11/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το τέλος της λογικής

      Pin It

Λογικό είναι ότι για να λειτουργήσει ένα σχολείο χρειάζεται εκπαιδευτικούς. Ομως, από τη σημερινή πρώτη μέρα της νέας σχολικής χρονιάς απουσιάζουν 9.000 νηπιαγωγοί και δάσκαλοι και περίπου 3.000 καθηγητές. Οσοι πήραν σύνταξη μέσα στην τελευταία τετραετία δεν αντικαταστάθηκαν ποτέ. Οι διορισμοί μονίμων γίνονται με το σταγονόμετρο, ενώ όσοι περιμένουν στην ουρά για αναπληρωτές κάνουν ένα βήμα μπρος και δύο βήματα πίσω, ανάλογα με τις εξαγγελίες Λοβέρδου. Μια σειρά ειδικότητες της τεχνικής εκπαίδευσης έχουν καταργηθεί και οι μαθητές που τις είχαν επιλέξει βρίσκονται στο κενό. Οι δε καθηγητές, σπίτι τους, τύποις διαθέσιμοι, στην ουσία άνεργοι, κυνηγώντας να συναντήσουν τον υπουργό και να τον ρωτήσουν για τις υποσχέσεις του.

 

Λογικό είναι ότι για να λειτουργήσει ένα σχολείο χρειάζεται και τους μαθητές του. Ομως, ο αριθμός των παιδιών που κάθονται στα θρανία μειώνεται κάθε χρόνο. Στη γενική απαξίωση της εκπαίδευσης, που τροφοδοτεί την αποθάρρυνση και, εν τέλει, τη σχολική διαρροή, προστέθηκε πέρυσι μια Τράπεζα. Το 1/3 των μαθητών της Α' Λυκείου μετατράπηκε σε ληξιπρόθεσμο δάνειο. Χτύπησαν «κόκκινο» οι μετεξεταστέοι, που αυτές τις μέρες περνούν από… stress tests. Πόσοι απ' αυτούς δεν θα ξαναπεράσουν την πόρτα του σχολείου; Οσο για τους μαθητές των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων ή των απομακρυσμένων επαρχιών, ακόμα ψάχνουν τρόπο μετάβασης στα σχολεία τους.

 

Λογικό είναι ότι για να λειτουργήσει ένα σχολείο χρειάζονται… σχολεία. Ομως, οι συγχωνεύσεις τάξεων και ολόκληρων σχολικών μονάδων είναι, πλέον, στην πρώτη γραμμή της κυβερνητικής πολιτικής προκειμένου να περικοπούν δραστικά οι δαπάνες για τη δημόσια εκπαίδευση. Ο θεσμός του ολοήμερου σχολείου βαίνει προς κατάργηση, καθώς οι δάσκαλοί του αποσπώνται για να καλύψουν τα τεράστια κενά της πρωινής ζώνης. Τα σχολεία Ειδικής Αγωγής υπολειτουργούν, ενώ τα Δεύτερης Ευκαιρίας μετατρέπονται σε Δεύτερης Κατηγορίας.

 

Λογικό είναι ότι για να προοδεύσει μια κοινωνία πρέπει να επενδύσει στην παιδεία. Ομως στην Ελλάδα των μνημονίων ζούμε το τέλος της λογικής. Ο Πλάτωνας είπε πως «η παιδεία είναι δεύτερος ήλιος για τους ανθρώπους». Στη Ελλάδα του 21ου αιώνα, ο ήλιος της παιδείας είναι στη δύση του…

 

Scroll to top