Pin It

Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι ακόμη υψηλός! Τάδε έφη ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Μέργος, δείχνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης. Η δήλωση, όπως ήταν φυσικό, επέφερε αναστάτωση στους κυβερνητικούς κύκλους και προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Οσο και αν προσπάθησαν στη συνέχεια να ανασκευάσουν τη δήλωση και να την αποδώσουν σε εσφαλμένη εντύπωση δεν έπεισαν κανέναν. Οσο και αν ο πολιτικός προϊστάμενος Γιάννης Στουρνάρας, αλλά και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης πάσχισαν να επανορθώσουν λέγοντας ότι δεν τίθεται για την κυβέρνηση θέμα κατώτατου μισθού, η ζημιά έγινε. Ολοι κατάλαβαν ότι ο γενικός γραμματέας δεν είναι παρά ένας «λαγός» της κυβέρνησης για να δουν την έκταση και το μέγεθος των αντιδράσεων.

 

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του γενικού γραμματέα της ΓΣΕΕ, Στάθη Ανέστη: «Αν δεν είναι ηλιθιότητα, τότε πρόκειται για επικίνδυνη προσέγγιση. Είναι η πιο ψεύτικη και προκλητική άποψη που έχει εκφραστεί από κυβερνητικό στέλεχος. Ας μαζέψει επιτέλους τους «λαγούς» η κυβέρνηση γιατί σπέρνει ανέμους και θα θερίσει θύελλες».

 

Τι λέει ο γενικός γραμματέας; Οτι ο κατώτατος μισθός πρέπει να μειωθεί για τους άνω των 25 ετών κάτω από 568,08 ευρώ (μεικτά) ώστε να γίνει ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία και να συσχετιστεί ο μειωμένος μισθός με την ανάπτυξη. Κατ' αυτόν η μείωση είναι μια μορφή ευελιξίας της αγοράς, η οποία δεν επηρεάζει την κοινωνική συνοχή, όπως ακριβώς κάτι τέτοιο δεν συνέβη -λέει- στην αγορά της Βόρειας Ευρώπης. Από τη μια, χαρακτηρίζει τον Ελληνα εργαζόμενο ως τον σκληρότερα εργαζόμενο στην Ευρωπαϊκή Ενωση και από την άλλη, διατυμπανίζει ότι -ως ανταμοιβή;- πρέπει να μειωθεί έτι περαιτέρω ο μισθός του. Λογική του παραλόγου, που, όμως, φαίνεται να είναι η μόνη αυτή τη στιγμή για την κυβέρνηση, και ας καταστρατηγούνται θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα.

 

Είναι γνωστό πλέον και στον τελευταίο αδαή περί την οικονομία, ότι η μείωση των μισθών δεν συμβάλλει στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας και στην αύξηση της παραγωγικότητας. Εκεί που πάσχει η χώρα είναι ο τομέας της ανάπτυξης, οι θέσεις εργασίας, η εισροή ρευστού στην αγορά.

 

Αξιος ο μισθός του γενικού γραμματέα. Οι απόψεις του ταυτίζονται πλήρως με αυτές των τραπεζών και την επιχειρηματολογία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών και είναι ο προπομπός των σχεδίων της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής για το αμέσως επόμενο διάστημα, όσο και αν διαψεύδουν οι υπουργοί τη δήλωση του «λαγού» τους.

Scroll to top