24/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μνημόνια και κουμπαράς

      Pin It

Διογκώνονται μέρα με τη μέρα τα προβλήματα αλλά και τα αδιέξοδα της δικομματικής κυβέρνησης. Αυτή τη φορά η τρόικα απαιτεί να υλοποιήσει η κυβέρνηση τη δέσμευσή της να δημιουργήσει έναν κουμπαρά, ώστε το 2020 να έχει αποταμιεύσει ένα ποσό ύψους 60-65 δισ. ευρώ. Αποδεικνύεται περίτρανα ότι η κυβέρνηση είχε εξαρχής καταθέσει τα όπλα και υπέγραφε εν λευκώ ό,τι απαιτούσαν οι δανειστές, μη δίνοντας σημασία στις συνέπειες που είχαν αυτές οι «τυφλές» υπογραφές για την οικονομία των ελληνικών νοικοκυριών.

 

Εως το τέλος του 2015 η κυβέρνηση οφείλει να πληρώσει στους δανειστές 34 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του «μαξιλαριού» του κουμπαρά, που είναι 9 δισ. ευρώ για κάθε χρόνο ώς το 2020. Φαντάζει αδύνατο, με βάση την υπάρχουσα οικονομική ρευστότητα της χώρας, να μπορέσει να ανταποκριθεί. Ετσι, πέφτουν στο κενό οι ισχυρισμοί του πρωθυπουργού, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και κορυφαίων υπουργών ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βγει από τα μνημόνια. Πώς θα ανταποκριθεί η κυβέρνηση στις απαιτήσεις των δανειστών είναι εύκολο να το φανταστεί ο κάθε πρωτοετής των οικονομικών επιστημών: Θα αναγκαστεί να καταφύγει στα τσουχτερά επιτόκια των κεφαλαιαγορών, τα οποία θα επαυξήσουν την ασφυξία στον προϋπολογισμό, που πιέζεται από την κάλυψη των εσωτερικών του αναγκών.

 

Αυτά συμβαίνουν όταν δεν υπάρχει ανεξάρτητη οικονομική πολιτική ή τουλάχιστον μια ισχυρή διαπραγματευτική ικανότητα. Η κυβέρνηση, το 2010, υπέγραψε ότι θα αποταμιεύει έως το 2020 ποσό 9 έως 10 δισ. ευρώ (το 5% του ΑΕΠ), ώστε να διασφαλιστεί η συνέχεια της ιδιωτικής χρηματοδότησης με αποδεκτούς όρους. Η κυβέρνηση δεν μερίμνησε γι' αυτή την αποταμίευση και με δεδομένο ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου κινούνται περί τα 4 δισ. ευρώ είναι αδιανόητο να γεμίσει τον κουμπαρά που της έχουν επιβάλει οι δανειστές.

 

Επομένως, είναι αδύνατο να βγει από το μνημόνιο και ας επιδίδονται σε μεγάλα λόγια περί εξόδου απ' αυτό οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης. Το τίμημα καλούνται να πληρώσουν, για ακόμη μια φορά, οι δημόσιοι υπάλληλοι, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα «κόκκινα» δάνεια, οι πλειστηριασμοί στα ακίνητα. Φαύλος κύκλος για την κυβέρνηση, η οποία όμως φέρει ακέραια την ευθύνη για τις… ανεύθυνες μνημονιακές υπογραφές της.

 

Scroll to top