Pin It

Στον αστερισμό προεκλογικών «θα» έχουν εμπλακεί κυβέρνηση και μείζων αντιπολίτευση. Με αφορμή το πρόγραμμα που εξήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε έναν απεγνωσμένο αγώνα να το ακυρώσει ως ανεφάρμοστο, διολισθαίνοντας όμως ταυτόχρονα η ίδια σε περισσότερα «θα», γεγονός που θυμίζει έντονη προεκλογική περίοδο, παρά τις προσπάθειες του ίδιου του πρωθυπουργού να σταματήσει τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών. Εως και στη Βουλή εμφανίστηκε, πράγμα σπάνιο για την τακτική του, για να δηλώσει ότι ενδεχόμενες εκλογές είναι κατά του συμφέροντος του τόπου.

 

Οι σπασμωδικές κινήσεις, τόσο του πρωθυπουργού όσο και του υπουργού Οικονομικών να αποδείξει ότι το κόστος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ μεγαλύτερο, δείχνουν καταφανώς τον πανικό της κυβέρνησης. Η διαφορά στην κοστολόγηση των προγραμμάτων των δύο μεγαλύτερων κομμάτων αγγίζει τα όρια της ιλαρότητας. Σε κανένα στοιχειωδώς πολιτισμένο κράτος δεν θα υπήρχε μια τόσο τεράστια διαφορά στα πολιτικά κόμματα που θα διεκδικούσαν την εξουσία.

 

Τα κόμματα στη χώρα μας φαίνεται να μη δίνουν σημασία σε τέτοιες… μικρολεπτομέρειες, εάν όμως θέλουν να πείσουν τους ψηφοφόρους, οφείλουν να αναγγέλλουν προγράμματα που είναι εφικτά, κοντά στην εκάστοτε οικονομική πραγματικότητα, και αυτό αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ κυρίως, που όλο και πιο πολλοί τον εμπιστεύονται.

 

Η κυβέρνηση, κατά την προσφιλή της μέθοδο, προσπαθεί να ενσπείρει τον φόβο, υποστηρίζοντας ότι οι πρόωρες εκλογές θα φέρουν την καταστροφή και κατηγορώντας ανενδοίαστα τον ΣΥΡΙΖΑ ως επικίνδυνο κόμμα που επιδιώκει την ακυβερνησία. Από πού βγάζει αυτό το συμπέρασμα; Την καταστροφή την έχουν φέρει τα μνημόνια που η ίδια έχει υπογράψει με τους εταίρους δανειστές και όχι το κοινωνικό πρόγραμμα της μείζονος αντιπολίτευσης. Για την τελευταία, η προγραμματική της πρόταση «αγκαλιάζει και εμπνέει ολοένα και ευρύτερα στρώματα πολιτών», αυτό όμως μένει να αποδειχτεί.

 

Οσο για την κυβέρνηση, αυτοδιαψεύδεται. Στην προσπάθειά της να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, προβαίνει σε σοβαρά ολισθήματα και αναιρεί μεγαλόστομες εξαγγελίες δικών της κορυφαίων υπουργών (ΕΣΠΑ, Αναπτυξιακή Τράπεζα, Δημόσιες Επενδύσεις, πετρέλαιο θέρμανσης – λεπτομέρειες στο οικονομικό ρεπορτάζ). Ηρθε η ώρα να αντιμετωπίσει τα αδιέξοδα της συνολικής πολιτικής της.

 

Scroll to top