15/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Αυτός δεν μας κοροϊδεύει»

      Pin It

Η πρωτοτυπία της διήμερης παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη δεν ήταν η παρουσίαση του κοστολογημένου οικονομικού προγράμματος, οι στοχευμένες οικονομικές δράσεις ή τα εκλογικά διλήμματα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε πείσμα των καιρών, επέλεξε και μίλησε με τη γλώσσα της αλήθειας, αποφεύγοντας να υιοθετήσει όλα εκείνα που τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση προσπαθούσε να μας πείσει ότι θα εξήγγελλε. Αφήνοντας στην άκρη την ιστορικά παρακμασμένη παροχολογία και εμμένοντας στην ανάγκη των μεταρρυθμίσεων στην κοινωνία και την οικονομία, ο Αλ. Τσίπρας ανέδειξε την παράμετρο που η ερμαφρόδιτη φιλελεύθερη κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά, ότι δηλαδή η οικονομία δεν είναι ένα αυτοτελές μέγεθος που λειτουργεί ερήμην της πολιτικής.

 

Επί της ουσίας επανέφερε την πολιτική στον πρωταγωνιστικό της ρόλο, χρησιμοποιώντας έναν μάλλον ξεχασμένο όρο, την πολιτική ειλικρίνεια. Επέλεξε να μην καταστεί αρεστός απέναντι σε όσους επιζητούν να ακούν διθυράμβους και να αποδέχονται τις εύκολες προτάσεις, αλλά να κερδίσει την κοινωνία παρουσιάζοντάς της τη γυμνή αλήθεια, το δέον γενέσθαι, άρα το δύσκολο και όχι το εύκολο και πομπώδες.

 

Ο Αλ. Τσίπρας πέταξε το μπαλάκι στην κοινωνία, καθιστώντας την συμμέτοχο στο έργο μιας δύσκολης ανασυγκρότησης, που θα διατρέχει ολόκληρη την κοινωνική πυραμίδα, επιδιώκοντας όχι να μοιράσει ευθύνες, αλλά να καταστεί ο λαός εμβρυουλκός της νέας προσπάθειας, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι μια κυβερνητική αλλαγή δεν οδηγεί αυτόματα και στην κατάληψη της εξουσίας, αν η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν στηρίζεται σε ένα ευρύ κοινωνικό κίνημα, σε σχέση αλληλοτροφοδότησης κυβέρνησης – κοινωνίας.

 

Αρα, το βασικό που ανέδειξε είναι να καλλιεργηθεί σχέση πολιτικής εμπιστοσύνης, η οποία θα υπερβαίνει το εκλογικό αποτέλεσμα και θα σηματοδοτεί τη νέα σχέση της πολιτικής με την κοινωνία. Το γεγονός ότι το έργο αυτό πέφτει στις πλάτες του κόμματος της Αριστεράς αποτελεί και το μεγάλο της όπλο στην προσπάθειά της να προκαλέσει μια πολιτική-κοινωνική αφύπνιση.

 

Η οικοδόμηση αυτής της σχέσης είναι και το πολιτικό στοίχημα του διημέρου της Θεσσαλονίκης. Ο Αλ. Τσίπρας έθεσε από την πλευρά του τον πρώτο πυλώνα, μιλώντας ευθέως για το τι μπορεί και όχι τι θέλει το κόμμα του να πετύχει. Εκανε το πρώτο βήμα στην οικοδόμηση αυτής της σχέσης. Αν συνυπολογίσουμε ότι η ελληνική κοινωνία, που έχει τραυματιστεί από υποσχέσεις και κούφια λόγια, έχει ανάγκη την πολιτική ειλικρίνεια, τότε ο Α. Τσίπρας μάλλον πέτυχε τον πρώτο του στόχο. Να του αναγνωρίσει, δηλαδή, ο λαός ότι «αυτός δεν μας κοροϊδεύει…».

 

Scroll to top