16/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα ίδια και χειρότερα…

      Pin It

Το στοιχείο που απογοητεύει περισσότερο τους πολίτες αυτής της χώρας είναι ότι δεν άλλαξε -και πιθανότατα δεν θα αλλάξει- το παραμικρό στην αθάνατη δημόσια διοίκηση. Η κοροϊδία και η ταλαιπωρία των… ιθαγενών αποτελεί πλέον παράδοση. Ασφαλώς την ευθύνη γι' αυτή την κατάντια δεν την έχουν όλοι όσοι υπηρετούν τη δημόσια διοίκηση, αλλά οι εκάστοτε κυβερνήσεις. Οι μαθητευόμενοι «μάγοι» που πειραματίζονται με τις αντοχές των πολιτών. Η επώδυνη περίοδος που διάγουμε αποκαλύπτει σ’ όλη της την έκταση την προχειρότητα με την οποία το υπουργείο Οικονομικών αντιμετώπισε από την αρχή δύο ευαίσθητα θέματα: τις επιστροφές φόρων και τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων.

 

Τα ολέθρια λάθη και στα δύο μέτωπα δεν έχουν τελειωμό. Από τον Ιούνιο εκατοντάδες χιλιάδες «μικροί» φορολογούμενοι, που ήλπιζαν στην έγκαιρη επιστροφή των φόρων, απογοητεύτηκαν πλήρως με τις τραγικές καθυστερήσεις που… παίζει η Εφορία και οι οποίες ξεπέρασαν τα όρια της κοροϊδίας. Ενώ η ίδια προχωράει σε αυτόματες ηλεκτρονικές αναλήψεις όταν οι φορολογούμενοι έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς μαζί της, έστω και για λίγα ευρώ, απεναντίας δυσκολεύεται να βάλει το χέρι στην τσέπη όταν είναι να δώσει πίσω τον φόρο που παρακράτησε.

 

Με πρόσχημα τη μια φορά τους υποχρεωτικούς συμψηφισμούς με τον ΕΝΦΙΑ και την άλλη τις διασταυρώσεις με τα ασφαλιστικά ταμεία, εμπαίζει τους λίγους δικαιούχους επιστροφής φόρου, οι οποίοι θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον μέχρι τα Χριστούγεννα για να πάρουν πίσω τα χρήματά τους. Η ίδια υπηρεσία, φορώντας το άλλο της προσωπείο, επισπεύδει με κάθε τρόπο την πληρωμή του φόρου επί των ακινήτων, πέφτοντας από το ένα λάθος στο άλλο εξαιτίας της σπουδής με την οποία επιχειρεί την αφαίμαξη των 3,2 δισ. ευρώ (βεβαιωμένος ΕΝΦΙΑ).

 

Η τελευταία έκπληξη αφορά όλους όσοι έσπευσαν να καταβάλουν την πρώτη δόση ή το σύνολο του φόρου πριν αρχίσει το παραμύθι με τις παρατάσεις των προθεσμιών και τις δόσεις. Οι φορολογούμενοι αυτοί καλούνται τώρα να ξαναπληρώσουν τον φόρο, τουλάχιστον σύμφωνα με τα νέα ειδοποιητήρια που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών με τις νέες δόσεις του ΕΝΦΙΑ. Πρόκειται για ακόμα ένα γεγονός που σε κάθε περίπτωση δημιούργησε σύγχυση χωρίς ουσιαστικό λόγο σε χιλιάδες ιδιοκτήτες, οι οποίοι δεν πίστευαν στα μάτια τους με αυτό που αντίκρισαν.

 

Scroll to top