυρίων πολιτών αυτής της χώρας.

 

Scroll to top